Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eνέργεια: Πάνε πίσω τα προαπαιτούμενα για άνοιγμα της αγοράς

Στη συνάντηση του Π. Σκουρλέτη με τους εκπρόσωπους των Θεσμών έγινε αλληλοενημέρωση για όλα τα ρυθμιστικά θέματα, για τα οποία η κυβέρνηση συμφώνησε να υπάρξουν αλλαγές. Ποια θέματα τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Eνέργεια: Πάνε πίσω τα προαπαιτούμενα για άνοιγμα της αγοράς

Στο τραπέζι παραμένουν, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια πρόοδος, όλα τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου που αφορούν την ενέργεια.

Στη συνάντηση του υπουργού ΥΠΕΝ Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπρόσωπους των Θεσμών, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, έγινε αλληλοενημέρωση για όλα τα ρυθμιστικά θέματα, για τα οποία η κυβέρνηση συμφώνησε να υπάρξουν αλλαγές.

Αυτά ως γνωστόν είναι οι όροι διενέργειας των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή, ως μέσον για το άνοιγμα της αγοράς λιανικής, η αμοιβή των μονάδων φυσικού αερίου για την ισχύ που προσφέρουν στο σύστημα (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) και η αποζημίωση τους όταν καλούνται να λειτουργήσουν με τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, οι συμβάσεις διακοψιμότητας (ενδιαφέρουν τη βιομηχανία) αλλά και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Για το τελευταίο θέμα σημειώνεται ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αντιτίθεται στην προοπτική ιδιωτικοποίησης και προτείνει εναλλακτική λύση ισοδύναμου αποτελέσματος, για την οποία ωστόσο δεν έχει υπάρξει ακόμη αποδοχή από την πλευρά των Θεσμών.

Η συνάντηση Σκουρλέτη εκπροσώπων των Θεσμών ξεκίνησε με καθυστέρηση στις πέντε το απόγευμα, ενώ ήταν προγραμματισμένη για το μεσημέρι, καθώς οι διαπραγματεύσεις για τα «κόκκινα δάνεια» τράβηξαν σε μάκρος.

Σε δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός, μετά τη συνάντηση, περιορίστηκε να πει ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v