Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πέρασε» από τη Βουλή το ν/σ για τις τηλεοπτικές άδειες

Νόμος του κράτους το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών μετά την ψήφισή του από τη Βουλή. Σε υψηλούς τόνους ο διάλογος με αιχμές της αντιπολίτευσης για προχειρότητα και υπερεξουσίες στον Ν. Παππά. Η κόντρα για το ΕΣΡ και οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

«Πέρασε» από τη Βουλή το ν/σ για τις τηλεοπτικές άδειες

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες μετά από συζήτηση σε έντονους τόνους, τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με τις 154 ψήφους των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, επί συνόλου 251 βουλευτών.

Η ΝΔ είχε καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί 35 άρθρων (σε σύνολο 58 άρθρων) του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ. Ειδικότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε θέσει σε ονομαστική ψηφοφορία τα άρθρα: 2,3,4,9,11,12, 13,14,16,17,18, από το 21 έως και το 43 και το 55.

Οχι επί της αρχής ψήφισε η αντιπολίτευση, με τους βουλευτές να κατηγορούν την κυβέρνηση για τις υπερεξουσίες που δίνονται στον υπουργό Επικρατείας και για προχειρότητα στην ετοιμασία του νομοσχεδίου. Ωστόσο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού ψήφισαν θετικά σε κάποια άρθρα του ν/σ. Ειδικότερα, με διευρυμένη πλειοψηφία ψηφίστηκαν τα άρθρα 11, 12, 13, 14, 16 και 21. 

«Για την κυβέρνηση, η επιβολή κανόνων, η εμπέδωση της νομιμότητας και η κατοχύρωση του δημόσιου συμφέροντος στα ραδιοτηλεοπτικά, είναι ρητή δέσμευσή απέναντι στον ελληνικό λαό», ανέφεραν πριν την ψήφιση κυβερντικές πηγές, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο αποτελεί τομή που θέτει τέλος στο καθεστώς ασυδοσίας των προηγουμένων ετών.

«Με την ψήφιση του νόμου για τα ραδιοτηλεοπτικά, κλείνει οριστικά μια περίοδος αδιαφάνειας που εξέθρεψε την ανομία και την διαπλοκή και μπαίνει ένα οριστικό τέλος στο καθεστώς της απευθείας παραχώρησης των δημόσιων συχνοτήτων, χωρίς διαφανή και νόμιμο διαγωνισμό», αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης και τονίζουν ότι οριστικό τέλος μπαίνει και στις «προσωρινές» άδειες, που «παρατάθηκαν, για ευνόητους λόγους, για περισσότερες από δύο δεκαετίες» όπως και στις «χαριστικές διατάξεις που, με τα δέοντα πολιτικά ανταλλάγματα, απάλλαξαν για χρόνια τους τηλεοπτικούς σταθμούς από καταβολές νόμιμων οφειλών, προκαλώντας τεράστια βλάβη στα οικονομικά του δημοσίου».

Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του νόμου για τα ΜΜΕ, είπε ο κ. Παππάς στη συζήτηση του νομοσχεδίου, είναι η συγκρότηση ενός ισχυρού ΕΣΡ. «Μπορούμε να ξεκινήσουμε από σήμερα και με πνεύμα συνεννόησης να αποδώσουμε στον ελληνικό λαό ένα καθαρό τηλεοπτικό τοπίο» τόνισε ο υπουργός. Για τα μέλη του ΕΣΡ ο υπουργός Επικρατείας, είπε ότι η όποια αντικατάστασή τους, εναπόκειται στη Διάσκεψη των Προέδρων. Εδώ ανοίγει η δυνατότητα συγκρότησης νέων μελών της Αρχής, υποστήριξε ο κ. Παππάς.

Εν συνεχεία, ο υπουργός προχώρησε σε αναδιατύπωση της διάταξης του άρθρου 55, παράγραφος 10 που αφορά το ΕΣΡ, αποσαφηνίζοντας ότι θα αντικατασταθούν μόνο τα μέλη των οποίων η θητεία έχει λήξει, ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι αν δεν υπάρχει απαρτία η Ανεξάρτητη Αρχή δεν θα μπορεί να λειτουργεί. Είχαν προηγηθεί έντονες διαφωνίες από την αντιπολίτευση επί της αρχικής διατύπωσης η οποία προέβλεπε την αντικατάσταση των μελών του ΕΣΡ των οποίων έχει λήξει η θητεία, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει και ο αριθμός των μελών του ΕΣΡ.

Τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όσο και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ζήτησαν την απόσυρσή της σε περίπτωση που δεν τροποποιηθεί, καθώς όπως υποστήριξαν όπως είναι διατυπωμένη, εισάγει την πρόβλεψη για πρόωρη λήξη της θητείας των εκ του Συντάγματος μελών της Ανεξάρτητης Αρχής.

«Καμία τέτοια πρόθεση δεν υπήρχε από την πλευρά της κυβέρνησης. Πρόθεση μας ήταν να θωρακίσει θεσμικά την διαδικασία της διεξαγωγής του διαγωνισμού για τις αδειοδοτήσεις», διαβεβαίωσε ο Νίκος Παππάς.

Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, αφορούν: την εξαίρεση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις διατάξεις των νόμων 3463/2006 και 3852/2010 πρόγραμμα Καλλικράτης (Α'87), για την παροχή υπηρεσιών τηλεοπτικής ευρυεκπομπής. Με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Επικρατείας και μετά από γνώμη της ΕΕΤΤ παρέχεται στις ανωτέρω επιχειρήσεις το δικαίωμα εκπομπής προγράμματος με ίδια μέσα. Στην παράγραφο 6 του 5ου άρθρου το ΕΣΡ δύναται να απευθύνεται σε εταιρείες Ορκωτών Λογιστών διεθνώς αναγνωρισμένες για τη διακρίβωση στοιχείων υποψήφιων για παροχή αδειών.

Η παράγραφος 5 του άρθρου 13 αντικαθίσταται ως εξής: Σε περίπτωση μη ικανοποιητικής συμμετοχής υποψηφίων, το ΕΣΡ δύναται να ματαιώσει τον διαγωνισμό και να επαναπροκηρύξει νέο με τον ίδιο ή μικρότερο αριθμό αδειών. Στο άρθρο 14 προστίθεται νέα παράγραφος υπ'αριθμόν 9 ως εξής: Οι πάροχοι περιεχομένου υπόκεινται στις υποχρεώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 3 του π.δ. 310/1996 (Α'2014). Παρατείνεται για την ΕΡΤ Α.Ε. η υποβολή των απαιτούμενων για την έκδοση της άδειας δικαιολογητικών, που η έκδοσή τους εκκρεμεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες έως την 31/12/2016. Στο άρθρο 19 προστίθεται η φράση «μετά από αιτιολογημένη γνώμη της ΕΕΤΤ» στην απόφαση του υπουργού Υποδομών. Η υπηρεσία σε θέση προϊσταμένου Γραφείου Τύπου αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία σε θέση ευθύνης και συνεκτιμάται για την ανάληψη θέσης ευθύνης στην κεντρική υπηρεσία και προαγωγές.

Μητσοτάκης: Θυμίζει άλλες εποχές η κυβέρνηση

Για «ημιαυταρχισμό» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είπε πως η «συμπεριφορά της θυμίζει άλλες εποχές» και εξέφρασε την άποψη ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών θα πρέπει να ορίζεται από την αγορά.

«Γινόμαστε μάρτυρες μιας ευρύτερης προσπάθειας άλωσης ανεξάρτητων πυλώνων του κράτους από μια εκτελεστική εξουσία η οποία ενοχλείται από ανεξάρτητες φωνές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και απηύθυνε προς τα κυβερνητικά έδρανα το ερώτημα: «Γιατί επείγεστε για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ; Τι επιδιώκετε; Να εξυγιάνετε το τοπίο ή να δημιουργήσετε ένα νέο που θα διάκειται ευμενώς στην κυβέρνηση;».

Μεταξύ άλλων, δε, ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε γιατί δίνει το νομοσχέδιο τόσο ισχυρές αρμοδιότητες στον υπουργό Επικρατείας να καθορίζει τον αριθμό των αδειών όταν θα πρέπει να ορίζεται από την ίδια την αγορά και γιατί θέτει η κυβέρνηση τόσους αυστηρούς περιορισμούς σχετικά με τους αριθμούς των απασχολούμενων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα; «Γιατί δεν το κάνει και σε άλλες επιχειρήσεις; Τι παράξενη έννοια κρατισμού είναι αυτή που θα ορίζει σε μια ιδιωτική επιχείρηση πόσους εργαζόμενους θα έχει» είπε. Ακόμη έθεσε το ερώτημα: «Δεν την προβληματίζει ότι με τον τρόπο με τον οποίον μεταφέρει αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στο Υπουργείο νοθεύεται ο ανταγωνισμός; Τι επιδιώκει η κυβέρνηση; Να βρεθούμε υπόλογοι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για νόθευση του ανταγωνισμού;»

