Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Pause στις προεκλογικές κόντρες λόγω... Βουλής

Στην άκρη -έστω προσωρινά- το εσωκομματικό μέτωπο. Η «εποικοδομητική» αντιπολίτευση και οι αιχμές για την οικονομία, τη διαφθορά και την... ηθική. Ποια η τακτική των τεσσάρων υποψήφιων αρχηγών.

ΝΔ: Pause στις προεκλογικές κόντρες λόγω... Βουλής

Κατάπαυση του πυρός στα εσωκομματικά και συστράτευση για την εξελισσόμενη κοινοβουλευτική μάχη έχουν αποφασίσει στη ΝΔ, ενόψει και της σημερινής ψηφοφορίας για τα προαπαιτούμενα.

Όπως συμφώνησαν οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί του κόμματος στην προχθεσινή συνάντησή τους, την κοινωνία την απασχολούν πολύ σοβαρότερα ζητήματα από τις ακραίες συμπεριφορές και τις ανούσιες αντιπαραθέσεις που κυριαρχούν το τελευταίο διάστημα στο γαλάζιο στρατόπεδο. Και μόνο αν σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων, αναγνωρίζουν όλοι τους, ασκώντας μια εποικοδομητική αντιπολίτευση, οι ίδιοι θα επιβιώσουν πολιτικά και το κόμμα θα μπορέσει να ανακάμψει, ύστερα από τις αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες του τελευταίου διαστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει αποφασιστεί -και φάνηκε ξεκάθαρα και από τη χθεσινή ομιλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη Βουλή- η επίθεση προς τη συγκυβέρνηση και δη τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να είναι ολομέτωπη, με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία που θα στηρίζεται στη λογική, την ειλικρίνεια και τις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε σε υψηλούς τόνους την υπερφορολόγηση που φέρνει το πολυνομοσχέδιο, το χαρακτήρισε «πολιτική απάτη», κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ως μνημονιακότερο των τροϊκανών και εξέφρασε τη διαπίστωση ότι «οι μύθοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καταρρέουν και καταρρέουν με πάταγο».

Με προφανή στόχο και το εσωκομματικό ακροατήριο που σε λίγες εβδομάδες θα ψηφίσει το νέο αρχηγό της ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης δεν έχασε την ευκαιρία, με αφορμή την υπόθεση των «πόθεν έσχες» των υπουργών, να μιλήσει για απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς αλλά και για ενίσχυση της διαφθοράς σε φορείς του δημοσίου.

Η Συγγρού διαμηνύει ότι η ΝΔ δεν θα κάνει ό,τι παλαιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, να λέει σταθερά «όχι σε όλα». Αντίθετα, όπως ξεκαθαρίζουν, τις ωφέλιμες στρατηγικές για την πορεία της χώρας θα τις στηρίξουν, όχι όμως και αυτές που επιδεινώνουν την κατάσταση των μικρών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. Σε αυτό το μήκος κύματος, όπως λένε, θα κινηθούν όχι μόνο σήμερα, αλλά σε κάθε νομοσχέδιο που θα έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή.

Αντιπολιτευτική τακτική

Και μπορεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με τη θεσμική του ιδιότητα, να άσκησε τη δριμεία επίθεση στη συγκυβέρνηση από το βήμα της Βουλής, ωστόσο τη δική τους αντιπολιτευτική τακτική ξεδίπλωσαν και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ, με διαφορετικό τρόπο και από διαφορετικά σημεία ο καθένας. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (αναφερόμενος στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη), ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στα Γιάννενα και ο Άδωνις Γεωργιάδης με δημόσια δήλωσή του από την Ξάνθη.

Οι τέσσερις εν δυνάμει αρχηγοί συνεχίζουν τον προεκλογικό τους αγώνα, τα διαδικαστικά του οποίου ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει στο σύνολό τους. Ανοικτό παραμένει το θέμα του ντιμπέιτ, με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Άδωνι Γεωργιάδη να επιμένουν στην ανάγκη διεξαγωγής του, ενώ αύριο ολοκληρώνεται τελικά, μετά από διήμερη παράταση που πήρε, η διαδικασία υποβολής προσφορών από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες, οι οποίες θέλουν να διοργανώσουν την εσωκομματική εκλογική διαδικασία.

Στη συνέχεια, οι τεχνικοί σύμβουλοι του κόμματος και των τεσσάρων υποψηφίων θα αξιολογήσουν τις προσφορές και θα καταθέσουν την πρότασή τους προς την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), η οποία θα δώσει την τελική έγκριση.

Μείζον ζήτημα εξακολουθεί να είναι η πηγή προέλευσης των χρημάτων που απαιτούνται για τις εκλογές ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη των 85 περίπου εργαζομένων-αποσπασμένων από το δημόσιο που ο κ. Μεϊμαράκης ζητά να επιστρέψουν στα κανονικά τους καθήκοντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v