Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προεκλογικές κινήσεις των υποψήφιων αρχηγών στη ΝΔ

Η στρατηγική των τεσσάρων στον δρόμο προς την κάλπη. Οι περιοδείες, η Βουλή και τα... ΜΜΕ. Γιατί δεν αποφασίστηκε χθες η ημερομηνία των εκλογών. Πόσο θα κοστίσει η διαδικασία.

Οι προεκλογικές κινήσεις των υποψήφιων αρχηγών στη ΝΔ

Μπορεί ακόμα η ημερομηνία και τα διαδικαστικά ζητήματα διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ να μην έχουν αποφασιστεί, ωστόσο οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί ξεκινούν και επισήμως την προεκλογική τους δράση.

Μετά το «πράσινο φως» που έδωσε τη Δευτέρα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) στους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κυριάκο Μητσοτάκη, Απόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη, όλοι τους αρχίζουν να ξεδιπλώνουν τη στρατηγική τους, προτάσσοντας τους «κρυφούς τους άσους» και αναδεικνύοντας τα μειονεκτήματα των αντιπάλων τους.

Χθες, για πρώτη φορά, εκπρόσωποί τους συμμετείχαν στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, περισσότερο αναγνωριστικού χαρακτήρα, χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση, με τους ίδιους να ετοιμάζονται να... εξορμήσουν στην κοινωνία.

Την αρχή θα κάνει ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος προετοιμάζει την πρώτη του συγκέντρωση για την Παρασκευή στην Πάτρα και στη συνέχεια στα Γιάννενα. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, με δεδομένη τη μεγάλη δυναμική που έχει στη Βόρεια Ελλάδα, θα πραγματοποιήσει πολλές επισκέψεις σε νοτιότερα τμήματα της χώρας, ενώ στο πρόγραμμά του ήδη βάζει και στοχευμένες κινήσεις του στην Αττική.

Από την Κορινθία θα ξεκινήσει τις περιοδείες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο, ενώ μία μέρα αργότερα θα βρεθεί σε Ορεστιάδα, Σουφλί, Διδυμότειχο και Αλεξανδρούπολη. Αύριο, ο βουλευτής της Β' Αθήνας θα βρεθεί στη Λευκωσία και θα συναντηθεί με τον Ν. Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ τα επόμενα 24ωρα προγραμματίζει μεγάλη εκδήλωση για να παρουσιάσει το όραμά του για τη ΝΔ.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης λειτουργεί περισσότερο θεσμικά και πολλά ποντάρει στη σημερινή ομιλία του στη Βουλή, λίγο πριν την ψηφοφορία για εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Αναμένεται να ασκήσει δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, καταδεικνύοντας πως η ΝΔ, παρά τις εσωτερικές διεργασίες της, θα συνεχίσει να λειτουργεί υπεύθυνα, ασκώντας εποικοδομητική αντιπολίτευση. Άλλες δημόσιες παρεμβάσεις του, με τη μορφή συνεντεύξεων σε ΜΜΕ, ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ δεν προτίθεται να κάνει προς το παρόν, περιμένοντας και τις τελικές αποφάσεις επί της διαδικασίας για να ξεκινήσει την «αντεπίθεση».

Αντίθετα, στα ΜΜΕ ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος του ο Άδωνις Γεωργιάδης, που γνωρίζει ότι ξεκίνησε ως αουτσάιντερ και μόνο με τις συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις του, σε συνδυασμό και με τις επικοινωνιακές ικανότητές του, μπορεί να κάνει την υπέρβαση. Ο ίδιος δείχνει να απολαμβάνει τη μάχη, «παίζει» χωρίς άγχος και με υψηλό δείκτη αυτοπεποίθησης.

Ενα εκατομμύριο ευρώ

Από τα σημαντικότερα «αγκάθια» της συγκεκριμένης εκλογικής διαδικασίας είναι το κόστος της. Σύμφωνα με υπολογισμούς έμπειρου κομματικού στελέχους, οι σχετικές δαπάνες μπορεί να αγγίξουν το ένα εκατομμύριο ευρώ για τους δύο γύρους, εφόσον αυτοί χρειαστούν (κάτι που είναι και το πιθανότερο). Κάνοντας μια πρόχειρη ανάλυση των προβλεπόμενων εξόδων, η ίδια πηγή αναφέρει 150.000-200.000 ευρώ ως αμοιβή για την εταιρία, 300.000 ευρώ για τα τερματικά (1.500-2.000 κομμάτια), 100.000 ευρώ για τους χειριστές τους (2.000 άνθρωποι, από 50 ευρώ έκαστος), το κόστος των ψηφοδελτίων (5 εκατομμύρια κομμάτια), σφραγίδες και γραφική ύλη, καθώς και άλλα περίπου 50.000 ευρώ για τη μεταφορά τους.

Εφόσον το κόστος φτάσει σε αυτά τα επίπεδα και με δεδομένο πως τα ταμεία είναι άδεια και το κόμμα καταχρεωμένο, ένα δεύτερο πρόβλημα είναι το κόστος του αντιτίμου για τους συμμετέχοντες στη διαδικασία ψηφοφόρους, ώστε να καλυφθεί οικονομικά το μεγαλύτερο -έστω- μέρος της διαδικασίας.

Μητσοτάκης, Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης έχουν ζητήσει το ελάχιστο δυνατό ποσό, της τάξεως του ενός ή των δύο ευρώ ανά μέλος, ώστε η διαδικασία να είναι ανοιχτή. Υπάρχουν πάντως και άλλες φωνές εντός του κόμματος, που υποστηρίζουν ότι τα μη μέλη θα πρέπει να πληρώσουν δέκα ή και παραπάνω ευρώ για να ψηφίσουν, αποδεικνύοντας ότι πραγματικά ενδιαφέρονται για τη ΝΔ και δεν είναι περαστικοί, άσχετοι με το κόμμα, που μπορεί όμως να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Όσο για την ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη δύο παράμετροι: Ποια εταιρία θα αναλάβει τη διαδικασία και πόσο χρόνο θα χρειαστεί αυτή για να στήσει τον μηχανισμό σε ολόκληρη τη χώρα. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να είναι όλα έτοιμα για τον Οκτώβριο, έτσι αναζητείται η κατάλληλη ημερομηνία του Νοεμβρίου, συνυπολογίζοντας και το εμπόδιο της 8ης Νοεμβρίου, όταν η Αθήνα θα είναι αποκλεισμένη από τον Μαραθώνιο που θα πραγματοποιείται εκείνη τη μέρα.

Αύριο το απόγευμα θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της εφορευτικής επιτροπής και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, να συσταθεί η τεχνική επιτροπή που θα καταλήξει στην επιλογή της εταιρίας η οποία θα αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v