Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Ορκους ενότητας δίνουν οι τέσσερις υποψήφιοι

Προς εκτόνωση το κλίμα έντασης στη ΝΔ. Τι αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι τέσσερις υποψήφιοι. Ποιος απουσίαζε από την «οικογενειακή» φωτογράφιση. Επίθεση στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

ΝΔ: Ορκους ενότητας δίνουν οι τέσσερις υποψήφιοι

Μετά την «καταιγίδα» η ηρεμία δείχνει να επιστρέφει -τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας- στη ΝΔ, καθώς οι τέσσερις υποψήφιοι, σε συνάντησή τους που ολοκληρώθηκε νωρίτερα, συναποφάσισαν να ρίξουν τους τόνους και να προχωρήσουν απρόσκοπτα προς την εκλογική διαδικασία της 22ης Νοεμβρίου.

Με κοινή δήλωσή τους, μάλιστα, αναφέρουν: «Ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της 22ας Νοεμβρίου, οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, συναντηθήκαμε και στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας της Παράταξης, διαφάνειας της διαδικασίας και πιστής τήρησης του Καταστατικού. Αντίπαλος μας είναι μόνο ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνησή του και τα προβλήματα του τόπου».

Την προσπάθεια αλλαγής κλίματος είχε προαναγγείλει λίγο νωρίτερα ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εξερχόμενος της συνάντησης, δήλωσε: «Συναντηθήκαμε οι 4 συνυποψήφιοι σε εξαιρετικά καλό κλίμα. Η χθεσινή ημέρα είναι παρελθόν. Συμφωνήσαμε ως προς τη συνέχιση της διαδικασίας, απρόσκοπτα, με την τήρηση του καταστατικού. Νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία προχωράει μπροστά», σημείωσε.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ένα περιστατικό που έχει τη δική του σημασία. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης βγήκε πρώτος από τη συνάντηση και έφυγε κατευθείαν για το γραφείο του, σε αντίθεση με τους Απόστολο Τζιτζικώστα, Κυριάκο Μητσοτάκη και Άδωνι Γεωργιάδη, που χαμογελαστοί, έβγαλαν αναμνηστική φωτογραφία. Στο ερώτημα δημοσιογράφου γιατί ο προσωρινός πρόεδρος απουσιάζει από την «οικογενειακή φωτογραφία, ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε αφοπλιστικά: «Έλα ντε. Γιατί άραγε;».

Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της ΚΟ

Χωρίς αναφορές στα εσωκομματικά με λίγες εξαιρέσεις ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το λόγο πήραν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι, οι οποίοι εξαπέλυσαν σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει σκληρή, αλλά λελογισμένη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση προτρέποντας να αναδειχθεί το θέμα της υπόθεσης του κ. Φλαμπουράρη και ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως δεν εμπιστεύεται καθόλου τον Αλέξη Τσίπρα, προτείνοντας η ΝΔ να μην υπερψηφίσει κανένα άρθρο. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε να ψηφιστούν τα θετικά και να καταψηφιστούν τα υφεσιακά μέτρα.

Στη συνεδρίαση δεν ετέθη, όπως φημολογείτο, πρόταση για αναβολή των εκλογών της 22ας Νοεμβρίου, ωστόσο δύο βουλευτές, οι Μάριος Σαλμάς και ο Θόδωρος Καράογλου εξέφρασαν τη γνώμη ότι θα πρέπει να προηγηθεί των εκλογών έκτακτο συνέδριο του κόμματος. Κάτι όμως που ξέκοψε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, λέγοντας ότι η Πολιτική Επιτροπή έχει πάρει τις αποφάσεις της.

Από την συνεδρίαση απουσίαζαν ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, οι οποίοι προτιμούν να μείνουν μακριά από την εσωκομματική διαδικασία.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα η Νέα Δημοκρατία έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας. Ο κ. Τσίπρας και το παλιό που εκπροσωπεί, καταστρέφουν την ελληνική οικονομία, φρενάρουν την ανάπτυξη και δημιουργούν πρόβλημα στους πιο αδύναμους Έλληνες. Η Νέα Δημοκρατία θα ξαναγίνει πολύ σύντομα και πάλι η φωνή των δημιουργικών Ελλήνων, η φωνή όλης της κοινωνίας».

