Βαθύ μένει το χάσμα για τους πλειστηριασμούς

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σταθάκη-Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Μάχη για τα «κόκκινα δάνεια» και τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας. Μεγάλη η απόκλιση για τα κριτήρια αντικειμενικής αξίας, εισοδήματος και ορίου οφειλής. Τι προβλέπουν οι δύο προτάσεις.

Βαθύ μένει το χάσμα για τους πλειστηριασμούς

Ολοκληρώθηκε λίγο νωρίτερα η συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών κ.κ. Γιώργου Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Αντικείμενο της συνάντησης είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων και δη τα κριτήρια προστασίας όσων έχουν ενταχθεί ή θα ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ της ελληνικής πρότασης και της πρότασης που έχουν καταθέσει οι δανειστές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δανειστές εμμένουν στην αρχική τους θέση σύμφωνα με την οποία η αντικειμενική αξία της κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, οι συνολικές οφειλές να ανέρχονται στο ίδιο ύψος, ήτοι 120.000 ευρώ, με το εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τις 24.000 ευρώ κλιμακωτά.

Δηλαδή το εισοδηματικό κριτήριο να ξεκινά από τις 8.180 ευρώ για άγαμο, να φθάνει τις 13.917 ευρώ για ζευγάρι και να προσαυξάνεται κατά 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία παιδιά.

Με βάση τα κριτήρια αυτά, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, εκτιμάται ότι θα προστατευθεί μόλις το 17,3% των δανειοληπτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και έχουν κάνει αίτηση ή θέλουν να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη.

Αντιθέτως, με τη νέα ελληνική πρόταση, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, καλύπτεται το 72,4% των δανειοληπτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και έχουν προσφύγει ή θα προσφύγουν στον νόμο Κατσέλη.

Συγκεκριμένα η ελληνική πρόταση προβλέπει όριο αντικειμενικής αξίας ακινήτου τις 200.000 ευρώ για ένα άτομο, 250.000 ευρώ για ζευγάρι, το οποίο να προσαυξάνεται κατά 25.000 για κάθε παιδί μέχρι τρία. Επίσης, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, οι συνολικές οφειλές μπορούν να ανέρχονται έως και τις 200.000 ευρώ και το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v