Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισόβια στον Γ. Σμπώκο για τις μίζες από το «Ερμής»

Ποινές 25 και 20 ετών σε Αντώνη Κάντα και Νίκο Λεονταρίτη για την ίδια υπόθεση. Οι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για άμεση συνέργεια σε απιστία, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Ισόβια στον Γ. Σμπώκο για τις μίζες από το «Ερμής»
Σε ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς κανένα ελαφρυντικό, καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Γιάννη Σμπώκο (φωτ.) για την προμήθεια του συστήματος τηλεπικοινωνιών του Στρατού ΕΡΜΗΣ επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Στους συγκατηγορουμένους του, τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή της Δ/νσης εξοπλισμών Αντώνη Κάντα και τον Νίκο Λεονταρίτη, στέλεχος της Δ/νσης εξοπλισμών, το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 25 ετών και 20 ετών αντίστοιχα, αναγνωρίζοντάς τους τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής διαγωγής μετά την πράξη.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Ιω. Σμπώκου για να το δοθεί αναστολή, χαρακτηρίζοντας του ως "μη νόμιμο".

Αντίθετα, έκανε δεκτά τα αιτήματα των Κάντα και Λεονταρίτη και χορήγησε αναστολή στην έφεσή τους. Στους δύο καταδικασθέντες επέβαλε τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης σε ΑΤ της περιοχής τους τρεις και δύο φορές το μήνα αντίστοιχα, και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Τέλος, επέβαλε τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για μία δεκαετία.

Οι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για άμεση συνέργεια σε απιστία, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ενώ ο Αντώνης Κάντας βαρύνεται επίσης με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η αποζημίωση

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επιδίκασε και αποζημίωση υπέρ του ελληνικού δημοσίου 25 εκατ. ευρώ αλληλεγγύως και είς ολοκλήρου για τη ζημιά που υπέστη και 500.000 ευρώ χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη για έκαστο εκ των τριών κατηγορουμένων (Σμπώκου, Κάντα, Λεονταρίτη).

Σύμφωνα με την πολιτική αγωγή το ελληνικό δημόσιο υποστεί ζημιά 25 εκατ. ευρώ (8 δισ. δραχμών). Οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι οι κατηγορούμενοι με τις πράξεις του έπληξαν το κύρος του ελληνικού δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v