Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο έργο ανέλαβε η ΑΚΤΩΡ στη Ρουμανία

Η κοινοπραξία της ΑΚΤΩΡ επικράτησε άλλων πέντε ομίλων που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένα από τα στοιχειωμένα τμήματα του οδικού άξονα. Ταυτόχρονα ετοιμάζει προσφυγή για σύμβαση που είχε αναλάβει, αλλά ακυρώθηκε.

Νέο έργο ανέλαβε η ΑΚΤΩΡ στη Ρουμανία

Η κοινοπραξία της ΑΚΤΩΡ με τη ρουμανική εταιρεία Eurocontruct Trading '98 SRL επικράτησε στο διαγωνισμό για την κατασκευή των τριών χιλιομέτρων που υπολείπονται για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Βουκουρέστι - Πλοέστι, προϋπολογισμού περί τα 28 εκατ. ευρώ.

Η κοινοπραξία της ΑΚΤΩΡ επικράτησε άλλων πέντε ομίλων που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένα από τα στοιχειωμένα τμήματα του οδικού άξονα το οποίο είχε δημοπρατηθεί και στο παρελθόν χωρίς ποτέ να ολοκληρωθεί. Η σύμβαση που θα υπογραφεί προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου εντός 18μηνου και τη συντήρηση για 48 μήνες.

Η ρουμανική αρχή οδικών αξόνων είχε προ μηνών κηρύξει έκπτωση την ιταλική εταιρεία Impresa Pizzarotti η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του έργου πριν από αρκετά χρόνια. Οι Ιταλοί έχουν προσφύγει κατά του ρουμανικού δημοσίου διεκδικώντας αποζημιώσεις περί τα 90 εκατ. ευρώ με το επιχείρημα πως καθυστέρησαν απαλλοτριώσεις και άλλαξαν οι προδιαγραφές του έργου.

Στον Τύπο της Ρουμανίας ασχολούνται, πάντως, κυρίως με τις απειλές της κοινοπραξίας Vinci - ΑΚΤΩΡ - Strabag για προσφυγή στη Δικαιοσύνη έπειτα από την ακύρωση του διαγωνισμού για τη σύμβαση παραχώρησης στο τμήμα Cormanic - Brasov. Η κοινοπραξία είχε επικρατήσει στο σχετική διαγωνισμό, αλλά πριν από λίγες εβδομάδες η Εθνική Εταιρεία Αυτοκινητοδρόμων και Εθνικών Οδών Ρουμανίας (CNADNR) ανακοίνωσε πως ακυρώνει τη διαδικασία υπογραφής σύμβασης.

Το 2009 πάλι μια κοινοπραξία της Vinci με την ΑΚΤΩΡ είχε επικρατήσει σε διαγωνισμό για σύμβαση παραχώρησης στο ίδιο τμήμα, του ίδιου οδικού άξονα! Όπως είχε ανακοινωθεί τότε, το έργο θα ήταν ύψους δύο δισ. ευρώ και η διάρκεια παραχώρησης ήταν 30 χρόνια. Μάλιστα τότε είχε υπογραφεί και σύμβαση παραχώρησης, σε γιορτινή ατμόσφαιρα παρουσία Γάλλων επισήμων, κλπ. Λίγους μήνες αργότερα ανακοινώθηκε η αποχώρηση της κοινοπραξίας από το έργο.

Τώρα η ιστορία επαναλαμβάνεται με την κοινοπραξία υπό τους Γάλλους να εμφανίζεται με άγριες διαθέσεις...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v