Κόντρα Καμμένου - ΝΔ

Αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά την ομιλία του υπουργού Άμυνας και προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου. Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι θα πρέπει να πρέπει να λήξει το θέμα της υπερεξουσίας των καναλαρχών και τόνισε πως δεν θα πρέπει να επιτραπεί σε υφιστάμενους νταβατζήδες αλλά και επίδοξους, να πάρουν άδειες για κανάλια.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου που έβγαζαν εκτός της Βουλής το κόμμα του. «Θεμιτό κάποιοι να επιθυμούν ένα κόμμα να μην είναι στη Βουλή. Αλλά δεν είναι θεμιτό να χρησιμοποιούν τα χρήματα του ελληνικού λαού για να επηρεάζουν την κοινή γνώμη. Οι δημοσκοπήσεις είχαν σκοπό να επηρεάσουν και όχι να βοηθήσουν την κοινή γνώμη», τόνισε.

Η κόντρα ωστόσο ξέσπασε όταν ο κ. Καμμένος, απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, είπε ότι θα πρέπει να ζητήσουν μία συγνώμη από τον Παύλο Χαϊκάλη, τον οποίο οι ΑΝΕΛ εξαίρεσαν από τις λίστες των εκλογών και ισχυρίστηκε ότι ο πρώην βουλευτής απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για το πόθεν έσχες.

Ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης πήρε τον λόγο αμέσως μετά και τόνισε ότι «το συγνώμη πρέπει να το πει κάποιος άλλος και όχι εμείς». Συμπλήρωσε ότι «εάν έχει βγει αυτή η απόφαση θα την δούμε. Ο κ. Χαικάλης από άλλον κόπηκε και όχι από εμάς», επανέλαβε.

Αμέσως μετά μίλησε η Σοφία Βούλτεψη ανέφερε ότι από όσα είπαν Καμμένος και Κοντονής φαίνεται ότι η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο για να βάλει «τάξη» στον χώρο των ΜΜΕ. «Μίλησαν για χειραγωγούμενους δημοσιογράφους. Ο κ. Καμμένος μιλά για δημοσιογράφους που ανήκουν σε συμμορίες. Αν υπάρχουν τέτοια στοιχεία πρέπει να τα δώσει», είπε η βουλευτής της ΝΔ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας στη Σοφία Βούλτεψη, υποστήριξε ότι ουσιαστικά «χειραγώγηση είναι να παίρνει η κ. Βούλτεψη ως κυβενητική εκπρόσωπος την ΕΡΤ και να απαγορεύει την τηλεοπτική μετάδοση του Αλέξη Τσίπρα, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Στ. Θεοδωράκης: «Ο νόμος είναι στο πόδι, χωρίς καμία μελέτη»

«Κατάντια να αποκτούμε υπουργό καναλάρχη», ανέφερε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και τόνισε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. «Καταψηφίζουμε για να στηρίξουμε τη χώρα και όχι ένα νέο καθεστώς», είπε.

«Η διαπλοκή είναι σαν το τανγκό. Χρειάζεται δύο. Τον διαπλεκόμενο υπουργό και τον διαπλεκόμενο επιχειρηματία» δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης και σημείωσε ότι κανάλια στήριξαν και στηρίζονται από την διαπλοκή.

«Χάθηκε η αξιοπιστία των ΜΜΕ στην χώρα μας. Οι πολίτες αδυνατούν να διακρίνουν τους επενδυτές από τα αρπακτικά» δήλωσε και συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση έχει μία ανάποδη θεωρία. Θα πολεμήσουμε την διαπλοκή ενισχύοντας την ντάμα της διαπλοκής, δηλαδή τον υπουργό».