«Αυτονόητη η επιστροφή»

Προηγουμένως, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε γνωστοποιήσει την επιστροφή του εκπροσώπου του στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, αφού ξεκαθάρισε το θέμα με την εταιρία που θα αναλάβει την εκλογική διαδικασία. Με δήλωσή του, δήλωσε «ιδιαίτερα ικανοποιημένος που μετά τη χθεσινή μου παρέμβαση επιβάλαμε τη διαφάνεια και τη νομιμότητα. Ήδη αναρτήθηκαν οι προδιαγραφές στο ίντερνετ και προχωράμε στην ανοιχτή διαδικασία».

Χαρακτήρισε «αυτονόητη» την επιστροφή του εκπροσώπου του στην ΚΕΦΕ, ενώ κληθείς να προσδιορίσει το νόημα της συνάντησης με τους τρεις συνυποψηφίους του, απάντησε: «Καταρχήν να σας πω ότι εγώ συζητώ μαζί τους τηλεφωνικά τακτικά. Κατά δεύτερον θεωρώ ότι πάντα βοηθάει η συζήτηση μεταξύ των συνυποψήφιων για όλα τα θέματα».

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος τόνισε: «Χαίρομαι ειλικρινά που οι συνεργάτες του κ. Ε. Μεϊμαράκη διέψευσαν επισήμως σχόλια και δημοσιεύματα που άφηναν υπονοούμενα για "μαιμουδιές" και "οικονομικό όφελος" κατά την διαδικασία επιλογής της εταιρείας, που θα αναλάβει την διεξαγωγή των εκλογών. Από τη πρώτη στιγμή οι διαδικασίες ήταν απόλυτα διαφανείς και δεν αφορούσαν την ΚΕΦΕ, όπως κατηγορηματικά είχα δηλώσει. Κάτι που επιβεβαίωσε και η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της Νέας Δημοκρατίας. Επιτέλους ας επικρατήσει η ενότητα και η ψυχραιμία για το καλό της παράταξης».

Στο μεταξύ, ο Γενικός Διευθυντής του κόμματος Κώστας Τσιμάρας, μετά τη χθεσινή λεκτική επίθεση που του εξαπέλυσε ο κ. Μεϊμαράκης και τις σε βάρος του καταγγελίες, έκανε νέα παρέμβαση, δηλώνοντας:
«Επειδή υπάρχει πολύ παραπληροφόρηση σχετικά με τη διαδικασία επιλογής της εταιρείας για τη μηχανογραφική υποστήριξη της εκλογής νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, επαναλαμβάνω την ομόφωνη απόφαση της ΚΕΦΕ σύμφωνα με τη οποία αύριο Πέμπτη 15/10 θα ανοιχτούν οι κλειστές προσφορές των όποιων εταιρειών θελήσουν να μετάσχουν στη διαφανή διαγωνιστική διαδικασία –σύμφωνα με τη πρόσκληση ενδιαφέροντος που έχει αναρτηθεί στο site του κόμματος- με τη παρουσία των εκπρόσωπων των υποψηφίων.

Κάθε άλλο που λέγεται και γράφεται εξακολουθεί να βλάπτει την τιμή και την υπόληψή μου και ρίχνει νερό στο μύλο της Κυβέρνησης που ισοπεδώνει με τις πολιτικές της τα λαϊκά στρώματα».

Το «όχι» Μεϊμαράκη στο πολυνομοσχέδιο και το σχόλιο για Μοσκοβισί

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, για το πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έχει αποφασίσει να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, το οποίο είναι χωρίς αρχή, χωρίς μέση, χωρίς τέλος. Καταργεί εκπτώσεις φόρου, αυξάνει τις κλίμακες των φόρων, βάζει φόρους σε εισοδήματα που δεν υπάρχουν. Τελικά αποδεικνύεται ότι τα μεγάλα ψέματα τα οποία είπε προεκλογικά ήταν μόνο και μόνο για να υφαρπάξουν την ψήφο των πολιτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Μοσκοβισί ζήτησε η αντιπολίτευση να ψηφίσει το νομοσχέδιο.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ο κ. Μοσκοβισί έχει το δικαίωμα να ζητάει ό,τι θέλει και να λέει τη γνώμη του. Και η αντιπολίτευση έχει, επίσης, το δικαίωμα να πάρει τις δικές τις αποφάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v