Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητικό «σπριντ» για... 3 δισ. ευρώ

Την Τετάρτη ξεκινά το νέο παζάρι μεταξύ δανειστών και ελληνικής πλευράς. Οι δεσμεύσεις της Αθήνας και το διακύβευμα των 2+1 δισ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ο ανοικτός σχεδιασμός.

Κυβερνητικό «σπριντ» για... 3 δισ. ευρώ

Τις επόμενες τρεις μέρες, η κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον των επιλογών της. Επέβαλε τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τώρα θα πρέπει να πείσει τους δανειστές ότι έχει αξιόπιστα ισοδύναμα για να καταργήσει το μέτρο.

Δεσμεύτηκε για εξοικονομήσεις δαπανών 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό το επόμενο έτος, τώρα θα πρέπει να δώσει διαπιστευτήρια ότι προτίθεται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Με τα βήματα που προβλέπονται στην παρούσα φάση για το ασφαλιστικό.

Αναλόγως θα πρέπει να πράξει για μια σειρά από καυτά θέματα, από τα κόκκινα δάνεια και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως τις αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης.

Όλα τα παραπάνω δεν περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα για τα 2 δισ. ευρώ, τα οποία στο ιδανικό σενάριο θα μπορούσαν να φτάσουν στην Αθήνα έως και την ερχόμενη εβδομάδα. Θα περιληφθούν όμως -ορισμένα εξ αυτών- στο επόμενο δύσκολο πακέτο προαπαιτούμενων για το 1 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να τεθεί επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων με τους επικεφαλής των δανειστών.

Οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν την Τετάρτη. Εκτός απροόπτου, στο Χίλτον. Η ομάδα γνωστή. Βελκουλέσκου, Κοστέλο, Ρέφερ και ενδεχομένως Τζιαμαρόλι από τη μία και από την άλλη πλευρά, Τσακαλώτος- Χουλιαράκης και ενδεχομένως Σταθάκης.

Το διακύβευμα των τριών ημερών; Δύο δισεκατομμύρια για αρχή, ένα δισεκατομμύριο στη συνέχεια, αλλά και 15 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα οποία μένει να ξεκαθαρίσει αν θα συνδεθούν ή όχι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αρχικά, το πλάνο έλεγε ναι. Τώρα «παίζεται», αν και η γερμανική πλευρά δια του κ. Σόιμπλε εμφανίζεται αντίθετη.

Η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι συμφωνούν ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να κλείσει έως το τέλος του έτους. Αν όμως η αξιολόγηση καθυστερήσει να ολοκληρωθεί, λόγω καθυστερημένης έναρξης η οποία θα προκληθεί από τις καθυστερήσεις οι οποίες ήδη καταγράφονται στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων για τα 3 δισ. ευρώ, τότε είναι σαφές ότι ο σχεδιασμός θα πρέπει να αλλάξει.

Με τα σημερινά δεδομένα, είναι ασαφές αν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν εντός Νοεμβρίου ή εντός Δεκεμβρίου για την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης. Άγνωστο είναι πολύ περισσότερο το πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η αξιολόγηση.

Κάπως έτσι προκύπτει με σαφήνεια ότι οι επόμενες τρεις μέρες των δανειστών στην Αθήνα θα κρίνουν πολλά περισσότερα από το αν θα εφαρμοστεί ή όχι ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ή αν το επίδομα θέρμανσης θα χορηγηθεί φέτος σε κάποιους ή θα κοπεί για να στηρίξει την κατάργηση του 23% στα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια.

Όσον αφορά στην υποδόση των 2 δισ. ευρώ, πληροφορίες του Bloomberg -σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης- ανέφεραν χθες ότι η Ελλάδα ενδέχεται να λάβει την επόμενη εβδομάδα την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης, αν και μένουν πολλά ακόμα να γίνουν.

Το πολυνομοσχέδιο αποτελεί το 30% των προαπαιτούμενων και τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να τρέξει ένα ράλι για την έκδοση δευτερεύουσας νομοθεσίας με τη μορφή εγκυκλίων (με τη ΓΓΔΕ πρακτικά ανενεργή όσο κρατάει ο «πόλεμος» κυβέρνησης - Σαββαΐδου) και υπουργικών αποφάσεων, αλλά και για τον σχεδιασμό μέτρων πολιτικής όπως είναι η ολοκλήρωση της στρατηγικής για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων δε, πέρα από το πρόβλημα του ΑΔΜΗΕ (και τα ισοδύναμα), η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει λύση και για το 1,2 δισ. ευρώ που είχε υπολογιστεί ως μέρος της χρηματοδότησης του προγράμματος των 86 δισ. ευρώ για φέτος και όπως όλα δείχνουν μεταφέρονται για το 2016, λόγω αεροδρομίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v