Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακύρωσε αποφάσεις των Επιτροπών Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων το ΣτΕ

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι απαγορεύεται η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς, όπως είναι η συμμετοχή τους «συμβούλια ή επιτροπές πειθαρχικού, ελεγκτικού ή δικαιοδοτικού χαρακτήρα».

Ακύρωσε αποφάσεις των Επιτροπών Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων το ΣτΕ

Αντισυνταγματική κρίθηκε από την αυξημένη επταμελή σύνθεση του Ε' τμήματος του ΣτΕ η συμμετοχή δικαστικών λειτουργών στις Επιτροπές Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων.

Κατόπιν αυτού το ΣτΕ ακύρωσε δυο αποφάσεις της εν λόγω επιτροπής οι οποίες αφορούσαν δασική αμφισβήτηση (χαρακτηρισμός δασικής έκτασης) στην περιοχή της Βάρης Αττικής και αντίστοιχη αμφισβήτηση στο Δήμο Πελεκάνου του νομού Χανίων Κρήτης.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με τις υπ΄ αριθμ. 3036 και 3037/2015 αποφάσεις τους έκριναν ότι βάσει του άρθρου 89 του Συντάγματος απαγορεύεται από 1.1.2002 η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς, όπως είναι η συμμετοχή τους «συμβούλια ή επιτροπές πειθαρχικού, ελεγκτικού ή δικαιοδοτικού χαρακτήρα».

Ως προς τις ακυρωθείσες αποφάσεις το ΣτΕ ανέπεμψε τις υποθέσεις στις επιτροπές αυτές για νέα κρίση, χωρίς στην σύνθεση τους να συμμετέχουν πλέον δικαστικοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v