Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαθαίνει επικίνδυνα το χάσμα στη ΝΔ

Οι συνεχείς αντιπαραθέσεις των υποψήφιων αρχηγών και οι φόβοι ότι τα χειρότερα... έρχονται. Στη Βόρεια Ελλάδα μεταφέρεται σήμερα το «μέτωπο». Η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και οι εσωκομματικές κάλπες.

Βαθαίνει επικίνδυνα το χάσμα στη ΝΔ

«Παρέλαση» στη Θεσσαλονίκη θα κάνουν σήμερα τρεις από τους υποψήφιους προέδρους της ΝΔ, ωστόσο, όπως λένε κάποιοι, μόνο με ένα θαύμα του εορτάζοντος πολιούχου της πόλης, Αγίου Δημητρίου, θα μπορέσει το κόμμα να βγει αλώβητο από την εσωστρέφεια στην οποία έχει εισέλθει.

Οι εσωκομματικές κάλπες αργούν ακόμα -σε τέσσερις εβδομάδες για την ακρίβεια- και την ώρα που η χώρα εξακολουθεί να πλέει σε αχαρτογράφητα νερά, στην αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο αδυνατούν να λειτουργήσουν υπό ομαλές συνθήκες, αλλά αντίθετα το χάσμα δείχνει να βαθαίνει επικίνδυνα.

Λίγες μέρες μετά την κοινή παρουσία τους στη Μαδρίτη για το συνέδριο του ΕΛΚ και όσα ακολούθησαν, οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης θα έχουν την... ευκαιρία να συναντηθούν και πάλι σήμερα, αυτή τη φορά στη συμπρωτεύουσα, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης.

Συμπτωματικά, όπως και στην ισπανική πρωτεύουσα, θα απουσιάζει ξανά (τότε λόγω ίωσης), χαλώντας το καρέ των υποψηφίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα παραμείνει για τρεις ημέρες στην Αθήνα.

Ανταλλαγή πυρών

Το ταξίδι στην Ιβηρική, σε συνδυασμό και με την υπόθεση της αντιπροεδρίας του ΕΛΚ, ήταν οι σπίθες που πυροδότησαν τις εξελίξεις και την ανταλλαγή πυρών μεταξύ των υποψηφίων, έχοντας προηγηθεί το αρχικό ξέσπασμα από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που εκτός εαυτού είχε εισβάλει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Πρώτος απέναντι στον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ βγήκε ο γαλάζιος ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, που του άσκησε έντονη κριτική για την επιλογή της Ντόρας Μπακογιάννη ως υποψηφίας για το προεδρείο του ΕΛΚ (στη συνέχεια αποσύρθηκε).

Αιχμές στον κ. Μεϊμαράκη για τη συγκεκριμένη κίνηση και τη συμφωνία «πίσω από τις πόρτες», όπως είπε, άφησε και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, στον οποίο ακολούθως απάντησε σε σκληρό ύφος, μέσω συνεργατών της, η κ. Μπακογιάννη.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κατηγόρησε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και για την «καθαρά προσχηματική» πρόσκληση που απηύθυνε στους υπόλοιπους τρεις υποψηφίους για το συνέδριο του ΕΛΚ, προκαλώντας την αντίδραση του συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ Θόδωρου Αμπατζόγλου.

Την ίδια «κατηγορία» πάντως κατά του κ. Μεϊμαράκη είχε απευθύνει και ο Άδωνις Γεωργιάδης, αποχωρώντας μάλιστα πριν από την προγραμματισμένη ώρα από την Ισπανία, ενώ χθες ο βουλευτής της Β' Αθήνας επέλεξε μέσω twitter να στείλει το δικό του μήνυμα στον κ. Τζιτζικώστα, για τις αποστάσεις που αυτός κράτησε από τον Αντώνη Σαμαρά.

Διατήρηση της ενότητας

Και ενώ όλοι επικαλούνται την ενότητα και λειτουργούν στο όνομα της ενωμένης ΝΔ, κάθε μέρα που περνάει, με τις συγκεκριμένες συμπεριφορές αλλά και τις διαρροές που γίνονται γνωστές στο παρασκήνιο με πρωταγωνιστές τα στενά περιβάλλοντα των υποψηφίων, κάνουν ολοένα και πιο δύσκολο στόχο τη διατήρηση της ενότητας στο κόμμα την επόμενη μέρα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι τέσσερις συνεχίζουν τις κινήσεις τους.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, πάντα θεσμικά, σύμφωνα με συνεργάτες του, «λειτουργεί ως πρόεδρος με πρώτο μέλημά του τα αντιπολιτευτικά καθήκοντά του» και αποφεύγοντας γενικώς τις δηλώσεις για τα εσωκομματικά.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, με συχνή τις τελευταίες μέρες παρουσία στα ΜΜΕ, θέλει να ενισχύσει το αρχηγικό προφίλ του, διαφοροποιούμενος από κάθε τι εντός του κόμματος που παραπέμπει στο «παλαιό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτάσσει το ζήτημα της ενότητας και επιτίθεται καθημερινά στην κυβέρνηση, προωθώντας το μεταρρυθμιστικό του προφίλ εντός του κεντρώου χώρου.

Τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης ψάχνει την άμεση επαφή με τους απλούς ψηφοφόρους της ΝΔ, με προσέγγισή τους από την πλευρά της σκληρής δεξιάς πτέρυγας και με την πλέον σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v