Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες αναταράξεις στη ΝΔ λόγω ΕΛΚ

Αποσύρθηκε η υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη για την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αιχμές της πρώην υπουργού κατά Σαμαρά για παρέμβασή του σε βάρος της. Επίθεση Μανώλη Κεφαλογιάννη σε Μεϊμαράκη και Μπακογιάννη.

Νέες αναταράξεις στη ΝΔ λόγω ΕΛΚ

Τελειωμό δεν έχουν οι εσωκομματικές αναταράξεις στη ΝΔ, όπου μετά τον εμφύλιο που κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και των Κώστα Τσιμάρα και Ανδρέα Παπαμιμίκου, εδώ και λίγες ώρες έχει ξεσπάσει νέα κόντρα, με αφορμή την απόσυρση της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη για την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Η πρώην υπουργός, μέσω συνεργατών της, αφήνει αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά ότι παρενέβη κατά της υποψηφιότητάς της στο γερμανικό ΕΛΚ, ενώ θέση στο θέμα πήρε και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, που, επίσης μέσω κύκλων του, βάλλει τόσο κατά της κ. Μπακογιάννη όσο και κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Όπως κατήγγειλε της τελευταίες μέρες ο ευρωβουλευτής της ΝΔ , ο πρόεδρος του κόμματος του είχε υποσχεθεί ότι θα τον προτείνει ως υποψήφιο αντιπρόεδρο, όμως έκανε πίσω, αντιπροτείνοντας την Ντόρα Μπακογιάννη.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν συνεργάτες της πρώην υπουργού, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος για την υποψηφιότητά της, αποφασίστηκε από κοινού με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αποσυρθεί η υποψηφιότητα. Αναγνωρίζουν ότι εξ αρχής ήταν δύσκολη η προσπάθεια, καθώς πολλοί συνυποψήφιοί της ήταν εν ενεργεία Επίτροποι, άρα ευρύτερα γνωστά πρόσωπα.

Το τελευταίο διήμερο, όπως καταγγέλλουν, υπήρξε μεγαλύτερη «δυστοκία» στους γερμανούς χριστιανοδημοκράτες, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες της κ. Μπακογιάννη, υπήρξε σε βάρος της παρέμβαση από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος υποστήριζε ότι «η ευρωπαϊκή υποψηφιότητά της παρεμβαίνει στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ». Έτσι, συνεχίζουν οι συνεργάτες της, επειδή πάνω απ’ όλα η ίδια βάζει την παράταξη και τη χώρα και για να αποφευχθούν τα… χειρότερα, αποφάσισε μαζί με τον κ. Μεϊμαράκη να αποσύρουν την υποψηφιότητά της.

Την ίδια στιγμή, από το περιβάλλον του Μανώλη Κεφαλογιάννη διαρρεόταν πως «χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία για τη Νέα Δημοκρατία να κερδίσει μία θέση αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο μεταβατικός πρόεδρός της προέκρινε χωρίς να ρωτήσει κανένα την υποψηφιότητα της κας Μπακογιάννη. Μία υποψηφιότητα αβέβαιης δυναμικής και εμβέλειας όπως αποδείχθηκε. Μία υποψηφιότητα που αποσύρθηκε άρον-άρον μπροστά στο φάσμα της επερχόμενης ήττας. Που δεν είχε δυνατότητα επιτυχίας αν και ήταν μόνο 13 υποψηφιότητες για 10 θέσεις Αντιπροέδρων».

Σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο για την Παράταξη, συνεχίζουν οι συνεργάτες του κ. Κεφαλογιάννη, «ο πρόεδρός της αρνήθηκε να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Μανώλη Κεφαλογιάννη, επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Μία υποψηφιότητα που θα έδινε σίγουρα στη ΝΔ μία θέση Αντιπροέδρου στο ΕΛΚ. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής είναι ιδιαίτερα αγαπητός ανάμεσα στα στελέχη του ΕΛΚ σε όλα τα επίπεδα της πυραμίδας του και η εκλογή του ήταν προδιαγεγραμμένη γιατί η αναγνωρισιμότητά του και η αποδοχή του στην Ευρώπη είναι πάρα πολύ μεγάλη».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΛΚ (ΕΡΡ) οι 12 υποψήφιοι για τις 10 θέσεις αντιπροέδρων του κόμματος είναι:

Tobias BILLSTRÖM, Moderaterna, SwedenAnca BOAGIU, PNL, Ρουμανία
Kinga GÁL, FIDESZ, Ουγγαρία
Johannes HAHN, ÖVP, Αυστρία
Jyrki KATAINEN, Kokoomus, Φινλανδία (YEPP)
David McALLISTER, CDU, Γερμανία
Dara MURPHY, Fine Gael, Ιρλανδία
Paulo RANGEL, PSD, Πορτογαλία
Jacek SARYUSZ-WOLSKI, Civic Platform, Πολωνία
Antonio TAJANI, Forza Italia, Ιταλία
Marianne THYSSEN, CD&V, Βέγιο
Corien WORTMANN-KOOL, CDA, Ολλανδία

Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία φορά που η Νέα Δημοκρατία είχε τέτοια θέση στο ΕΛΚ ήταν το 2006 που τότε ο Κώστας Καραμανλής είχε εκλεγεί Αντιπρόεδρος. Και τα… όργανα στην αξιωματική αντιπολίτευση καλά κρατούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v