Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΟΒΕ: «Αισιοδοξεί» για ύφεση 1,5% φέτος

Τα χειρότερα δεν ήρθαν αλλά το τραύμα είναι βαθύ, σχολίασε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ. Στοίχημα το πόσο γρήγορα μπορεί να γυρίσει η κατάσταση το 2016. Απαραίτητη η άρση των capital controls.

ΙΟΒΕ: «Αισιοδοξεί» για ύφεση 1,5% φέτος

Ηπιότερη ύφεση για το 2015 από τις αρχικές εκτιμήσεις που είχε κάνει το ΙΟΒΕ πριν ένα τρίμηνο αναμένει το Ινστιτούτο. Όπως είπε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Τριμηνιαίας Έκθεσης για την Ελληνική Οικονομία του Ινστιτούτου, η πρόβλεψη για τη φετινή ύφεση είναι στο 1,5% (η προ τριμήνου εκτίμηση ήταν ύφεση 2-2,5%), κάτι που είναι απόλυτα εφικτό όπως ανέφερε.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ σημείωσε πως «τα χειρότερα δεν ήρθαν, όμως το τραύμα είναι βαρύ και θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια ώστε να επουλωθεί», ενώ ανέφερε πως το στοίχημα είναι πόσο γρήγορα μέσα στο 2016 θα γυρίσει η οικονομία.

Ο ίδιος εκτίμησε πως η ελληνική οικονομία μπορεί να γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς από τα μισά του επόμενου έτους, αυτό όμως, όπως ανέφερε ο ίδιος, δεν φαίνεται να είναι ικανό να γυρίσει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς σε ετήσια βάση, ενώ σημείωσε πως για το 2016 δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη. Όπως ανέφερε, η ελληνική οικονομία έχει στρεβλώσεις και για αυτό τον λόγο αντιδρά με καθυστέρηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Εάν δεν τσιμπήσουν προς τα πάνω οι επενδύσεις, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, η ύφεση να διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα».

Πάντως ο κ. Βέττας δήλωσε πως υπάρχουν αντικειμενικά οι συνθήκες να βγει από το τέλμα η οικονομία και εκτίμησε πως το πρόγραμμα δεν οδηγεί σε αδιέξοδο, ωστόσο η δυσκολία δεν έχει να κάνει με το πρόγραμμα αλλά με τις αστοχίες των προηγούμενων μηνών αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί αυτό και ποιες προτεραιότητες θα τεθούν το αμέσως προσεχές διάστημα. Σημειώνοντας πως υπάρχει προθυμία για την δημοσιονομική προσαρμογή, όπως π.χ. αύξηση των φόρων, εν αντιθέσει με άλλες μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς, όπου δεν φαίνεται να υπάρχει προθυμία.

Ο κ. Βέττας ανέφερε πως για να μπορεί η χώρα να μιλά για επενδύσεις θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να λυθεί το ασφαλιστικό, το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά. Αν δεν κλείσουν αυτά, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν επενδύσεις, είπε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ σημειώνοντας πως δεν νοείται ΕΣΠΑ και Πακέτο Γιούνκερ με κλειστές τράπεζες. Θα χρειαστεί, όπως είπε ο ίδιος, να περάσει ένα διάστημα 1-2 μήνες αφότου ολοκληρωθούν όλα αυτά και ανοίξουν οι τράπεζες για να μιλάμε για επενδύσεις.

Σε ερώτηση του Euro2day.gr αν η χώρα έχει αποφύγει τον κίνδυνο του Grexit, ο κ. Βέττας ανέφερε πως το ερώτημα αυτό έχει απαντηθεί και από τους πολίτες, και από τις κυβερνήσεις, και από τους Ευρωπαίους, για να συμπληρώσει «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν δυσκολίες στο μέλλον. Θα πρέπει κανείς να τρέξει αρκετά γρήγορα για να μην υπάρξουν αρκετές δυσκολίες».

Ο ίδιος επανέλαβε πως για να έρθουν οι επενδύσεις είναι απαραίτητο οι προσαρμογές να είναι μεγάλες. Από την πλευρά του ο κ. Τσακανίκας, επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, σημείωσε ότι εφέτος θα καταγραφεί αποπληθωρισμός 1,8%, ο μεγαλύτερος τα τελευταία 45-50 χρόνια, ενώ εκτίμησε πως είναι αμφίβολη η επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού αλλά υπάρχουν περιθώρια προσαρμογών, όπως μέσω της συγκράτησης των δαπανών.

 

* Η έκθεση του ΙΟΒΕ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v