Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Σε ποια κοινά στοχεύουν οι υποψήφιοι αρχηγοί

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και οι νοικοκυραίοι. Ποιο δόγμα λατρεύει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Το δίλημμα που χρησιμοποιεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Προτεραιότητα στην παιδεία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΝΔ: Σε ποια κοινά στοχεύουν οι υποψήφιοι αρχηγοί

Σε μία πρωτόγνωρη μάχη έχουν ριχθεί οι υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ, καθώς μέχρι και την ημέρα των εκλογών, κανείς δεν θα γνωρίζει ποιοι και πόσοι θα αποτελούν το εκλογικό σώμα. Όπως συνέβη και το 2009 και ορίζεται από το καταστατικό του κόμματος, για την ηγεσία θα μπορεί να ψηφίσει ο οποιοσδήποτε προσέλθει στις κάλπες και πληρώσει το αντίτιμο, που έχει οριστεί στα τρία ευρώ.

Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι είναι άγνωστος ο αριθμός των μελών της ΝΔ που θα ψηφίσουν τελικά, καθώς και ποιοι συγκεκριμένα είναι αυτοί, αν δηλαδή προέρχονται κυρίως από τον στενό κομματικό μηχανισμό, ή είναι στην πλειοψηφία τους φίλοι και οπαδοί της γαλάζιας παράταξης. Σε κάθε μία από τις δύο περιπτώσεις, οι συνθήκες θα είναι προφανώς διαφορετικές και οι τυχόν ισορροπίες εύκολα θα μπορούν να αλλάξουν.

Παρ' όλα αυτά, οι πρώτες δημοσκοπήσεις έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, τα επιτελεία των τεσσάρων μελετούν τα ποιοτικά στοιχεία και προσαρμόζουν την τακτική τους με στόχο να αξιοποιήσουν τα προτερήματά τους και να ενισχύσουν τις αδυναμίες τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ανάλογα και με τις περιστάσεις, σε κάθε τους επίσκεψη απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο κοινό, αγωνιζόμενοι για την προσέλκυση νέων ψήφων.

Πιο θεσμικά

Έτσι, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ευελπιστεί να ψηφίσουν τελικά περισσότερα στενά κομματικά στελέχη, στα οποία δείχνει να έχει τη μεγαλύτερη απήχηση. Έχοντας και το πλεονέκτημα του -προσωρινού έστω- αρχηγού, κινείται πιο θεσμικά από τους τέσσερις, στοχεύοντας σχεδόν αποκλειστικά τον ΣΥΡΙΖΑ και καθόλου το εσωκομματικό μέτωπο.

Έτσι σκοπεύει να συνεχίσει και τις επόμενες μέρες, χωρίς προεκλογικές ομιλίες και μεγάλες εκδηλώσεις, αλλά μόνο με στοχευμένες, λιτές συναντήσεις με υποστηρικτές του. Στο target group που απευθύνεται, περιλαμβάνονται οι λεγόμενοι νοικοκυραίοι, τους οποίους θέλει να προσελκύσει με τις τοποθετήσεις του για την οικονομία (μισθούς, συντάξεις κ.ά.), το μεταναστευτικό (χαρακτηριστικό το χθεσινό του twitter για την αναγκαιότητα δημιουργίας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής), καθώς και τα εθνικά μας θέματα (Όλοι οι Έλληνες αισθανόμαστε Μακεδόνες, είπε χθες από τη Θεσσαλονίκη).

Περήφανος χριστιανός

Σε αντίστοιχο κοινό απευθύνεται και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, λάτρης του δόγματος «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», δηλώνει περήφανος χριστιανός ορθόδοξος και υπενθυμίζει τα ιστορικά επιτεύγματα των προγόνων μας, ως παραδείγματα προς όλους.

Μέλος της «δεξιάς πτέρυγας», βάλλει σε κάθε ευκαιρία κατά της Αριστεράς, την ιδεολογική ηγεμονία της οποίας δεσμεύεται ότι θα σταματήσει. Ψάχνει ψηφοφόρους ανάμεσα στους πολίτες που τάσσονται κατά των μηχανισμών, ενώ χαρακτηρίζει την υποψηφιότητά του «αναπάντεχη».

Σήμερα το απόγευμα ο κ. Γεωργιάδης θα εγκαινιάσει το εκλογικό του γραφείο στην Αθήνα (Αλεξάνδρας 197), ενώ αύριο θα βρεθεί στη Σάμο.

Λογική της επετηρίδας

Με το δίλημμα «ή θα εγκλωβιστούμε σε μία αέναη μεταβατικότητα, ή θα αγκαλιάσουμε ξανά την κοινωνία που χάσαμε», ο Απόστολος Τζιτζικώστας δηλώνει εκφραστής του νέου και έτοιμος να ανανεώσει την παράταξη από την κορυφή μέχρι τη βάση. Ψηλά στη ρητορική του έχει το επιχείρημα ότι «έχει αντιταχθεί στην πράξη της λογικής της επετηρίδας», θυμίζοντας τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, «όταν απέναντι σε όλους τους μηχανισμούς, απέναντι σε όλα τα συστήματα, τολμήσαμε και διαμορφώσαμε τη μεγαλύτερη, την πιο πλατιά κοινωνική συμμαχία που έγινε ποτέ στην Ελλάδα».

Ως εν δυνάμει συμμάχους του θεωρεί όλους αυτούς τους πολίτες που έχουν κορεστεί με τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες υποσχέσεις κατά τις προηγούμενες δεκαετίες και ως μέσο για να τους προσεγγίσει, χρησιμοποιεί την καθημερινότητά τους και το πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Έτσι χθες από τη Χαλκιδική είχε την ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση για την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ακόμα και στα γηροκομεία, αλλά και για τα προβλήματα που έχουν επιφέρει τα capital controls στον τουρισμό.

Αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων

Να πείσει ότι παρουσιάζει «το πιο σοβαρό και συγκροτημένο σχέδιο για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας» θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απευθύνεται στους νεοδημοκράτες που συμφωνούν με την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται ο τόπος, αλλά και της αλλαγής του κόμματος σε όλα τα επίπεδα.

Το μήνυμά του προς όλους είναι να τον κρίνουν όχι βάσει του επιθέτου του, αλλά της προσωπικότητας και των μέχρι τώρα πεπραγμένων του, κάτι που εκτιμά ότι θα το πετύχει μόνο με την άμεση επαφή του με τους οπαδούς του κόμματος σε όλη την Ελλάδα.

Δίνει προτεραιότητα στην παιδεία, στο μέτωπο της οποίας -θεωρεί- θα δοθούν «οι μεγάλες πολιτικές και ιδεολογικές μάχες των επόμενων μηνών». Σε καθημερινή βάση, ασκεί οξεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ κρατά χαμηλούς τόνους έναντι των αντιπάλων του, εκτιμώντας πως ο κόσμος θα τον κρίνει θετικά για τη συνεπή στάση του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v