Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δίκη ΧΑ: Είχαμε εντολή να μείνουμε σε απόσταση, είπε αστυνομικός

«Το κέντρο μάς είπε να μείνουμε σε απόσταση από το σημείο της συμπλοκής... Εγώ κατάλαβα ότι δεν έπρεπε να πλησιάσουμε... Πώς θα επεμβαίναμε εμείς, οκτώ άτομα, να τα βάλουμε με πενήντα;», κατέθεσε ο αστυνομικός που βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας του Π. Φύσσα.

Δίκη ΧΑ: Είχαμε εντολή να μείνουμε σε απόσταση, είπε αστυνομικός
Αστυνομικός, μάρτυρας στη δίκη της Χ.Α., επιβεβαιώνει πλήρως τους αυτόπτες της δολοφονίας Φύσσα που λένε ότι οι χρυσαυγίτες έκαναν ανενόχλητοι την επίθεση.

«Το κέντρο μάς είπε να μείνουμε σε απόσταση από το σημείο της συμπλοκής... Εγώ κατάλαβα ότι δεν έπρεπε να πλησιάσουμε... Πώς θα επεμβαίναμε εμείς, οκτώ άτομα, να τα βάλουμε με πενήντα; Δεν γινόταν να τους αποτρέψουμε» είναι μερικές από τις χαρακτηριστικότερες φράσεις του νεαρού αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ που το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα έλαβε σήμα να πάει στο σημείο της επίθεσης, στην οδό Τσαλδάρη στο Κερατσίνι.

Φράσεις που αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι κανείς από τους παρόντες αστυνομικούς (δύο ομάδες ΔΙΑΣ) δεν έκανε κάτι για να αποτρέψει την οργανωμένη επίθεση που κατέληξε στη δολοφονία του 34χρονου αντιφασίστα μουσικού

Συν.: Ζητήσατε να έρθουν ενισχύσεις;

Μαρτ.: Ναι.

Συν.: Σε πόσο χρόνο θα έρχονταν;

Μαρτ.: Ανάλογα πού ήταν η ομάδα... σε πέντε, σε δέκα λεπτά...

Οι συνήγοροι του Π. Φύσσα, στις ερωτήσεις των οποίων απαντά ο μάρτυρας Γ. Ρώτας έχουν τοποθετήσει πάνω σε έναν πίνακα χάρτη της περιοχής όπου διαδραματίστηκαν τα επεισόδια, προκειμένου να διερευνήσουν επακριβώς πώς κινήθηκαν όχι μόνο οι δράστες αλλά και οι αστυνομικοί που κλήθηκαν για να επέμβουν.

"Για πενήντα άτομα μας είπαν, μου φάνηκε σοβαρό περιστατικό, γι' αυτό και πήγαμε να δούμε. Πάνω στην Τσαλδάρη συναντηθήκαμε και με την άλλη ομάδα Δίας. Οι χρυσαυγίτες ήταν διασκορπισμένοι κατά μήκος της οδού Μελά", ξεκίνησε ο μάρτυρας. "...Όταν φτάσαμε, ενημερώσαμε το κέντρο, δίνοντας την εικόνα, και μας είπαν να παραμείνουμε σε απόσταση, να συνεχίσουμε να δίνουμε εικόνα... Ακουσα όταν διαβίβαζε άλλος συνάδελφος στο κέντρο ότι υπήρχαν σιδηρογροθιές...»

ΕΡ.: Δεν έπρεπε λοιπόν να επέμβετε;

Μ.: Να κάναμε ακριβώς τι; Πώς θα επεμβαίναμε οκτώ άτομα σε πενήντα;

ΕΡ.: Ποιος είναι ο γνωστός χώρος που είπατε την άλλη φορά ότι συνεπλέκετο με τους χρυσαυγίτες;

Μ.: Αναρχικοί, έτσι μας τους είπε το κέντρο.

ΕΡ.: Και τους χρυσαυγίτες πώς τους λέτε;

Μ.: Άτομα της Χ.Α. ...Οι συγκεντρωμένοι τρέξανε ξαφνικά, εγώ δεν έχω καταλάβει για ποιον λόγο... αυτοί γνώριζαν ότι πήγαιναν σε συγκεκριμένο σημείο... περίμενα ότι θα πήγαιναν επειδή κρατούσαν και μαδέρια να σπάσουν την καφετέρια... Από την απόσταση που ήμαστε δεν μπορούσα να δω αν όλοι χτυπούσαν τον Φύσσα, ήταν ένα κουβάρι άνθρωποι, όταν πήγαμε προς τα εκεί, η ομάδα που ήταν μαζί με τον Ρουπακιά έτρεξε και έφυγε....

ΕΡ.: Ο Ρουπακιάς πώς μπόρεσε και πήγε στο αυτοκίνητο αφού έφτασαν 3-4 αστυνομικοί που έπιασαν τον Φύσσα κι όχι αυτόν;

Μ.: Τον είδαμε που πήγαινε προς το αυτοκίνητο και τον βγάλαμε έξω, το κέντρο μάς είπε να κάνουμε προσαγωγή όποιου προσομοίαζαν τα χαρακτηριστικά του με ΧΑ και έτρεχε.

