Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτός «έδρας συμμαχίες» κτίζονται στη ΝΔ

Στην «αρένα» της Μαδρίτης οι τέσσερις μονομάχοι. Τα τετ α τετ, οι εκπροσωπήσεις, οι παρουσίες αλλά και οι... απουσίες. Με ιδιόμορφη «λίστα» η εκλογική διαδικασία σε έναν μήνα.

Εκτός «έδρας συμμαχίες» κτίζονται στη ΝΔ

Στη Μαδρίτη έχει μεταφερθεί τις τελευταίες ώρες η προεκλογική εσωκομματική μάχη στη ΝΔ, με τους τέσσερις υποψηφίους αρχηγούς να δίνουν το παρόν στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει η αξιωματική αντιπολίτευση. Και παρόλο που στο προσκήνιο, οι τοποθετήσεις όλων αφορούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τους κινδύνους και τις προοπτικές του, παρασκηνιακά οι διεργασίες με φόντο τις 22 Νοεμβρίου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προσπάθειες σύναψης συμμαχιών, ακόμα και εκτός Ελλάδος, είναι έντονες, ενόψει είτε του πρώτου είτε του δεύτερου γύρου. Το αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών είναι ασφαλώς άγνωστο ακόμα, ωστόσο από μόνα τους κάποια περιστατικά δίνουν μία εικόνα και αφορμή για συζητήσεις. Έτσι, μεταξύ άλλων:

-Η «καλή χημεία» της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τις τελευταίες ώρες αποτυπώθηκε εις διπλούν. Αφενός με την υποψηφιότητα της πρώην υπουργού για τη θέση της αντιπροέδρου του ΕΛΚ καθ' υπόδειξη του προέδρου της ΝΔ (αν και στη συνέχεια αποσύρθηκε) και αφετέρου με την απόφαση του κ. Μεϊμαράκη στο σημερινό γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Φρανσουά Ολάντ να τον εκπροσωπήσει η κ. Μπακογιάννη, που επιστρέφει από τη Μαδρίτη.

-Στη χθεσινή πτήση από Αθήνα προς Μαδρίτη συνταξίδεψαν στην οικονομική θέση οι Αντώνης Σαμαράς, Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης. Οι δύο τελευταίοι μάλιστα κάθισαν σε διπλανές θέσεις και συζήτησαν επί μακρόν για τα τεκταινόμενα, ενώ έσπευσαν να χαιρετίσουν από κοντά και τον πρώην πρωθυπουργό, με τον οποίο είχαν σύντομη συνομιλία. Και αυτό, μία μέρα μετά τις αποστάσεις που κράτησε ο κ. Τζιτζικώστας από τον Αντώνη Σαμαρά στην συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, κάτι που συζητήθηκε έντονα.

-Σήμερα, ο κ. Σαμαράς θα πραγματοποιήσει ομιλία ενώπιον των συνέδρων για την «απειλή του λαϊκισμού», ως επίσημος προσκεκλημένος, στην οποία αναμένεται να βρεθούν και οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί.

-Στη χθεσινή παρέμβαση – ομιλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο συνέδριο, παρών ήταν μόνο ο Άδωνις Γεωργιάδης και όχι οι Αντώνης Σαμαράς και Απόστολος Τζιτζικώστας.

-Πολλά είναι και τα τετ α τετ των υποψηφίων αρχηγών με τους επικεφαλής των κεντροδεξιών κομμάτων άλλων κρατών της Ε.Ε., με τον κ. Μεϊμαράκη, αξιοποιώντας και το σημερινό θεσμικό του ρόλο, να έχει τη «μερίδα του λέοντος», βγάζοντας σε επικοινωνιακό επίπεδο την αντίστοιχη εικόνα. Έτσι, αναμένεται να έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις, ανάμεσα στους άλλους, με τον Ισπανό Μαριάνο Ραχόι και τον Πορτογάλο, Πέδρο Κοέλιο.

Ο κ. Τζιτζικώστας συμμετείχε σε συνεδρίαση των περιφερειακών και τοπικών αρχών του ΕΛΚ (όπου θα παραβρισκόταν ακόμα και αν δεν ήταν υποψήφιος αρχηγός), καθώς και σε ανοιχτό debate, παρουσία και του προέδρου του ΕΛΚ, Γ. Ντολ, ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΔΗ.ΣΥ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Αντίστοιχες συναντήσεις έχει και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ τελικά δεν θα βρεθεί σήμερα στη Μαδρίτη ο Κ. Μητσοτάκης καθώς ταλαιπωρείται από ίωση. 

Άξια αναφοράς είναι επίσης η διαφοροποιημένη στάση που είχε η ΝΔ σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, αντιδρώντας στην «πολύ άδικη», όπως λένε στη Συγγρού, «κριτική που ασκεί το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων του ΕΛΚ στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος από την Ελλάδα, αλλά και την Ιταλία». Μάλιστα, η ΝΔ δεν υπερψήφισε τελικά το προσχέδιο και όπως τόνιζαν κομματικά στελέχη, «η μάχη θα συνεχιστεί μέχρι αύριο (σήμερα) που θα έρθει το κείμενο στην Ολομέλεια».

Δημοσιοποίηση των ονομάτων

Στα διαδικαστικά των εκλογών, συνεδρίασε χθες η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, όπου και πάλι δεν συζητήθηκε το θέμα της εταιρίας που θα αναλάβει τις εκλογές. Το θέμα παραπέμφθηκε για αύριο, Παρασκευή, αργά το απόγευμα, αφού θα έχουν επιστρέψει από τη Μαδρίτη και οι τρεις απόντες από τη συνεδρίαση (Πλακιωτάκης, Ιωαννίδης, Αμπατζόγλου). Σύμφωνα με πληροφορίες, η τεχνική επιτροπή και η επιτροπή προμηθειών του κόμματος έχουν καταλήξει σε μία συγκεκριμένη εταιρία, η οποία λογικά θα εγκριθεί και θα αναλάβει τη διαδικασία και ενώ εκκρεμεί η ένσταση άλλης εταιρίας που έχει απορριφθεί νωρίτερα.

Σε εκκρεμότητα εξάλλου βρίσκεται το θέμα των εκλογικών κέντρων του εξωτερικού, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία πως υπάρχει ομόφωνη απόφαση σύμφωνα με την οποία όποιος πολίτης ψηφίσει στις εκλογές, θα παραχωρεί το δικαίωμα στο κόμμα –με έγγραφη εξουσιοδότηση- να δημοσιοποιήσει, αν χρειαστεί, το όνομά του. Κάτι τέτοιο, όπως υποστηρίζουν στη Συγγρού, θα αποτρέψει την ψήφο του κάθε περαστικού, αλλά αντίθετα θα δίνει τη δυνατότητα ψήφου «μόνο σε όσους πραγματικά αγαπούν τη ΝΔ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v