Φώφη Γεννηματά: Θερμοκοιτίδα διαπλοκής το νομοσχέδιο

Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας ως «θερμοκοιτίδα διαπλοκής» το νομοσχέδιο.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε από το βήμα της βουλής την ανάγκη ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τα ΜΜΕ προσαρμοσμένο στις σύγχρονες εξελίξεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ενσωμάτωσε στο νομοσχέδιο τις ρυθμίσεις που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει ένα νομοθέτημα που δεν καλύπτει τα σύγχρονα ψηφιακά δεδομένα, αλλά παραμένει στα όσα προέβλεπε ένα παλαιότερο νομοσχέδιο για τις αναλογικές τηλεοπτικές άδειες.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα τον κάλεσε να δεχθεί τις προτάσεις του κόμματός της ως μια ελάχιστη κίνηση να υπάρξει πολιτική συναίνεση για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από το κόμμα της. Παράλληλα έστρεψε τα βέλη της κατά του υπουργού Επικρατείας υποστηρίζοντας ότι με το νομοσχέδιο παίρνει ισχυρές εξουσίες στα χέρια του καθώς εξουσιοδοτείται εν λευκώ να ρυθμίζει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Λεβέντης: Θα θέλαμε να ψηφίσουμε το ν/σ αλλά...

Την καταψήφιση του νομοσχεδίου από την Ένωση Κεντρώων ανακοίνωσε από το βήμα της βουλής ο Βασίλης Λεβέντης. Ο πρόεδρος του κόμματος άφησε αιχμές κατά ρυθμίσεων του νομοθετήματος της κυβέρνησης, λέγοντας ότι επιχειρείται να «δοθεί συγχωροχάρτι για τις μέχρι τούδε αμαρτίες» και για προσπάθεια να ξαναπάρουν τις άδειες τα υφιστάμενα τηλεοπτικά σχήματα υπό νέο νομικό εταιρικό καθεστώς.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο δεν επιχειρείται να αυξηθεί ο πλουραλισμός στην ενημέρωση, και για την έλλειψη κανόνων που να δεσμεύουν και να μειώνουν την ισχύ των μιντιαρχών. Ο Βασίλης Λεβέντης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για «σκιές» στους κανόνες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εταιριών που μπορεί να αιτηθούν αδειοδότηση, αλλά και για τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στα κανάλια.

Δραγασάκης: «Η κυβέρνηση επιχειρεί μια σημαντική τομή»

Η ποιότητα της ενημέρωσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την ποιότητα της επιχειρηματικότητας, αφού πρόκειται ουσιαστικά, για ένα προιόν, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ.

«Η κυβέρνηση επιχειρεί μια τομή, να αλλάξει το σύστημα ενημέρωσης με στόχο την ποιότητα και τη Δημοκρατία σε αυτό, καθώς και το μοντέλο επιχειρηματικότητας» είπε. Το θέμα είναι, συμπλήρωσε, αν συμφωνούν τα κόμματα ότι το σημερινό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, και λόγω του τεράστιου δανεισμού στα ΜΜΕ και για τους εργαζόμενους. Αυτό το νόημα θα είχε μία ψήφος για την αρχή του νομοσχεδίου.

Ο Γιάννης Δραγασάκης υποστήριξε ότι τα κόμματα που το καταψηφίζουν θα δυσκολευθούν να πείσουν τον κόσμο ότι θέλουν αλλαγή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Όσα ακούγονται για την ανάγκη λειτουργίας της αγοράς, δεν πρέπει να αφαιρεθούν από τα όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα. Δεν είναι θέμα προσώπων, είπε ο κ. Δραγασάκης. Δεν είναι κάποια επιμέρους σκάνδαλα, σε ένα υγιές σύστημα κατά τα άλλα. Είναι ένα σύστημα εξουσίας, τόνισε, στηριγμένο σε συμφωνίες χρόνων και για αυτό και χρειάζεται συστημική αλλαγή.

Για να αλλάξουν τα πράγματα πρέπει να αλλάξει το τραπεζικό σύστημα, το πολιτικό σύστημα. Για τον δανεισμό στα ΜΜΕ, είπε, ότι τα χρέη υπερβαίνουν το 1 τρις ευρώ και το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν χάσει τα κεφάλαιά τους μετά από ζημιογόνα χρήση, άρα μιλάμε για «δανεικά και αγύριστα», τόνισε.

«Έχουμε επιχειρήσεις - βαμπίρ, οι οποίες ζουν με δανεισμό». Οι τράπεζες είναι πια οι πραγματικοί κεφαλαιούχοι των καναλιών, σημείωσε. Σε σχέση με τα έσοδά τους, βασικό τους στοιχείο είναι η διαφήμιση σημείωσε, γεγονός που συνδέεται με τη διαπλοκή μέσω χορηγιών και διαφημίσεων από τράπεζες κ.α. «Θα περίμενα από τα κόμματα μεγαλύτερη ειλικρίνεια για τη συνδιαλλαγή πολιτικής - ΜΜΕ» τόνισε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v