Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον «άσο» του Ολάντ ποντάρει η κυβέρνηση

Η επίσκεψη του Γάλλου ηγέτη συμπίπτει με την εμπλοκή στην αξιολόγηση λόγω πλειστηριασμών και την απόφαση Τσίπρα για νέο γύρο πολιτικής διαπραγμάτευσης. Σε τι προσδοκά το Μαξίμου. Κοινή συνέντευξη Tύπου, ομιλία Ολάντ από το βήμα της Βουλής.

Στον «άσο» του Ολάντ ποντάρει η κυβέρνηση

Η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα συμπίπτει με την (πρώτη...) εμπλοκή στην αξιολόγηση εξαιτίας των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Μένει να φανεί εάν θα είναι ο πρώτος «σταθμός» στη νέα πολιτική διαπραγμάτευση που προτίθεται να ξεκινήσει ο Αλέξης Τσίπρας, εάν δεν υπάρξει σήμερα προσέγγιση με το κουαρτέτο σ' αυτό το θέμα.

Μία αναφορά του Γάλλου προέδρου, για παράδειγμα, στην υλοποίηση μεν των μεταρρυθμίσεων αλλά με διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, θα ήταν ένα απτό δείγμα στήριξης της ελληνικής προσπάθειας -και «καλής αρχής» στην εν λόγω διαπραγμάτευση.

«Η Γαλλία θα παρακολουθεί στενά»...

Με τις χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Ολάντ ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες που καλλιεργούσε το Μαξίμου, καθώς:

Πρώτον, αναφέρθηκε... με το «καλησπέρα» στο θέμα του χρέους μιλώντας ευθέως για ελάφρυνση: «Νέες παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους είναι απαραίτητες για τη συνέχιση του προγράμματος, σύμφωνα με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου. Επιθυμία μου είναι να προχωρήσουμε σ' αυτό το θέμα, ώστε να γίνει ελάφρυνση του χρέους για την οικονομία. Αυτό αποτελεί τμήμα της συνολικής απόφασης», ήταν η δήλωση.

Δεύτερον, παρενέβη στο έτερο, μείζονος σημασίας, θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες, τόνισε: «Μέχρι το τέλος του μηνός, 2 δισ. ευρώ πρόκειται να εκταμιευθούν ως πρώτη υποδόση κατόπιν εξέτασης των δεσμεύσεων που ήδη έχουν εφαρμοσθεί, ενώ η εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα λάβει χώρα αμέσως μετά».

Με την (εντυπωσιακή) επισήμανση ότι «η Γαλλία θα παρακολουθεί το θέμα στενά».

«Δεν υπάρχει περίπτωση»

Εμμεση πλην σαφής παραπομπή του κ. Ολάντ στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας θα ερμηνευτεί ως έμπρακτη στήριξη στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ.Τσίπρα.

Κι αυτό διότι, κατά τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός φέρεται αμετακίνητος από την πρόταση που παρουσίασε ο Γιώργος Σταθάκης στους εκπροσώπους των δανειστών -«δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε το χαμηλό όριο των αντικειμενικών αξιών και του ετήσιου εισοδήματος που ζητούν», φέρεται να είπε στους επιτελείς του.

Εάν ναυαγήσει και η σημερινή προσπάθεια, ο κ. Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να ανοίξει νέο κύκλο διαβουλεύσεων με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους (όπως έκανε στο διάστημα ανάμεσα στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου και στην ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή τον Αύγουστο).

Με βασικό επιχείρημα ότι από τη λύση που θα βρεθεί στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας θα κριθεί όχι απλά η αξιολόγηση αλλά «η τύχη της συμφωνίας» -και οι πολιτικές εξελίξεις.

Από αυτή την άποψη, η θέση που θα πάρει «ο φίλος της χώρας» Φρ. Ολάντ εκτιμάται ότι θα παίξει κομβικό ρόλο...

Χρέος-λιτότητα και από τον Πρ. Παυλόπουλο

Στη διευθέτηση του δημόσιου χρέους και στον τερματισμό της πολιτικής λιτότητας αναφέρθηκε εκτενώς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προσφωνώντας τον υψηλό προσκεκλημένο του κατά το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε μεν ότι ο ελληνικός λαός θα φανεί απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις του «για να παραμείνει στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια", όμως, όπως πρόσθεσε, και οι εταίροι μας και δανειστές οφείλουν να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις, διότι "η Ευρώπη πρέπει να ξαναβρεί τις αρχές και τις αξίες της».

Ο κ. Ολάντ στάθηκε ιδιαίτερα στο προσφυγικό, αναγνωρίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι τα σύνορά μας, ο προμαχώνας μας, είναι ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τα προστατεύσουμε».

Aναφερόμενος άλλωστε στα «hot spots» που θα δημιουργηθούν στα νησιά για την υποδοχή και την καταγραφή των προσφύγων, τόνισε ότι αυτά πρέπει να είναι αξιοπρεπή.

Στο Μαξίμου και στη Βουλή

Αν η χθεσινή, πρώτη ημέρα, του κ.Ολάντ στην Αθήνα είχε περισσότερο «τελετουργικό» χαρακτήρα (μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος), η σημερινή θα είναι αμιγώς «πολιτική».

Λίγο πριν από τις 10 π.μ. θα συναντηθεί στο Μαξίμου με τον κ. Τσίπρα, με τον οποίο θα προβεί σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου θα απευθύνει ομιλία από το βήμα της Ολομέλειας.
Νωρίτερα το πρωί (8.30 π.μ.) ο ίδιος και η γαλλική αποστολή θα μεταβούν στην Πρεσβεία της Γαλλίας, όπου θα έχουν συνάντηση με επιχειρηματίες.

Το απόγευμα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, σε ειδική τελετή, θα ανακηρύξει τον κ. Ολάντ Επίτιμο Διδάκτορα.

Η αναχώρηση θα γίνει από το Ελ.Βενιζέλος στις 7 μ.μ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v