Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Κινήσεις... εξωστρέφειας λόγω Βουλής

«Κάτω από το χαλί» κρύβονται οι εσωκομματικές γκρίνιες. Η ημερομηνία των εκλογών και οι τόποι διεξαγωγής τους, τα επόμενα πεδία αντιπαράθεσης. Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις των υποψήφιων αρχηγών. Η στάση στις προγραμματικές.

ΝΔ: Κινήσεις... εξωστρέφειας λόγω Βουλής

Να βελτιώσουν το κακό κλίμα που διαμορφώθηκε τις προηγούμενες μέρες, με απαρχή την ήττα από τις εκλογές μέχρι και το «βγάλε-βάλε» από υποψήφιο τον Άδωνι Γεωργιάδη, θέλουν στη ΝΔ και μια πολύ καλή αφορμή γι' αυτό είναι η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις.

Άπαντες αναγνωρίζουν πως η... εκεχειρία που επιχειρείται ίσως να μην έχει μακρύ χρόνο ζωής, καθώς τα δεδομένα προβλήματα και οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις πιθανότατα σύντομα θα βγουν και πάλι στην επιφάνεια, ωστόσο, συμφωνούν ότι η κατάσταση αυτή δεν ευνοεί κανέναν.

Φανερή ήταν, στο πλαίσιο αυτό, η προσπάθεια ανάδειξης μιας ενωτικής εσωκομματικής εικόνας προς τα έξω από τη χθεσινή ολομέλεια της Βουλής, στη διάρκεια της ψηφοφορίας για το προεδρείο της. Έτσι, είδαμε θερμά τετ α τετ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον Αντώνη Σαμαρά, του Αντώνη Σαμαρά με τον Κώστα Καραμανλή, των τριών κοινοβουλευτικών υποψήφιων προέδρων (Μεϊμαράκη, Μητσοτάκη, Γεωργιάδη) μεταξύ τους, αλλά και με τους υπόλοιπους γαλάζιους βουλευτές.

Πρόθεση του υπηρεσιακού προέδρου, με την οποία συμφωνούν και οι υπόλοιποι συνυποψήφιοί του αλλά και τα κορυφαία στελέχη, είναι η ΝΔ να κατέβει στην κοινοβουλευτική μάχη συσπειρωμένη, με οξύ αντιπολιτευτικό λόγο και έτοιμη να απαντήσει στις «νέες υποσχέσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», όπως χαρακτηριστικά λένε στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Ήδη ο κ. Μεϊμαράκης συναντήθηκε χθες (και θα επαναλάβει και σήμερα τη συνάντηση) με τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Βρούτση, προκειμένου να καθοριστεί η στάση του κόμματος στη συζήτηση. Μάλιστα τους ζήτησε να μιλήσουν στις προγραμματικές δηλώσεις ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, παρότι οι δύο από τους τρεις είναι υποψήφιοι πρόεδροι, και εκείνοι δέχτηκαν.

Οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι ότι η ρητορική που θα χρησιμοποιήσει η αξιωματική αντιπολίτευση και δη ο προσωρινός αρχηγός της την Τετάρτη θα είναι πολύ σκληρή και ήδη διαφάνηκε με τις χθεσινές δηλώσεις-απαντήσεις της Συγγρού στην κυβέρνηση όσον αφορά στο χρέος και στις θετικές ψήφους προς βουλευτή της Χρυσής Αυγής για την αντιπροεδρία της Βουλής.

Θέση μάχης

Την ίδια ώρα πάντως, οι διεργασίες για τις εκλογές ανάδειξης νέου αρχηγού βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Σήμερα θα συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η οποία θα εγκρίνει και τυπικά τις υποψηφιότητες, ύστερα από το 48ωρο που είχε δοθεί για τυχόν ενστάσεις. Ουσιαστικά σήμερα θα ανακηρυχθεί επισήμως η έναρξη της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου και από αύριο, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των υποψηφίων, θα γίνουν οι συζητήσεις για την ημερομηνία και τα σημεία που θα στηθούν οι κάλπες.

Από τις προηγούμενες μέρες, ειδικά για το πρώτο ζήτημα έχει παρατηρηθεί διάσταση απόψεων μεταξύ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τη μία (που θέλει να τελειώσει άμεσα, εντός Οκτωβρίου η διαδικασία) και των τριών άλλων υποψηφίων από την άλλη, για να προλάβουν να ακουστούν άνετα όλες οι θέσεις. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτείνει την 15η Νοεμβρίου, ως την πιο ενδεδειγμένη ημερομηνία.

Όσο για τα σημεία της ψηφοφορίας επίσης έχουν τη σημασία τους, καθώς από αυτά κατ' ουσίαν θα επιτραπεί ή θα αποτραπεί η πρόσβαση φίλων του κόμματος που έχουν την πρόθεση να ψηφίσουν και αυτό αφορά κυρίως την επαρχία, όπου οι αποστάσεις είναι μεγάλες.

Οι τέσσερις υποψήφιοι βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης και ήδη έδωσαν το στίγμα τους από δημόσιες παρεμβάσεις τους και τις δηλώσεις που έκαναν το Σαββατοκύριακο για τα 41 χρόνια ζωής της ΝΔ.

«Η ΝΔ αποκηρύσσει τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Αποκρούει τα άκρα και τις ακρότητες», ήταν το μήνυμα του κ. Μεϊμαράκη, ενώ ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως «η ΝΔ θα πρέπει να εμπνεύσει με ιδανικά και αξίες τους νέους ανθρώπους». Ο Απόστολος Τζιτζικώστας συνιστά «να αλλάξουμε εμείς για να αλλάξουμε τη χώρα» και ενώ κλήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει γνωστό ποιον θα προτείνει για πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εφόσον εκλεγεί (λόγω ασυμβιβάστου).

Εντός της εβδομάδας, εκτός απροόπτου, οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Μητσοτάκης θα παρουσιάσουν το όραμά τους για τη «νέα ΝΔ», ενώ όλοι ξεκινούν άμεσα περιοδείες στην επικράτεια, ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των μελών του κόμματος που ζουν στην περιφέρεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v