Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Στη Σύνοδο έπρεπε να ήταν και η Τουρκία

«Εχουμε όλοι μεγάλη ευθύνη όταν κάθε μέρα πρόσφυγες πεθαίνουν στο Αιγαίο», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη μίνι Σύνοδο Κορυφής. Πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκή λύση είπε, καυτηριάζοντας τη στάση «κάποιων χωρών». Ετοιμα μέχρι το τέλος του έτους τα πέντε hot spots στα νησιά.

Τσίπρας: Στη Σύνοδο έπρεπε να ήταν και η Τουρκία

Είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε κοινό έδαφος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη μίνι Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό πρόβλημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, και πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση. Εχουμε μεγάλη ευθύνη όταν κάθε μέρα πρόσφυγες πεθαίνουν στο Αιγαίο.»

Μέχρι σήμερα δεν μπορέσαμε, γιατί κάποιες χώρες υιοθέτησαν μια στάση «όχι στην αυλή μου», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι είναι θετική η πρωτοβουλία της Κομισιόν, όμως η Τουρκία δεν είναι μεταξύ μας. Οπότε θα είμαστε στη Σύνοδο οι χώρες που βρίσκονται στο δρόμο των προσφυγικών ροών. «Ομως αν δεν μπορέσουμε να βρούμε λύση με τις χώρες που έναρξης των προσφυγικών ροών, δεν θα βρούμε λύση», σημείωσε.

Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ο,τιδήποτε απαιτείται για να έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση απόψε προς την κατεύθυνση της μείωσης των ροών και στην αντιμετώπιση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της. «Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε τα πέντε hot spots στα νησιά, αναρωτιέμαι για τις ευθύνες των άλλων χωρών στο συγκεκριμένο ζήτημα.», τόνισε.


Real.gr Αλ.Τσίπρας δηλώσεις σύνοδος για το... από realmedialive

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε ότι είναι μεγάλη ντροπή για την Ευρώπη, όσοι χρησιμοποιούν βία κατά των προσφύγων. 

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις στη σημερινή συνάντηση, τονίζοντας ότι είναι «θέμα ευθύνης και αλληλεγγύης από όλους». 

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, έκανε λόγο για μια "παγκόσμια πρόκληση", ενώ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να την αντιμετωπίσουν "μαζί". Ελπίζω να συνεργαστούν στενά τα κράτη μέλη και να μη ψάχνουν "ατομικές λύσεις", είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Χαν συμπληρώνοντας πως ο βασικός στόχος είναι να αποφευχθεί η "ασυντόνιστη" εισροή προσφύγων στην Ευρώπη. Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνδράμει με περαιτέρω υλική αλλά και χρηματική βοήθεια, συνέχισε ο Αυστριακός επίτροπος, επισημαίνοντας πως οι εν λόγω εισφορές πρέπει να είναι στοχευμένες έτσι ώστε να συμβάλλουν στην εύρεση λύσεων και στη στήριξη του έργου των αρμόδιων οργανισμών, όπως τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε πως "εξαιρετικά μέτρα" είναι αναγκαία σε "εξαιρετικές περιόδους", ενώ συμπλήρωσε πως η σημερινή συνάντηση είναι σημαντική για την "ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων".

Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, υπογράμμισε πως πρωταρχικής σημασίας παραμένει η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Η άτυπη αυτή σύνοδος συνεκλήθη έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος έχει καλέσει στις Βρυξέλλες τους ηγέτες των δέκα κρατών που εμπλέκονται στο προσφυγικό (Ελλάδας, Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Σλοβενίας).

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι στόχος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να πείσει τις 10 χώρες για την ανάγκη καλύτερου συντονισμού στο ζήτημα των ροών των μεταναστών και των προσφύγων, κυρίως δε σε σχέση με τον έλεγχο των συνόρων. Και όλα αυτά ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι εντάσεις και οι απειλές των πολιτικών ηγεσιών ευρωπαϊκών χωρών για κλείσιμο των συνόρων το

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v