Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνηση ματ από την Πειραιώς για τις προνομιούχες!

Γιατί οι όροι της προαιρετικής δημόσιας προσφοράς της τράπεζας δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια ελιγμών στο Δημόσιο. Το status των προνομιούχων, οι διαθέσιμες επιλογές και ποιοι θα λάβουν την τελική απόφαση.

Κίνηση ματ από την Πειραιώς για τις προνομιούχες!

Οι όροι της δημόσιας προσφοράς της Πειραιώς προς τους κατόχους υβριδικών τίτλων και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης περιορίζουν, σύμφωνα με την αγορά, τα περιθώρια ελιγμών για τις προνομιούχες του Δημοσίου, ένα θέμα που είχε αναδείξει το Euro2day.gr.

Το θέμα, ως γνωστόν, εκκρεμεί καθώς Εθνική και Eurobank δεν έχουν αποπληρώσει την κρατική βοήθεια του Πυλώνα Ι του νόμου Αλογοσκούφη, σε αντίθεση με τις Πειραιώς και Alpha Bank.

Το γεγονός ότι η Πειραιώς προσφέρει στους κατόχους υβριδικών και μειωμένης εξασφάλισης προαιρετική δυνατότητα να τις ανταλλάξουν με μετοχές ως το 50% της ονομαστικής τιμής, ή να πάρουν ελάχιστα μετρητά, με την απειλή της υποχρεωτικής μετατροπής να επικρέμεται, έχει τη σημασία του.

Οι προνομιούχες μετοχές είναι άλλωστε πιο junior τίτλοι από τα υβριδικά και τα μειωμένης εξασφάλισης με βάση την BRRD, αλλά και τον 3864/2010, όπως ισχύει σήμερα. Αν το Δημόσιο διασώσει τα χρήματα που έβαλε στις τράπεζες (σ.σ. η διαδικασία θα γίνει με διοικητική πράξη), είτε μετατρέποντας τις προνομιούχες σε κοινές στο 100% της ονομαστικής αξίας, είτε εξοφλούμενο πριν τις ΑΜΚ, θα εγερθούν ζητήματα διαφορετικής αντιμετώπισης.

Επομένως οι προνομιούχες θα πρέπει να απορροφήσουν με τη σειρά τους ζημίες, με κούρεμα αντίστοιχο αυτού που υφίστανται οι ιδιώτες κάτοχοι υβριδικών και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης, εφόσον το ΤΧΣ βάλει έστω ένα σεντ για την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών σε Εθνική και Eurobank.

Αν όμως, οδηγός είναι να μη χάσει το Δημόσιο λεφτά και βρεθεί μια γκρίζα λύση που μπορεί νομικά να σταθεί, τότε προφανώς οι προνομιούχες δεν θα συνυπολογιστούν στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, αυξάνοντας τον λογαριασμό για τις δύο εκδότριες τράπεζες.

Μένει να φανεί πώς θα χειριστούν τελικώς το θέμα κυβέρνηση και θεσμοί…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v