Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Ξανάρχισε ο «εμφύλιος» μετά την μονοήμερη εκεχειρία

Τζιτζικώστας κατά Μεϊμαράκη και Γεωργιάδης εναντίον Τζιτζικώστα, τα δύο νέα κρούσματα. Που εστιάζουν οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί και ποια η τακτική τους. Η σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, οι εσωκομματικές συμμαχίες και οι εκλογές του... 2009.

ΝΔ: Ξανάρχισε ο «εμφύλιος» μετά την μονοήμερη εκεχειρία

Ούτε μία μέρα δεν κράτησε η εκεχειρία ανάμεσα στους υποψηφίους προέδρους της ΝΔ και ήδη από νωρίς το πρωί η «κατάπαυση του πυρός» αποτελεί παρελθόν.

Απόστολος Τζιτζικώστας κατά Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Άδωνις Γεωργιάδης κατά Απόστολου Τζιτζικώστα είναι τα δύο νέα κρούσματα στον γαλάζιο «εμφύλιο», έναν μήνα πριν τις εσωκομματικές εκλογές και με τα επεισόδια μέχρι τότε να προβλέπονται πολλά ακόμα.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνέντευξή του στο Mega, άσκησε έντονη κριτική στον προσωρινό πρόεδρο, σημειώνοντας πως η πρόσκλησή στους συνυποψηφίους του στη Μαδρίτη για το συνέδριο του ΕΛΚ ήταν «καθαρά προσχηματική». Όπως είπε, «όσο βρίσκονταν στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος οι τρεις συνυποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος, δεν βγήκε ούτε μία κοινή φωτογραφία. Εγώ δεν συνάντησα καν τον κύριο Μεϊμαράκη, τον άκουσα μόνο να μιλάει». Μίλησε μάλιστα για «κόλπα του παρελθόντος», αλλά και για «συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες» του κ. Μεϊμαράκη με τη Ντόρα Μπακογιάννη όσον αφορά την υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, πάντως, δεν άφησε ασχολίαστες τις παραπάνω καταγγελίες του κ. Τζιτζικώστα και συνεργάτες της τονίζουν:

«Η διγλωσσία και η υποκρισία δεν έχει καμία σχέση με το νέο. Είναι πιο παλιό και από το παλιό. Σε δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες, αλλά και με τη συνάντησή τους στο ΕΛΚ, ο κ. Τζιτζικώστας διαβεβαίωσε την Ντόρα ότι δεν έχει αντίρρηση για την υποψηφιότητά της για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ. Γκρεμίζοντας την ιστορία της ΝΔ , δεν φέρνεις το νέο».

Την ίδια ώρα, οι αποστάσεις του κ. Τζιτζικώστα από τη διακυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά τις προηγούμενες μέρες, προκάλεσε την αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία υπερασπίζεται τον πρώην πρωθυπουργό. «Ο Τζιτζικώστας συγκρούστηκε με τον Σαμαρά "για τον ΕΝΦΙΑ και διότι στραγγάλισε την Αυτοδιοίκηση κλπ" εγώ θα υπερασπιστώ την Κυβέρνησή μας», έγραψε στο Twitter προσθέτοντας: «Απευθύνομαι σε όλους τους Νεοδημοκράτες που δώσαμε μαζί την μάχη της 25ης Ιαν και τους λέω: να είστε υπερήφανοι για την Κυβέρνησή μας».

Ιδιωτική εκπαίδευση και τηλεοπτικές άδειες

Και όλα αυτά, ένα μόλις 24ωρο μετά την ηρεμία που είχε επικρατήσει εντός της γαλάζιας παράταξης, με τους τέσσερις υποψηφίους αρχηγούς να ενώνουν τις δυνάμεις τους αντιπολιτευόμενοι τον ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή του δόρατος τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και τις τηλεοπτικές άδειες.

Είναι ίσως το μόνο κοινό σημείο που χαρακτηρίζει τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κυριάκο Μητσοτάκη, Άδωνι Γεωργιάδη και Απόστολο Τζιτζικώστα, καθένας από τους οποίους ακολουθεί διαφορετική στρατηγική, αναζητώντας και την τελευταία νεοδημοκρατική ψήφο ενόψει της 22ας Νοεμβρίου.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εκτιμά ότι οι θεσμικές του παρεμβάσεις, ένεκα και της θέσης του ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρίσκουν θετική ανταπόκριση στη βάση του κόμματος και, εκτός από το προ δέκα ημερών ξέσπασμα στην ΚΕΦΕ, επισήμως δεν μιλά για τα εσωκομματικά. Μόνος του στόχος, όπως λέει, είναι να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον «λάθος δρόμο που έχει πάρει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Με τον προσωρινό πρόεδρο τα έβαλαν αμέσως μετά το ταξίδι στην Ισπανία οι Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας, με τον μεν βουλευτή της Β' Αθήνας να παίζει σε κάθε ευκαιρία το χαρτί του «χωρίς μηχανισμούς, αντισυστημικού» υποψηφίου και τον δε Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να εμφανίζεται ως ο εκφραστής του «νέου» που θα προχωρήσει σε αλλαγές στο κόμμα σε όλα τα επίπεδα ώστε να επιστρέψει στην εξουσία.

Αμφότεροι, συνεχίζουν τις περιοδείες τους σε όλη τη χώρα, κάτι που κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε την τύχη να... αρρωστήσει και να μην μεταβεί στο συνέδριο του ΕΛΚ, μένοντας έτσι εκτός του κάδρου της κριτικής. Παράλληλα, συνεχίζει αυτό που εξ αρχής κάνει, να κινείται σε χαμηλούς τόνους και μακριά από εσωκομματικές έριδες.

Το παράδειγμα του 2009

Πλέον, από τη στιγμή που έκλεισε και το θέμα της εταιρίας που θα αναλάβει τη μηχανογράφηση της εκλογικής διαδικασίας, ζητούμενο για τους εν δυνάμει αρχηγούς είναι η διαμόρφωση των απαιτούμενων εσωκομματικών συμμαχιών, που θα τους δώσει προβάδισμα στην κούρσα. Ήδη, ο ένας μετά τον άλλον, οι γαλάζιοι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη παίρνουν θέση υπέρ των υποψηφίων, φαινόμενο που αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες μέρες.

Το περιβάλλον του Βαγγέλη Μεϊμαράκη εμφανίζεται ικανοποιημένο από την πρωτιά που του δείχνουν οι μέχρι στιγμής δημοσιοποιημένες δημοσκοπήσεις, ωστόσο από τα επιτελεία των τριών συνυποψηφίων του υπενθυμίζουν ότι είναι άγνωστο το εκλογικό σώμα, άρα οι όποιες μετρήσεις είναι θεωρητικές και μόνο. Εξάλλου, υπενθυμίζουν, το παράδειγμα των εκλογών του 2009, όταν ο Αντώνης Σαμαράς φαινόταν να υστερεί σε όλους τους τομείς της Ντόρας Μπακογιάννη, όμως τελικά επικράτησε.

«Ο ένας μήνας που έχουμε ακόμα μπροστά μας είναι τεράστιος πολιτικός χρόνος», έλεγε χθες έμπειρος γαλάζιος κοινοβουλευτικός, που εκτιμά ότι εύκολα όλα μπορούν να ανατραπούν ακόμα και από μια λεπτομέρεια. «Και ένα λάθος σε τέτοιες μάχες από κάποιον ή κάποιους από τους τέσσερις, μπορεί να κάνει τη διαφορά και να εκλέξει το νέο πρόεδρο», τόνιζε η ίδια πηγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v