Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ξορκίζει» τα μέτρα η αντιπολίτευση

Ποια τα επιχειρήματα των πολιτικών αρχηγών. «Πολύ βαρύ χειμώνα», βλέπει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Καινούριο «παραμύθι» του πρωθυπουργού διαπιστώνει η Φώφη Γεννηματά. Για «ανεδαφικές προτάσεις» μιλά ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Ξορκίζει» τα μέτρα η αντιπολίτευση

«Τον Αύγουστο, για να παραμείνουμε στην Ευρώπη, ψηφίσαμε το μνημόνιο και χωρίς καν να εφαρμοστεί αυτό, χάσαμε στις εκλογές με τέτοια διαφορά. Τώρα που θα αρχίσουν να φτάνουν τα ραβασάκια στα νοικοκυριά, αν εγκρίνουμε αυτή τη φοροκαταιγίδα, δεν τη γλιτώνουμε τη διάλυση».

Μέσα σε αυτές τις δύο φράσεις ,τις οποίες έλεγε το βράδυ -μεταξύ σοβαρού και αστείου- έμπειρος κοινοβουλευτικός της ΝΔ, μπορεί να συνοψιστεί το κλίμα που επικρατεί όχι μόνο στο γαλάζιο στρατόπεδο αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Άπαντες αναγνωρίζουν ότι οι μέρες που έρχονται θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, ότι το νέο πρόγραμμα στη συντριπτική του πλειοψηφία θα επιτείνει την ύφεση και σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όπως υποστηρίζουν, δεν μπορούν να συναινέσουν και πάλι. Νωπές είναι άλλωστε οι μνήμες του Αυγούστου, όταν συνέβαινε το μοναδικό παράδοξο, οι κυβερνητικοί βουλευτές να καταψηφίζουν και οι συνάδελφοί τους της αντιπολίτευσης να υπερψηφίζουν.

«Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να επαναληφθεί», είναι η κοινή συνισταμένη όλων των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ξορκίζουν τα σκληρά μέτρα που θα αρχίσουν να ψηφίζονται από τις αμέσως επόμενες μέρες, αποδίδοντάς τα αποκλειστικά και μόνο, όπως λένε, στους «ερασιτεχνικούς χειρισμούς των Τσίπρα και Καμμένου».

«Η συγκυβέρνηση έχει 155 βουλευτές, μπορεί κάλλιστα να στηριχθεί σ' αυτούς. Εμάς να μας ξεχάσει», τόνιζε σε συνομιλητές του βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, αναζητώντας τον τρόπο με τον οποίο το κόμμα του θα βγει αλώβητο από αυτή την περιπέτεια.

Το σχετικό στίγμα έδωσαν στις ομιλίες τους οι επικεφαλής όλων των αντιπολιτευτικών κομμάτων.

«Εφαρμόστε μόνοι σας»

Με το μυαλό του αναπόφευκτα και στα εσωκομματικά, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο συνέκρινε με τον Τσίπρα του Φεβρουαρίου, όταν ανάγνωσε τις προγραμματικές δηλώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης γιατί δεν είμαστε ακραίοι νεοφιλελεύθεροι, είμαστε φιλελεύθεροι με ανθρώπινο πρόσωπο», τόνισε ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ, πολύ μακριά από τις προσκλήσεις συνεννόησης που απηύθυνε προεκλογικά. Επικαλούμενος και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, έριξε το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας: «Αφού μας οδηγήσατε σε εκλογές, πήρατε πλειοψηφία με τον κ. Καμμένο, ψηφίστε και εφαρμόστε μόνοι σας ό,τι υπογράψατε». Αρκετοί είναι αυτοί εντός της ΝΔ που επιμένουν ότι η χαμηλών τόνων στρατηγική του προηγούμενου διαστήματος κόστισε στην παράταξη, με το σύνολο των στελεχών πλέον να συμφωνεί με τη σκλήρυνση της στάσης από εδώ και πέρα.

«Έρχεται πολύ βαρύς χειμώνας, είναι η δύσκολη αλήθεια», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, στις ιδιωτικοποιήσεις, στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και στο χρέος, το οποίο αποτέλεσε αφορμή για λεκτική κόντρα με τον κ. Τσίπρα. Επεσήμανε δε πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποκαλύπτει την «πολιτική απάτη του ΣΥΡΙΖΑ», προσδιορίζοντας τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας στα 6,5 δισ.

«Σκληρή αλήθεια»

Με τον αέρα της μικρής έστω ανόδου των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εκλογές, η Φώφη Γεννηματά προσπαθεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη θέση του κόμματός της ως τον «τρίτο πόλο» της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Από το βήμα της Βουλής ουσιαστικά απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού για τη συγκρότηση ενός «προοδευτικού μετώπου απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που συμπεριλαμβάνονται και στο Μνημόνιο», καλωσορίζοντας από την άλλη πλευρά τον Αλέξη Τσίπρα στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. «Δεν νομιμοποιείστε να μοιράζετε πιστοποιητικά ούτε πατριωτισμού, ούτε προοδευτικότητας», τόνισε η κ. Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, εγκαλώντας τον ότι χρησιμοποιεί το παράλληλο πρόγραμμα «ως το καινούριο του παραμύθι».

Εκτίμησε πως ο προϋπολογισμός του 2016 αποτελεί μία φοροκαταιγίδα, καθώς η περικοπή των κοινωνικών δαπανών αποκαλύπτει τη σκληρή αλήθεια», ενώ εξέφρασε τη γνώμη ότι «το Grexit είναι ακόμη στη γωνία» και ότι η χώρα «οδηγείται σε αδιέξοδο, σε χειρότερο σημείο από ό,τι τον Ιούλιο».

«Γραφικές προσεγγίσεις»

Στροφή 180 μοίρες έχει κάνει μετά τις εκλογές το Ποτάμι και προσωπικά ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος είδε την προεκλογική στρατηγική του να αποτυγχάνει, όπως αποτυπώνεται στο αποτέλεσμα της 20ής Σεπτεμβρίου. Από την τακτική του «ναι σε όλα», πλέον έχει στραφεί στη σκληρή αντιπολίτευση.

Στη χθεσινή ομιλία του, αφού τα «έβαλε» με δύο υπουργούς, τους Πάνο Σκουρλέτη και Ν. Παρασκευόπουλο, κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα για επιχείρηση συστηματικής λοιδορίας του Ποταμιού, ενώ δήλωσε ότι δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για γραφικές πολιτικές προσεγγίσεις και ανεδαφικές προτάσεις. Διευκρίνισε ότι «εμείς δεν συμφωνούμε με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αλλά ούτε μας ενθουσιάζουν οι γραφικές σας προσεγγίσεις. Στα λίγα καλά θα λέμε "ναι" και στα πολλά στραβά θα είμαστε απέναντί σας». Την ίδια ώρα, δίνοντας ένα διαφορετικό στίγμα, ο κ. Θεοδωράκης επέλεξε να παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις του Ποταμιού, όπως είπε «σαν να ήταν ο νικητής των εκλογών και όχι ο επικεφαλής ενός κινήματος του 4%».

Το... γλέντι

Άμεση κατάρρευση του Αλέξη Τσίπρα βλέπει ο Βασίλης Λεβέντης, πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων. «Δυστυχώς όλοι οι πρωθυπουργοί ζουν στον κόσμο τους. Όταν θα καταρρεύσει, θέλω να ξέρω πώς θα εξηγήσει την αποτυχία του. Εμείς δεν θα συμμετέχουμε στο γλέντι του», σημείωσε εξερχόμενος της Βουλής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v