Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από βδομάδα κληρώνει για τα 2 δισ. ευρώ της υποδόσης

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα. Οι εκκρεμότητες από τα προαπαιτούμενα βασικό αντικείμενο συζήτησης της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών.

Από βδομάδα κληρώνει για τα 2 δισ. ευρώ της υποδόσης

Η Ελλάδα μπορεί να λάβει την επόμενη εβδομάδα έγκριση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το νέο πρόγραμμα διάσωσης, αν και η κυβέρνηση έχει ακόμα αρκετή δουλειά να κάνει για να το επιτύχει, δήλωσαν στο Bloomberg δύο αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

Το νομοσχέδιο που ψήφισε την Παρασκευή η ελληνική Βουλή δεν καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις συζητήσεις με τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας που επιβλέπουν το πρόγραμμα, σημείωσαν οι αξιωματούχοι που μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Εκπρόσωποι των υπουργείων των κυβερνήσεων της ευρωζώνης θα πρέπει να εγκρίνουν την εκταμίευση.

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών – της ΕΚΤ, της Κομισιόν, του ΔΝΤ και του ESM – θα βρίσκονται στην Αθήνα στις 21 με 23 Οκτωβρίου για να συζητήσουν «την πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος, με ειδική αναφορά στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων και στο outlook της πρώτης αξιολόγησης» σημείωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Annika Breidhardt σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες την Δευτέρα.

Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει 48 προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση των 2 δισ. ευρώ, ως συνέχεια της δόσης του καλοκαιριού κάτι που σημαίνει ότι οι πόροι μπορούν να καταβληθούν από αντιπροσώπους κυβερνήσεων χωρίς την έγκριση των υπουργών Οικονομικών ή τις απαιτούμενες εθνικές διαδικασίες.

Για τις επόμενες δόσεις, η Ελλάδα πρέπει να περάσει μια ακόμα δέσμη μέτρων και την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης. Η αξιολόγηση συνδέεται και με την ανακεφαλαιοποίηση των μεγάλων ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v