Στην Ελλάδα έχουμε μια επιχειρηματικότητα που πεθαίνει. Αυτή που έπαιρνε τα δάνεια στην Ελλάδα και έβγαζε τα κέρδη στο εξωτερικό, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλώντας στο Mega.
Αναφέρθηκε αναλυτικά στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Στις επιχειρήσεις που θα βάλουν κεφάλαια θα γίνουν ρυθμίσεις, αυτό είναι κάτι που το θέλουμε, όπως είπε. Αν δεν υπάρχουν ίδια κεφάλαια θα αναζητηθεί ενδιαφερόμενος επενδυτής, καθώς «μας ενδιαφέρει η επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί».
Ωστόσο όπως είπε ο Γιάννης Δραγασάκης μια από τις λύσεις που εξετάζονται είναι ορισμένα δάνεια που δεν θα τύχουν μιας εκ των παραπάνω λύσεων να μπουν σε μια κοινό σχήμα των τραπεζών, μια εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού, και ίσως να πουληθούν.
«Τα κόκκινα δάνεια θα γίνουν πηγή ανάπτυξης», προσέθεσε αλλά ξεκαθάρισε ότι τίποτα δεν έχει κλείσει στη διαπραγμάτευση.
Εκτίμησε ότι μπορούν να αρθούν τα capital controls το πρώτο τρίμηνο εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η ανακεφαλαιοποίηση. Τόνισε ότι θα έρθουν 7 δισ. ευρώ για να στηριχθεί η πραγματική οικονομία και μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη το πρώτο εξάμηνο του 2016.
Όπως είπε με το υφιστάμενο μοντέλο εφόσον υπάρξει σταθερότητα μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη για δυο ή τρια χρόνια. Εως τότε θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που δεν θα μας οδηγεί πίσω στην κρίση.
Το δίλλημα στο ασφαλιστικό
Στο ασφαλιστικό πρέπει να κάνουμε δυο επιλογές: αν θα συνεχίσουμε με μικροαλλαγές για να κλείνει για λίγο ο λογαριασμός ή θα δημιουργήσουμε ένα νέο σύστημα, υποστήριξε ο Γιάννης Δραγασάκης.
Αν πάμε στη δεύτερη επιλογή, πρέπει να συζητήσουμε τα μοντέλα που υπάρχουν παγκοσμίως. Υπάρχουν διάφορα μοντέλα, όπως αυτό της Νέας Ζηλανδίας που συνδέει τη σύνταξη με την περιουσία που το απορρίπτουμε. Υπάρχει το Σουηδικό που το συζητάμε.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης το κύριο μέλημα είναι να κάνουμε ένα σύστημα βιώσιμο με εγγυημένη σύνταξη, έστω μέχρι τα 1.000 ευρώ, όπως είπε χαρακτηριστικά, και αναδιανεμητικό χαρακτήρα.
Σημείωσε ότι υπάρχει μια συναντίληψη ότι η αλλαγή στο ασφαλιστικό απαιτεί χρόνια ή δεκαετίες, προσέθεσε.