Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί «βαλτώνει» η εγχώρια αγορά ακινήτων

Τα γνωστά προβλήματα που βασανίζουν την εγχώρια αγορά ακινήτων παραμένουν, αναφέρθηκε στο συνέδριο της Prodexpo. Παράγοντες της αγοράς τόνισαν την ανάγκη να σταματήσει η σκανδαλοποίηση κάθε διαγωνισμού παραχώρησης κρατικού ακινήτου.

Γιατί «βαλτώνει» η εγχώρια αγορά ακινήτων

Ο μεγάλος αριθμός ανοικτών θεμάτων και η αβεβαιότητα δεν επιτρέπουν στην ελληνική αγορά ακινήτων να προσελκύσει διεθνή κεφάλαια, μολονότι υπάρχουν σε αφθονία, όπως υποστήριξαν τα στελέχη της αγοράς την πρώτη ημέρα του συνεδρίου ακινήτων Prodexpo.

Επισημάνθηκε πως έχουμε πολλά θέματα ανοικτά και σε εκκρεμότητα, όπως η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και το ψηφισθέν τρίτο μνημόνιο, τα οποία δημιουργούν αβεβαιότητα που επηρεάζει και τις επενδύσεις.

Συζητήθηκε και το θέμα των κόκκινων δανείων το οποίο, σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς ακινήτων, πρέπει να προχωρήσει και να μη μένει ως εκκρεμότητα, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

"Να μη χαθεί η ευκαιρία που έχει δημιουργήσει η κρίση" είναι το... σύνθημα που λένε αρκετά στελέχη της αγοράς ακινήτων. Κατά τα άλλα, επισημάνθηκε πως παραμένουν τα γνωστά προβλήματα, όπως η αδειοδότηση επενδύσεων σε ακίνητα, και αναφέρθηκε το παράδειγμα της Σερβίας όπου μια επένδυση αδειοδοτείται σε 28 ημέρες.

Για την ακίνητη περιουσία του δημοσίου υποστηρίχθηκε πως το κράτος είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης. Παραμένει το θέμα της μεταβιβασιμότητας των ακινήτων, καθώς παίρνει πολύ χρόνο η νομιμοτεχνική ωρίμανση των συναλλαγών.

Επισημάνθηκε πως πρέπει να σταματήσει η σκανδαλοποίηση κάθε διαγωνισμού παραχώρησης κρατικού ακινήτου, καθώς έτσι δίνονται αρνητικά μηνύματα στους επενδυτές.

Η αγορά δεν ζητάει να μη γίνονται έλεγχοι, αλλά θεωρεί πως η συνεχής σκανδαλοποίηση λειτουργεί αρνητικά, ειδικά όταν χρειάζονται μήνες ή χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί η διερεύνηση μιας υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v