IBHS: Πτώση 56% στα κέρδη των φαρμακευτικών εταιριών το 2014

Τα χαμηλά επίπεδα της δημόσιας δαπάνης και οι νέες μειώσεις σε off-patent και γενόσημα φάρμακα οδήγησαν σε περαιτέρω μείωση τα μεγέθη των φαρμακευτικών εταιριών το 2014, όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη της IBHS.

IBHS: Πτώση 56% στα κέρδη των φαρμακευτικών εταιριών το 2014

Περαιτέρω πτώση κατέγραψαν το 2014 τα οικονομικά μεγέθη του εγχώριου κλάδου φαρμακευτικών επιχειρήσεων, κυρίως λόγω του συνεχιζόμενου περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης και των νέων μειώσεων στις τιμές των off-patent και γενόσημων φαρμάκων, όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του κλάδου διαμορφώθηκε το 2014 στα 4,6 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν περαιτέρω κατά 56%, στα 104,42 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectoral Studies Senior Analyst, η οικονομική ύφεση οδήγησε στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, μέρος του οποίου αποτέλεσε η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης μέσω μειώσεων στις τιμές, υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών, αύξησης του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων κ.ά.

Η δημόσια δαπάνη εκτιμήθηκε για το 2014 σε 2 δισ. ευρώ, μειωμένη περαιτέρω κατά 15% σε σχέση με το 2013 και σωρευτικά 60,5% έναντι του 2009. Η δαπάνη φέτος θα παραμείνει σταθερή, ενώ την επόμενη τριετία δεν θα καλυφθούν περισσότερα από 1,94 δισ. ευρώ το χρόνο. Όπως σημειώνεται στη μελέτη, οι υπερβάσεις που προκύπτουν καλύπτονται από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις μέσω των clawback, το μέγεθος των οποίων έφτασε το 2014 τα 205 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Άμεση συνέπεια αποτέλεσε η διαχρονική μείωση της αξίας της αγοράς: το 2014 παρατηρήθηκε σταθεροποίηση, με τις συνολικές πωλήσεις φαρμάκων να υποχωρούν οριακά στα 5,28 δισ. ευρώ, ενώ η σωρευτική μείωση σε σχέση με το 2009 έφτασε το 37,6%.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι τιμές των φαρμάκων τα προηγούμενα έτη έχουν υποστεί οριζόντιες μειώσεις, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, κάτι που αναμένεται να ενταθεί μετά την πρόσφατη απόφαση για καθορισμό των τιμών των off-patent και γενόσημων φαρμάκων στο 50% και 32,5% αντίστοιχα της τιμής των πρωτοτύπων.

Επιπλέον, σημαντικό πρόβλημα αποτελούν τα χρέη του δημοσίου που προκαλούνται από τα ελλείμματα των ταμείων και τους αργούς ρυθμούς αποπληρωμής. Ενδεικτικά, τα χρέη προς τα μέλη του ΣΦΕΕ στα τέλη του περασμένου Μαρτίου ξεπερνούσαν το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την κ. Μαρία Μεταξογένη, διευθύνουσα σύμβουλο της IBHS, «η μεταχείριση της φαρμακευτικής δαπάνης πρέπει να γίνεται με γνώμονα τον έλεγχο του καταναλωθέντος όγκου. Η αγορά χρειάζεται ένα ορθολογικό σύστημα τιμολόγησης, που θα προστατεύει τις τιμές των εγχώριων γενόσημων και οικονομικών φαρμάκων. Εξάλλου, η αναθεώρηση της τρέχουσας πολιτικής θα επιτρέψει τη μείωση του rebate και του clawback, μέτρα που έχουν θέσει σε επισφάλεια τη βιωσιμότητα αρκετών παραγωγικών εταιρειών».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 109 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

- Ο Κύκλος Εργασιών το 2014 διαμορφώθηκε σε 4,6 δισ. ευρώ, έχοντας μειωθεί κατά 3,1% από το 2013.

- Τα συνολικά ΚΠΤΦΑ σταθεροποιήθηκαν σε περίπου 250 εκατ. ευρώ, ενώ τα ΚΠΦ υποχώρησαν περαιτέρω κατά 56%, στα 104,42 εκατ. ευρώ.

- Το μέσα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ ενισχύθηκαν σε 5,4% και 2,8% αντίστοιχα.

- Η κεφαλαιακή μόχλευση το 2014 βελτιώθηκε σε 2 προς 1, παραμένοντας υψηλή.

- Οι Απαιτήσεις μειώθηκαν κατά 7%, στα 2,1 δισ. ευρώ, ενώ το διάστημα διαμορφώθηκε στους 5 μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v