Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aέριο: Με έγκριση της Επ. Ανταγωνισμού οι ΕΠΑ στις δημοπρασίες

Με την απόφαση της Επ. Ανταγωνισμού επιτρέπεται στις ΕΠΑ να συμμετέχουν στις δημοπρασίες. Η ποσότητα που θα διατίθεται σε αυτές αυξάνεται από το υφιστάμενο ποσοστό του 50% σε 60%. Το ανώτατο όριο της ποσότητας που μπορεί να διεκδικήσει συμμετέχων μειώνεται από το 25% στο 15%.

Aέριο: Με έγκριση της Επ. Ανταγωνισμού οι ΕΠΑ στις δημοπρασίες
Χωρίς ανταπόκριση στο βασικό αίτημα της αγοράς, δηλαδή αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που διαθέτει η ΔΕΠΑ μέσω δημοπρασιών, εκδόθηκε τελικά η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία κλήθηκε να λάβει θέση επί σχετικού αιτήματος της ΔΕΠΑ.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αποδέχτηκε την πρόταση της ΔΕΠΑ για τροποποίηση των δεσμεύσεων που υιοθετήθηκαν με προγενέστερες αποφάσεις της, αναφορικά με την αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα διατίθενται σε μεγάλους καταναλωτές, πέραν αυτών που προβλέπονται στις διμερείς συμβάσεις (ΔΕΠΑ - πελατών της).

Το μέτρο ελήφθη πριν από περίπου τρία χρόνια, με σκοπό τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου για τη βιομηχανία, μια και υπό τις παρούσες συνθήκες, οι δυνατότητες εισαγωγής αερίου από μεγάλους καταναλωτές, σε τιμές χαμηλότερες της ΔΕΠΑ, είναι από ελάχιστες έως μηδενικές (προβλήματα σε πρόσβαση στους αγωγούς Βουλγαρίας και Τουρκίας, περιορισμοί στην εισαγωγή και διάθεση LNG κ.λπ.).

Η ανάγκη τροποποίησης των όρων των δημοπρασιών προέκυψε μετά τις τελευταίες νομοθετικές αλλαγές στην αγορά λιανικής (κατάργηση τοπικών μονοπωλίων ΕΠΑ, τροφοδοσία μεγάλων καταναλωτών-επιλεγόντων πελατών από τις ΕΠΑ κ.λπ.). Από φορείς της αγοράς, είχε προταθεί είτε η απαγόρευση των ΕΠΑ να συμμετέχουν στις δημοπρασίες της ΔΕΠΑ (η ΔΕΠΑ ελέγχει το 51% των μετοχών τους), είτε εναλλακτικά να αυξηθούν οι ποσότητες αερίου που θα διαθέτει μέσω των δημοπρασιών η ΔΕΠΑ, ώστε να μη δημιουργούνται συνθήκες που θα καταλήγουν σε αύξηση των τιμών.

Εντέλει, με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, επιτρέπεται στις ΕΠΑ να συμμετέχουν στις δημοπρασίες, ενώ οι ποσότητες που θα διατίθενται μέσω ετήσιων και τριμηνιαίων δημοπρασιών παραμένουν σταθερές. Απλώς η ποσότητα που θα διατίθεται στις ετήσιες δημοπρασίες αυξάνεται από το υφιστάμενο ποσοστό του 50% σε 60%, ενώ το ανώτατο όριο της ποσότητας που μπορεί να διεκδικήσει συμμετέχων στη δημοπρασία μειώνεται από το 25% της προσφερόμενης στο 15%.

Ωστόσο αυτό που τονίζεται από τη βιομηχανία είναι ότι οι τρεις ΕΠΑ (οι Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας ελέγχονται από την ιταλική ΕΝΙ, της Αττικής από τη Shell και σε όλες η ΔΕΠΑ κατέχει το 51% των μετοχών) θα μπορούν πλέον να διεκδικούν το 45% της προσφερόμενης ποσότητας (3Χ15%), οπότε οι υπόλοιποι συμμετέχοντες θα είναι αναγκασμένοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις ποσότητες που θέλουν, να κάνουν προσφορές με υψηλότερες τιμές.

Η απόφαση της Επ. Ανταγωνισμού

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε Ολομέλεια αποφάσισε ομοφώνως και αποδέχθηκε πρόταση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου Ανώνυμη Εταιρία (ΔΕΠΑ) για τροποποίηση των δεσμεύσεων που υιοθετήθηκαν με προγενέστερες αποφάσεις (υπ' αριθ. 551/2012, 589/2014, 596/2014) της Επιτροπής Ανταγωνισμού, και συγκεκριμένα την τροποποίηση επιμέρους παραμέτρων λειτουργίας του προγράμματος διάθεσης ποσοτήτων φυσικού αερίου μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών, ενόψει και της επικείμενης ετήσιας δημοπρασίας, προκειμένου ιδίως να επιτευχθεί η αποτελεσματικότερη λειτουργία του εν λόγω συστήματος ηλεκτρονικών δημοπρασιών, έως την αξιολόγηση των συνεπειών που θα επέλθουν από την εφαρμογή του πρόσφατα ψηφισθέντος Ν. 4336/2015.

Ειδικότερα, με βάση τις τροποποιημένες δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΔΕΠΑ:

1. Η ποσότητα που θα διατίθεται στις ετήσιες δημοπρασίες αυξάνεται από το υφιστάμενο ποσοστό του 50% σε 60% των συνολικά προς δημοπράτηση κατ' έτος ποσοτήτων φυσικού αερίου, με αντίστοιχη αναπροσαρμογή των ποσοτήτων που διατίθενται στις τριμηνιαίες δημοπρασίες [σημείο 5 (α) της υπ' αριθ. 589/2014 απόφασης].

2. Στην περίπτωση κατά την οποία μετά την επικείμενη ετήσια δημοπρασία παραμείνει τυχόν αδιάθετη ποσότητα, αυτή θα κατανεμηθεί αναλογικά (pro rata) σε κάθε συμμετέχοντα, ο οποίος κατακύρωσε τις μέγιστες ποσότητες κατά τη δημοπρασία (κατ' ανώτατο όριο 15% της προς δημοπράτηση ποσότητας ανά υποψήφιο αγοραστή), εφόσον ο τελευταίος επιθυμεί την αγορά επιπλέον ποσότητας, τροποποιούμενης εν μέρει προς τούτο της υπ' αριθ. 589/2014 απόφασης (σημείο 4). Η τιμή της εν λόγω ανακατανομής θα είναι η τιμή κατακύρωσης της αρχικής δημοπρασίας, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

Επίσης, η Επιτροπή αποφάσισε ότι δεδομένης της πρόσφατης διεύρυνσης της κατηγορίας των επιλεγόντων πελατών φυσικού αερίου και της εξ αυτής απορρέουσας δυνατότητας των ως άνω πελατών για απευθείας προμήθεια φυσικού αερίου από τις δημοπρασίες που διεξάγει η ΔΕΠΑ, καθώς και της αλλαγής του καθεστώτος των υφιστάμενων τριών Εταιριών Παροχής Αερίου, τροποποιήσεις που επήλθαν πρόσφατα με τους Ν. 4336/2015 και 4337/2015, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επανεξετάσει το θέμα των προς διάθεση ποσοτήτων φυσικού αερίου στις δημοπρασίες, σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), με γνώμονα και την εξέλιξη της ζήτησης μετά τη διενέργεια της επικείμενης ετήσιας δημοπρασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v