ΕΡ.: Και δεν βρέθηκε κανένας στο σημείο να προσαχθεί;

Μ.: Δεν ξερω να πω... Θα κυνηγάει κάθε αστυνομικός 5-6 άτομα, ποιον να συλλάβει;

ΕΡ.: Γιατί στον Ρουπακιά δεν διαπιστώθηκε κάκωση στο σώμα του αφού όπως είπατε χτυπιόντουσαν;

Μ.: Προφανώς δεν τις έφαγε, ήταν καλός, προφανώς μπορεί να γνώριζε κάποια πολεμική τέχνη, δεν μπορώ βέβαια να ξέρω πόσες κλοτσιές και μπουνιές έφαγε ο Ρουπακιάς.

ΕΡ.: Από τη στιγμή που όπως είπατε φοβηθήκατε εσείς με πιστόλια, οπλοπολυβόλο και αλεξίσφαιρα, ο Φύσσας και οι φίλοι του τι έπρεπε να κάνουν;

Μ.: ...Αν δεν φοβάσαι, θα κάνεις βλακεία.

ΕΡ.: Γνωρίζετε αν υπήρχαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ αποσπασμένοι στη φρουρά του κατηγορούμενου βουλευτή Κούζηλου;

Μ.: Δεν γνωρίζω.

Ο ασύρματος της Χ.Α.

Στη συνέχεια, συνήγορος της πολιτικής αγωγής ζήτησε από τον μάρτυρα να αναγνωρίσει από φωτογραφία, που συμπεριλαμβάνεται στον σκληρό δίσκο του πυρηνάρχη της Νίκαιας Γ. Πατέλη, τι κρατούν άτομα της ΧΑ σε διάφορες δράσεις τους.

Ο μάρτυρας είπε πως πρόκειται για ασύρματο, στοιχείο που στηρίζει, σύμφωνα με την πολιτική αγωγή, την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Από την πλευρά της υπεράσπισης, ο Τ. Μιχαλόλιας, συνήγορος του Ν. Μιχαλολιάκου, σχολίασε πως θα έπρεπε να ζητηθούν φωτογραφίες και από τη δράση του... ΠΑΜΕ.

Νέες εντάσεις στη δίκη

Ακόμη μία ένταση μεταξύ των συνηγόρων των δύο πλευρών προκάλεσε η εξέταση μάρτυρα -του Γ. Ρότα συγκεκριμένα- από την υπεράσπιση του Γ. Ρουπακιά. Το δικαστήριο, χωρίς να ολοκληρωθεί η κατάθεση του αστυνομικού, διέκοψε για την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου.

Αυτή τη φορά, αφορμή στάθηκε η επισήμανση του συνηγόρου Γ. Ρουμπέκα, ότι ο εντολέας του Ρουπακιάς είναι κατηγορούμενος κι όχι δολοφόνος, προκαλώντας έναν έντονο διάλογο ανάμεσα στην πολιτική αγωγή και στον υπερασπιστή.

Ρουμπέκας: Μία παρατήρηση, κυρία πρόεδρε, προς όλους τους συνηγόρους. Ακούγεται για τον εντολέα μου η λέξη "δολοφονος". Δεν είναι νομικός όρος αυτός.

Πρόεδρος: Όχι αυτή την εισαγωγή. Θα κάνετε ερωτήσεις στο μάρτυρα..

Ρουμπέκας: Κάνω αίτημα προς το δικαστήριό σας για κάθε φορά που ακούγεται η λέξη αυτή. Ο εντολέας μου κατηγορείται για ανθρωποκτονία με δόλο. Είναι ζητούμενο αυτό. Οφείλουμε να λέμε "κατηγορούμενος", κι όχι "δολοφόνος".

Πολιτική αγωγή: Η υπεράσπιση το λέει. Ο ίδιος το λέει...

Ρουμπέκας: Ο ίδιος δεν λέει τίποτα

Πρόεδρος: Σταματήστε!

Κατά την εξέταση του αστυνομικού από τον υπερασπιστή του Ρουπακιά, ο τελευταίος ρώτησε διευκρινιστικά: "Γιατί λέτε ότι ο Π. Φύσσας ήταν ταραγμένος ενώ βρισκόταν με τον Ρουπακιά; Ηταν τραυματισμένος ή έξαλλος;", μόνο για να λάβει την απάντηση: "Ο Φύσσας φώναζε "με μαχαίρωσε, με μαχαίρωσε" και σήκωνε την μπλούζα του".

Συνήγορος: Αποκλείετε ο Ρουπακιάς να μπήκε στο αυτοκίνητο για να βρει τα χαρτιά του να σας τα δώσει;

Μάρτυρας: Δεν μου έδωσε τέτοια εντύπωση

Συνηγ: Πόση ώρα φαινόταν να είναι εν ζωή ο Π. Φύσσας;

Μ: Τα πρώτα 5 λεπτά ήταν όρθιος. Συνολικά 15 με 20 λεπτά πρέπει να πέρασαν και μετά λιποθύμησε. Δεν κατάλαβα και δεν το ξέρω, αν πέθανε στο ασθενοφόρο ή πιο πριν. Φαινόταν να είχε λιποθυμήσει, όταν τον έβαλαν στο ασθενοφόρο.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v