Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επόμενο ντέρμπι για τη ΝΔ στη... Μαδρίτη

Στο συνέδριο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς οι εν δυνάμει αρχηγοί της ΝΔ. Τα διαφορετικά προγράμματα, οι συναντήσεις και οι συμμαχίες. Φόβοι για επικίνδυνη καθυστέρηση των διαδικασιών εκλογής.

Επόμενο ντέρμπι για τη ΝΔ στη... Μαδρίτη

Ξένοι στην ίδια πόλη. Ο τίτλος της γνωστής ταινίας θα μπορούσε να ταιριάξει απόλυτα με την... απόβαση που ετοιμάζουν τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ στη Μαδρίτη, με αφορμή το εκλογικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα γίνει αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη.

Και δεν χωρεί αμφιβολία ότι, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με χαρακτηριστικά εμφυλίου στην αξιωματική αντιπολίτευση, μόνο άνετα δεν θα πρέπει να αισθάνονται πολλοί από τους γαλάζιους ταξιδιώτες, συνυπάρχοντας στην ισπανική πρωτεύουσα με «συμμαχητές» τους από τη ΝΔ.

Και ποιος δεν θα είναι στη Μαδρίτη, σε μια προσπάθεια στήριξης του Μαριάνο Ραχόι ενόψει των ισπανικών εκλογών της 20ής Δεκεμβρίου:

-Καταρχήν οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ως νυν -έστω προσωρινός- πρόεδρος και οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης, στους οποίους απηύθυνε πρόταση-πρόσκληση ο κ. Μεϊμαράκης. Το πρόγραμμα ωστόσο του καθένα από τους τέσσερις θα είναι διαφορετικό. Έτσι, για παράδειγμα, ο κ. Τζιτζικώστας θα μεταβεί στη Μαδρίτη αύριο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεθαύριο, έκαστος με τον δικό του σχεδιασμό και τις δικές του προτεραιότητες.

Οι τρεις υποψήφιοι (εκτός του Β. Μεϊμαράκη) θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη γεύση από τις συνεδριάσεις κορυφής της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς και ενδιαφέρον είναι πώς θα προσεγγίσουν (και πώς θα τους προσεγγίσουν) πρόσωπα-κλειδιά της κεντρικής πολιτικής σκηνής της Ευρώπης, σε μια επιχείρηση σύναψης των απαραίτητων συμμαχιών για την επόμενη μέρα. Ήδη, οι πρώτες συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους και στελέχη άλλων κεντροδεξιών κομμάτων έχουν κλειστεί και αναμένεται να πληθύνουν με τα τετ α τετ στον χώρο του συνεδρίου.

Από την πλευρά του ο νυν πρόεδρος θα επιδιώξει να ενισχύσει τους δεσμούς του με τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΛΚ, διατηρώντας τις «γέφυρες» που έχει ήδη ρίξει κατά τις προηγούμενες αντίστοιχες επαφές του.

-Ο Αντώνης Σαμαράς, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, πρωταγωνιστές του χθεσινού σίριαλ (μαζί με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη), με αφορμή την απόσυρση της υποψηφιότητας της κ. Μπακογιάννη για τη θέση της αντιπροέδρου στο ΕΛΚ. Ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι ένας από τους βασικούς ομιλητές και θα έχει ως θέμα του: «Η Δημοκρατία δέχεται επίθεση. Η απειλή του λαϊκισμού στις σύγχρονες κοινωνίες».

Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του ονόματος του κ. Σαμαρά από την επίσημη ανακοίνωση από τη Συγγρού της λίστας με την αντιπροσωπεία του κόμματος, ενώ την ίδια στιγμή περιλαμβάνεται, λόγου χάρη, αυτό του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

-Στελέχη με θεσμική ιδιότητα, όπως ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Πλακιωτάκης, οι Ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Γιώργος Κύρτσος και Θοδωρής Ζαγοράκης, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης και ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Γιάννης Σμυρλής.

-Στενοί συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη, πρόεδροι φορέων (Κ. Μίχαλος, Γ. Πατούλης), βουλευτές (Γιώργος Κουμουτσάκος, Νότης Μηταράκης) και πρώην βουλευτές (Ευρ. Στυλιανίδης και Μανώλης Μαυρομμάτης).

Έρχεται ένσταση;

Ταυτόχρονα, τα διαδικαστικά ενόψει των εσωκομματικών καλπών ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Η ΚΕΦΕ ακόμα δεν έχει συνεδριάσει προκειμένου να επικυρώσει τις τελευταίες λεπτομέρειες, κάτι που πιθανότατα θα γίνει από την Παρασκευή και μετά, ύστερα από την επιστροφή της 23μελούς αντιπροσωπείας του κόμματος στην Ισπανία.

Φήμες ανέφεραν χθες ότι μία από τις τέσσερις εταιρίες που αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό καταθέτει ένσταση για αντικανονική απόρριψή της. Αν αυτό επαληθευθεί, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί ο πιο αποτελεσματικός και γρήγορος τρόπος εξέτασης της ένστασης, με τον χρόνο πλέον να αρχίζει να απειλεί τη διαδικασία, αφού, σύμφωνα με τις εταιρίες, θα χρειαστούν τουλάχιστον 30-35 μέρες για την κατάλληλη προετοιμασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v