Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόροι και πόθεν έσχες φέρνουν πιο κοντά την αντιπολίτευση

Ποια η μετεκλογική τακτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού απέναντι στην κυβέρνηση. Το «σκληρό ροκ» αλλά και το «πράσινο φως» στα θετικά. Το μειονέκτημα, οι αντιπροτάσεις και το... δεκανίκι.

Φόροι και πόθεν έσχες φέρνουν πιο κοντά την αντιπολίτευση

Η προχθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή για την ψήφιση των προαπαιτούμενων επιβεβαίωσε αυτό που είχε διαφανεί από την πρώτη στιγμή μετά τις εκλογές. Ότι τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν μια διαφορετική τακτική σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, με σαφώς πιο σκληρή ρητορική προς την κυβέρνηση αλλά και καταψήφιση των μέτρων που οδηγούν σε ύφεση και επιδείνωση του οικονομικού κλίματος.

Βασικό μειονέκτημα στη στρατηγική αυτή, όπως προσπαθεί να το καταδείξει άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας, είναι η αδυναμία πειστικής απάντησης στο ερώτημα πως γίνεται αφού έχουν υπερψηφίσει τη συμφωνία με τους δανειστές στις 14 Αυγούστου, τώρα να λένε «όχι» στα μέτρα που τη συνοδεύουν.

Η εξήγηση που δίνουν είναι ότι τότε λειτούργησαν με γνώμονα την ευρωπαϊκή προοπτική και μόνο, ψηφίζοντας αποκλειστικά στόχους και χρονοδιαγράμματα, ενώ τώρα δεν μπορούν να στηρίξουν τα μέτρα τα οποία μέχρι τώρα «αποκρύπτονταν» και φέρουν την «αποκλειστική ευθύνη της διαπραγμάτευσης Τσίπρα – Καμμένου».

Πέρα πάντως από την υπερφορολόγηση, ένα ακόμα ζήτημα φέρνει πιο κοντά την αντιπολίτευση, αιτιολογώντας την μετωπική επίθεση προς την κυβέρνηση: η ιστορία των «πόθεν έσχες» των υπουργών (Σταθάκη, Φλαμπουράρη), με την οποία –σύμφωνα με τη σχετική καταγγελία- χάνεται το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, που μέχρι τώρα επικαλούνται τα στελέχη της.

«Ο κ. Τσίπρας εξέδωσε απόφαση: Ολοι είναι αθώοι. Πού το κατάλαβε και γιατί; Όποιος έβαλε το δάχτυλο στο μέλι να τιμωρηθεί. Η ΝΔ έχει καθαρό πρόσωπο και δεν φοβάται όποια έρευνα και αν γίνει. Μην προσπαθείτε δήθεν να μας τρομάξετε», τόνισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος, σημείωσε απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα: «Να είστε πιο προσεκτικοί γιατί από ότι φαίνεται από τα πόθεν έσχες των δικών σας στελεχών η κρίση έπληξε όλους τους Έλληνες εκτός από τους υπουργούς σας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σταύρος Θεοδωράκης: «Τώρα πρέπει να δώσετε εξηγήσεις. Τι συμβαίνει με τις τεχνικές εταιρίες των υπουργών σας; Τι συμβαίνει με τα πόθεν έσχες τους;», ήταν το ερώτημα που έθεσε, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση «ανοίγει ο δρόμο» για υποχωρήσεις στη διαφθορά.

Στα... σκοινιά

Φορολογία και ηθική είναι δύο θέματα στα οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα επιμείνουν το επόμενο διάστημα, επιχειρώντας να «στριμώξουν στα σκοινιά» το Μέγαρο Μαξίμου και να προκαλέσουν τριγμούς στη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση.

Στη Συγγρού, όπως επανέλαβε και χθες από τη Θεσσαλονίκη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επιμένουν στην ανάγκη δημιουργίας μιας «εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης», που πέρα και πάνω από κόμματα, θα καταλήξει, κατόπιν συνεννόησης και με τους εκπροσώπους των πανελλήνιων φορέων κάθε επαγγελματικής ομάδας, σε προτάσεις και λύσεις, με τις οποίες «θα πάμε στους δανειστές να συνεννοηθούμε». Σταθερή γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως «ό,τι είναι προς όφελος της χώρας το στηρίζουμε, ό,τι είναι φόρος και περικοπές όχι».

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της γαλάζιας ρητορικής είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκλογές το Σεπτέμβριο και όχι αργότερα, διότι τότε ο κόσμος θα είχε αρχίσει να αισθάνεται στην τσέπη της συνέπειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής και θα γνώριζε την πραγματικότητα.

Αλλά και στη Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι θα ασκήσουν σκληρή αντιπολίτευση, παράλληλα όμως «δημιουργική, με εναλλακτικές προτάσεις στα μεγάλα θέματα». Θέση της Φώφης Γεννηματά είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τις αναγκαίες για την χώρα μεταρρυθμίσεις, «εφόσον αυτές έχουν προοδευτικό πρόσημο», όπως οι διατάξεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής που το κόμμα της υπερψήφισε την Παρασκευή.

Δέσμευση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι θα συμβάλλει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στις διαδικασίες για την αναδιάρθρωση και απομείωση του δημόσιου χρέους, ωστόσο τα πυρά προ τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη έντονα. Τον κατηγορεί ότι τορπίλισε την πορεία εξόδου από τα μνημόνια και ότι δημιούργησε ελπίδες που διαψεύδονται καθημερινά, καθώς και για την παντελή απουσία σχεδίου απεμπλοκής από την κρίση.

Το Ποτάμι «δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός», είναι το νέο μότο του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος, έχοντας κάνει εμφανή μεταστροφή από την πολιτική του στάση πριν από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, σε σημερινή συνέντευξη στην real news, σημειώνει ότι «είμαστε κόμμα της αντιπολίτευσης και αυτό δεν αλλάζει στην παρούσα Βουλή».

Όπως λένε στη Σεβαστουπόλεως, «δεν θα είμαστε ποτέ ασπρόμαυροι», εξηγώντας ότι θα κάνουν ουσιαστικά αντιπολίτευση, ανοιχτή σε συνεννοήσεις αλλά με γνώμονα την αξία της κάθε ιδέας. Ο κ. Θεοδωράκης τάσσεται υπέρ της μείωσης του αριθμού των υπουργείων και των Γενικών Γραμματειών, καθώς και της δημοσιοποίησης του πλήρους καταλόγου των αποσπασμένων δημοσίων υπαλλήλων στα κόμματα και τους βουλευτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v