Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ενιαίους κανόνες η συνταξιοδότηση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Νομοτεχνική βελτίωση που εντάχθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Με ενιαίους κανόνες η συνταξιοδότηση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Οι ασφαλισμένοι σε φορείς κύριας ασφάλισης ή στο Δημόσιο, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται από την 1/9/2015 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με βάση τις ρυθμίσεις του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη (3865/2010), σε ό,τι αφορά στα όρια ηλικίας και στο ύψος της σύνταξης, ακόμη και αν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Αυτό προβλέπει νομοτεχνική βελτίωση την οποία ενέταξε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. «Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε την απόλυτη ταυτότητα κανόνων στους συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στην αρχική διατύπωση η διάταξη περιελάμβανε «όσους είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου του 2015. Στο εξής περιλαμβάνει και «όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως και την 31η Δεκεμβρίου 2014, αρκεί η συνταξιοδότησή τους να αρχίζει από την 1η Σεπτεμβρίου του 2015 και μετά».

Κατρούγκαλος: Αξιοπρεπείς συντάξεις - «Όχι» οριζόντιες μειώσεις

Η αποφυγή οριζόντιων μειώσεων και η εξασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων, με ειδική μέριμνα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, είναι βασικές πολιτικές αρχές για την κυβέρνηση και βάσει αυτών θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ξεκαθαρίζει ο υπ. Εργασίας ενόψει της αυριανής (15/10) παρουσίασης του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, τονίζει, επίσης, ότι το πόρισμα της Επιτροπής έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, το οποίο και θα ληφθεί υπόψη, αλλά η κυβέρνηση είναι αυτή που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για το ασφαλιστικό, έπειτα και από τον δημόσιο διάλογο που θα ακολουθήσει.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:

«Η παράδοση (αύριο Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου) του πορίσματος της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η ταυτόχρονη παράδοσή του στους κοινωνικούς φορείς, στα πολιτικά κόμματα και στα μέσα ενημέρωσης, εγκαινιάζει τον δημόσιο διάλογο για το σημαντικότατο αυτό ζήτημα.

Οφείλω να καταστήσω σαφές ότι η πρόταση της Επιτροπής έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και η κυβέρνηση είναι εκείνη που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα, τις προτάσεις που θα διατυπωθούν κατά τον δημόσιο διάλογο και τις βασικές πολιτικές της αρχές, όπως είναι η διατήρηση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος, η αποφυγή οριζόντιων μειώσεων και η εξασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων με ειδική μέριμνα για τους χαμηλοσυνταξιούχους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v