Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή Aδωνι από Μαδρίτη με... αιχμές

Δυστυχώς η πρόσκληση να είμαστε όλοι στο συνέδριο του ΕΛΚ ήταν προσχηματική, έγραψε στο twitter ο Άδωνις Γεωργιάδης. Δεν πάει στην Ισπανία λόγω ίωσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιστρέφει η Ντ. Μπακογιάννη για το γεύμα με Ολάντ.

Επιστροφή Aδωνι από Μαδρίτη με... αιχμές

Μία μέρα νωρίτερα επιστρέφει από τη Μαδρίτη ο Άδωνις Γεωργιάδης, όπου συμμετείχε με την αντιπροσωπεία της ΝΔ στο συνέδριο του ΕΛΚ.

Σε ανάρτησή του στο twitter πριν από λίγο, ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος έκανε γνωστή την απόφασή του, ενώ έκδηλη ήταν η δυσφορία του για πρόσωπα και καταστάσεις εντός της γαλάζιας παράταξης.

«Επιστρέφω από Μαδρίτη, όπου έκανα τη δουλειά που έπρεπε. Δυστυχώς η πρόσκληση να είμαστε όλοι κ.λπ. ήταν προσχηματική», έγραψε χαρακτηριστικά, ενώ προηγουμένως ανέβασε φωτογραφίες του ιδίου με τον Αντώνη Σαμαρά, τις οποίες συνόδευαν οι φράσεις: «Από τη συνάντησή μου στη Μαδρίτη με τον Αντώνη Σαμαρά. Δεν φαντάζεστε πόσο καλά μιλούν οι Ευρωπαίοι για τον Σαμαρά».

Δεν πάει ο Κυριάκος

Λόγοι υγείας κρατούν τελικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα και δεν θα ταξιδέψει για τη Μαδρίτη, όπου πραγματοποιείται το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, μετά την επιστροφή του από τη Θεσσαλονίκη χθες το βράδυ, ανέβασε πυρετό λόγω ίωσης και ακολουθώντας τις οδηγίες των γιατρών ματαίωσε το ταξίδι του.

Ήταν προγραμματισμένο να φύγει σήμερα το πρωί για την ισπανική πρωτεύουσα και να επιστρέψει αύριο το απόγευμα, με τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας της ΝΔ.

Επιστρέφει η Μπακογιάννη

Οι προσπάθειες σύναψης συμμαχιών ενόψει της επιλογής νέου αρχηγού, ακόμα και εκτός Ελλάδος, είναι έντονες. Έτσι, μεταξύ άλλων:

-Η «καλή χημεία» της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τις τελευταίες ώρες αποτυπώθηκε εις διπλούν. Αφενός, με την υποψηφιότητα της πρώην υπουργού για τη θέση της αντιπροέδρου του ΕΛΚ καθ' υπόδειξη του προέδρου της ΝΔ (αν και στη συνέχεια αποσύρθηκε) και αφετέρου, με την απόφαση του κ. Μεϊμαράκη στο σημερινό γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Φρανσουά Ολάντ να τον εκπροσωπήσει η κ. Μπακογιάννη, που επιστρέφει από τη Μαδρίτη.

-Στη χθεσινή πτήση από Αθήνα προς Μαδρίτη συνταξίδεψαν στην οικονομική θέση οι Αντώνης Σαμαράς, Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης. Οι δύο τελευταίοι μάλιστα κάθισαν σε διπλανές θέσεις και συζήτησαν επί μακρόν για τα τεκταινόμενα, ενώ έσπευσαν να χαιρετίσουν από κοντά και τον πρώην πρωθυπουργό, με τον οποίο είχαν σύντομη συνομιλία. Και αυτό, μία μέρα μετά τις αποστάσεις που κράτησε ο κ. Τζιτζικώστας από τον Αντώνη Σαμαρά στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, κάτι που συζητήθηκε έντονα.

-Στη χθεσινή παρέμβαση-ομιλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο συνέδριο, παρών ήταν μόνο ο Άδωνις Γεωργιάδης και όχι οι Αντώνης Σαμαράς και Απόστολος Τζιτζικώστας.

-Πολλά είναι και τα τετ α τετ των υποψηφίων αρχηγών με τους επικεφαλής των κεντροδεξιών κομμάτων άλλων κρατών της Ε.Ε., με τον κ. Μεϊμαράκη, αξιοποιώντας και τον σημερινό θεσμικό του ρόλο, να έχει τη «μερίδα του λέοντος», βγάζοντας σε επικοινωνιακό επίπεδο την αντίστοιχη εικόνα. Έτσι, αναμένεται να έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις, ανάμεσα στους άλλους, με τον Ισπανό Μαριάνο Ραχόι και τον Πορτογάλο Πέδρο Κοέλιο.

Ο κ. Τζιτζικώστας συμμετείχε σε συνεδρίαση των περιφερειακών και τοπικών αρχών του ΕΛΚ (όπου θα παραβρισκόταν ακόμα και αν δεν ήταν υποψήφιος αρχηγός), καθώς και σε ανοιχτό debate, παρουσία και του προέδρου του ΕΛΚ, Γ. Ντολ, ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΔΗ.ΣΥ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Αντίστοιχες συναντήσεις είχε και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Άξια αναφοράς είναι επίσης η διαφοροποιημένη στάση που είχε η ΝΔ σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, αντιδρώντας στην «πολύ άδικη», όπως λένε στη Συγγρού, «κριτική που ασκεί το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων του ΕΛΚ στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος από την Ελλάδα αλλά και την Ιταλία». Μάλιστα, η ΝΔ δεν υπερψήφισε τελικά το προσχέδιο και όπως τόνιζαν κομματικά στελέχη, «η μάχη θα συνεχιστεί μέχρι αύριο (σήμερα), που θα έρθει το κείμενο στην Ολομέλεια».

Δημοσιοποίηση των ονομάτων

Στα διαδικαστικά των εκλογών, συνεδρίασε χθες η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, όπου και πάλι δεν συζητήθηκε το θέμα της εταιρίας που θα αναλάβει τις εκλογές. Το θέμα παραπέμφθηκε για αύριο, Παρασκευή, αργά το απόγευμα, αφού θα έχουν επιστρέψει από τη Μαδρίτη και οι τρεις απόντες από τη συνεδρίαση (Πλακιωτάκης, Ιωαννίδης, Αμπατζόγλου). Σύμφωνα με πληροφορίες, η τεχνική επιτροπή και η επιτροπή προμηθειών του κόμματος έχουν καταλήξει σε μία συγκεκριμένη εταιρία, η οποία λογικά θα εγκριθεί και θα αναλάβει τη διαδικασία και ενώ εκκρεμεί η ένσταση άλλης εταιρίας που έχει απορριφθεί νωρίτερα.

Σε εκκρεμότητα εξάλλου βρίσκεται το θέμα των εκλογικών κέντρων του εξωτερικού, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία πως υπάρχει ομόφωνη απόφαση σύμφωνα με την οποία όποιος πολίτης ψηφίσει στις εκλογές, θα παραχωρεί το δικαίωμα στο κόμμα -με έγγραφη εξουσιοδότηση- να δημοσιοποιήσει, αν χρειαστεί, το όνομά του. Κάτι τέτοιο, όπως υποστηρίζουν στη Συγγρού, θα αποτρέψει την ψήφο του κάθε περαστικού, αλλά αντίθετα θα δίνει τη δυνατότητα ψήφου «μόνο σε όσους πραγματικά αγαπούν τη ΝΔ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v