Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Κατάπαυση του πυρός μέχρι... νεωτέρας

Γιατί εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος για τις εσωκομματικές εκλογές. Τι είπαν οι γαλάζιοι βουλευτές στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος. Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κοινοβουλευτικό διήμερο με τα προαπαιτούμενα.

ΝΔ: Κατάπαυση του πυρός μέχρι... νεωτέρας

Τα «τσεκούρια του πολέμου» θάφτηκαν χθες στη ΝΔ, τουλάχιστον προσωρινά και με άγνωστο τον χρόνο ανακωχής. Ύστερα από τη θυελλώδη προχθεσινή μέρα και τη μετωπική επίθεση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη κατά του Γενικού Διευθυντή και του Γραμματέα του κόμματος, οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί συμφώνησαν χθες ότι αυτή η κατάσταση δεν ωφελεί κανέναν και ότι είναι αναγκαίο οι τόνοι να πέσουν άμεσα.

Έτσι, η συνάντησή τους στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή έπιασε τόπο, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στο όνομα της ενότητας της παράταξης, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ελάχιστα συζητήθηκαν τα εσωκομματικά, ενώ και ο κ. Μεϊμαράκης προανήγγειλε την επιστροφή του εκπροσώπου του στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), αφού διευθετήθηκε το θέμα της εταιρίας που θα διοργανώσει τις εκλογές.

Το ζήτημα που τίθεται πλέον είναι πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτή η εύθραυστη εκεχειρία, δεδομένου ότι το κλίμα καχυποψίας ανάμεσα στους υποψηφίους και τα μέλη της Επιτροπής προφανώς και δεν έχει εξαλειφθεί, η μεταξύ τους εμπιστοσύνη είναι κλονισμένη συθέμελα και ο χρόνος μέχρι τις κάλπες... ανησυχητικά μακρύς. Και θεωρείται βέβαιο ότι όλες οι πλευρές είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές, με το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης να μην μπορεί να αποκλειστεί σε καμία περίπτωση, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Για σήμερα το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η νέα συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, όπου θα ανοιχθούν οι προσφορές των εταιριών οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να διεξάγουν την εκλογική διαδικασία. Θα είναι ένα πρώτο τεστ προκειμένου να φανεί κατά πόσο υπάρχει η διάθεση για τη διεξαγωγή ενός ομαλού προεκλογικού αγώνα ή όχι.

Ακόμα πάντως και μετά τη συνάντηση των τεσσάρων χθες και το κλίμα ενότητας που επιχειρήθηκε να εκπεμφθεί, η απουσία του κ. Μεϊμαράκη από την «οικογενειακή φωτογράφιση» αλλά και η αντίδραση του Απόστολου Τζιτζικώστα μπορούν εμμέσως να αποτυπώσουν ένα διαφορετικό κλίμα. «Έλα, ντε. Γιατί άραγε;», ήταν η απάντηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ερωτηθείς για ποιο λόγο είχε αποχωρήσει βιαστικά ο προσωρινός πρόεδρος. Στη συνέχεια πάντως, οι δύο άνδρες τα είπαν σε καλό κλίμα επί πεντάλεπτο, όταν συναντήθηκαν τυχαία στο εσωτερικό της Βουλής.

Η μάχη της Βουλής

Στο μεταξύ, από νωρίς το μεσημέρι φημολογείτο ότι ομάδα γαλάζιων βουλευτών ετοιμαζόταν να καταθέσει πρόταση στην Κ.Ο., ώστε να γίνει πρώτα το συνέδριο της ΝΔ και μετά, γύρω στην άνοιξη, να γίνει η διαδικασία εκλογής. Εντός της Κ.Ο. πήγαν να θέσουν το ζήτημα οι Μάριος Σαλμάς και Θόδωρος Καράογλου, με τον κ. Μεϊμαράκη πάντως να κόβει κάθε τέτοια συζήτηση, λέγοντας ότι για το θέμα έχει αποφανθεί η Πολιτική Επιτροπή, την οποία δεν προτίθεται να συγκαλέσει εκ νέου.

Λαμβάνοντας εξάλλου τον λόγο, ο Κωστής Χατζηδάκης πρότεινε να υπάρξει μια παράλληλη διαδικασία δύο συνεδριάσεων, μία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μία της Πολιτικής Επιτροπής, προκειμένου οι υποψήφιοι πρόεδροι να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Σε αυστηρό ύφος ήταν η ομιλία του Κώστα Γκιουλέκα, ο οποίος απευθυνόμενος στους υποψήφιους προέδρους, είπε: «Θα μας βρείτε όλους τους βουλευτές απέναντί σας, αν ξεφύγετε από τα όρια».

Την ίδια ώρα, στην αξιωματική αντιπολίτευση προετοιμάζονται και για τη μάχη της Βουλής, όπου σήμερα και αύριο θα συζητηθεί στην ολομέλεια και θα τεθεί σε ψηφοφορία το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα. Όπως έχει διαμηνύσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η ΝΔ θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, ενώ θα κρίνει κατά περίπτωση τη στάση της στα διάφορα άρθρα.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι αρχηγοί στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. εκτός του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, πιο «σκληρός» από τους συνυποψηφίους του, πρότεινε να μην ψηφιστεί ούτε ένα άρθρο, καθότι δεν υπάρχει καθόλου εμπιστοσύνη από την πλευρά του στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v