Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Κλείνουν «εκκρεμότητες», αρχίζουν το... τρέξιμο

Αφορμή για νέες αναταράξεις η επιλογή της εταιρίας που θα κάνει τις εκλογές. Ο Τσιμάρας, ο Μεϊμαράκης και ο Παπαμιμίκος. Πώς ξεδιπλώνουν τη στρατηγική τους οι τέσσερις υποψήφιοι.

ΝΔ: Κλείνουν «εκκρεμότητες», αρχίζουν το... τρέξιμο

Επιστροφή στα εσωκομματικά στη ΝΔ μετά το διάλειμμα για τη μάχη της Βουλής και την ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα.

Σχεδόν ένα μήνα πριν από το στήσιμο των καλπών για την ανάδειξη του νέου αρχηγού, θεωρητικά τουλάχιστον τα διαδικαστικά θα πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες ώρες, σήμερα ή αύριο, με την έγκριση της εταιρίας που θα αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών.

Ωστόσο, μόνο θεωρητικά μπορεί να μιλήσει κανείς, όταν θυμηθεί τον εμφύλιο που έχει προηγηθεί και όταν κάποιες λεπτομέρειες της διαδικασίας ίσως δεν είναι τελικά και τόσο... λεπτομέρειες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάποιοι φοβούνται ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Γενικού Διευθυντή του κόμματος Κώστα Τσιμάρα, σε συνέχεια της προηγούμενης συνεδρίασης της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ), με απρόβλεπτες τις συνέπειες.

Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο έληξε η προθεσμία κατάθεσης των προσφορών από πλευράς των ενδιαφερόμενων εταιρειών, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν συνολικά επτά. Την ίδια μέρα, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση, η τεχνική επιτροπή και η επιτροπή προμηθειών της ΝΔ, μαζί με εκπροσώπους των τεσσάρων υποψηφίων, εξέτασαν αν πληρούνται από τις εταιρίες οι προϋποθέσεις.

Τελικά, απορρίφθηκαν οι τέσσερις και προχωρούν στη διαδικασία οι εναπομείνασες τρεις, οι οποίες έχουν κληθεί σήμερα ενώπιον της επιτροπής προμηθειών, που θα συντάξει την εισήγησή της προς τον διευθυντή του κόμματος, Κώστα Τσιμάρα. Αυτός θα κάνει και την τελική επιλογή και όχι η ΚΕΦΕ, όπως θεωρούν σωστό ορισμένοι, αφού αυτή όπως έχει διαμηνύσει ο πρόεδρός της και Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέας Παπαμιμίκος, «δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αποφασίσει για το ποια εταιρεία θα αναλάβει την εκλογική διαδικασία».

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι κατά πόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα συμφωνήσει με τη διαδικασία ή όχι, έχοντας αμφισβητήσει ευθέως την αντικειμενικότητα τόσο του κ. Τσιμάρα όσο και του κ. Παπαμιμίκου.

Ανεβάζουν στροφές

Την ίδια ώρα, πάντως, και ανεξάρτητα από τα διαδικαστικά, οι τέσσερις υποψήφιοι ανεβάζουν στροφές ενόψει της προσφυγής στις κάλπες.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιμένει θεσμικά μέσα από την παρουσία του στο Κοινοβούλιο και την προσωπική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα. Στο επιτελείο του εκφράζουν την ικανοποίησή τους τόσο από την παρουσία του στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα όσο και από τις πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και τον φέρνουν μπροστά, με μεγάλη μάλιστα απόσταση από τους συνυποψηφίους του. Υπάρχει η πεποίθηση ότι η πλειονότητα του κομματικού μηχανισμού στηρίζει την υποψηφιότητά του και το ζητούμενο γι' αυτόν είναι να πείσει τους μη οργανωμένους νεοδημοκράτες.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας σήμερα θα πραγματοποιήσει την πρώτη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωσή του στην Αθήνα (Gazi Hall, 6 μ.μ.), προσπαθώντας να πείσει ότι πραγματικά αποτελεί το «φρέσκο» και το «νέο» που χρειάζονται το κόμμα και ο τόπος. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας θα καταθέσει μανιφέστο για τη νέα ΝΔ που θα περιλαμβάνει προτάσεις τόσο σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο, όσο και οργανωτικού τύπου. Παράλληλα, θα εξηγήσει το νέο συμμετοχικό μοντέλο που προτείνει για τη λήψη των αποφάσεων και τον τρόπο με τον οποίο το κόμμα θα μπορέσει να επικοινωνήσει με τα μέλη και τους υποστηρικτές του και αυτοί στη συνέχεια με την κοινωνία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος περιόδευσε χθες σε Θήβα και Λιβαδειά, αύριο και μεθαύριο θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συναντηθεί με κομματικά στελέχη, ενώ βασικό σημείο της ρητορικής του θα είναι η ανάγκη να διεξαχθεί τουλάχιστον ένας δημόσιος διάλογος ανάμεσα στους τέσσερις υποψηφίους. Μια τηλεμαχία μόνο καλό μπορεί να κάνει στη Ν.Δ., υποστηρίζει, επικαλούμενος το παράδειγμα «όλων των σοβαρών χωρών του κόσμου» και θεωρεί υποχρέωση όλων να ενημερώσουν τους πολίτες για τις θέσεις τους.

«Ναι στην τηλεμαχία» λέει και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος βρέθηκε σε Κιλκίς, Δράμα και Πιερία. Επιχειρεί να τονίζει τη διαφοροποίηση της δικής του υποψηφιότητας από αυτές των τριών «αντιπάλων» του, ενώ στη ρητορική του κυριαρχεί η επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα. Χθες, αναφέρθηκε στην «κάλυψη» που παρείχε το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός στους δύο υπουργούς με τα προβληματικά πόθεν έσχες, Αλέκο Φλαμπουράρη και Γιώργο Σταθάκη, κάνοντας λόγο για «αριστερά συγχωροχάρτια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v