Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αέριο: Πρόσβαση στους αγωγούς αποκτούν οι ΕΠΑ

Με την ιδιότητα του προμηθευτή φυσικού αερίου, οι τρεις ΕΠΑ θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο εθνικό σύστημα φυσικού αερίου. Η πρώτη κίνηση σε εφαρμογή του Νόμου του Μνημονίου για άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου με κατάργηση των τοπικών μονοπωλίων. Ανοίγει η όρεξη και άλλων εταιρειών. Πόσοι ζητούν άδεια προμήθειας.

Αέριο: Πρόσβαση στους αγωγούς αποκτούν οι ΕΠΑ

Ένα από τα πρώτα βήματα στην εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4336 (ο νόμος του Μνημονίου) για το άνοιγμα της αγοράς λιανικής στο φυσικό αέριο αποτελεί η απόφαση της ΡΑΕ που εγγράφει τις τρεις ΕΠΑ στους χρήστες του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Η εγγραφή των ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας γίνεται με την ιδιότητά τους ως προμηθευτών φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι οι ΕΠΑ, οι οποίες ελέγχονται από τη Shell της Αττικής και την ιταλική ΕΝΙ οι άλλες δύο, θα έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν και να διαθέτουν στους πελάτες τους ποσότητες φυσικού αερίου πέραν αυτών που είναι υποχρεωμένες να αγοράζουν από τη ΔΕΠΑ, βάσει της σύμβασης που έχουν υπογράψει.

Βεβαίως για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου σε ό,τι αφορά στην αγορά λιανικής μένει να γίνουν πολλά ακόμη, ενώ μερικά από τα βασικότερα ζητήματα, όπως η ικανοποίηση τυχόν απαιτήσεων που θα προβάλλουν οι τρεις εταιρείες από την απώλεια του αποκλειστικού δικαιώματος διάθεσης φυσικού αερίου, μένει να συμφωνηθούν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δικαίωμα χρήσης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου έχει παρασχεθεί μέχρι στιγμής σε 47 εταιρείες. Από αυτές οι εννέα έχουν την ιδιότητα του προμηθευτή φυσικού αερίου και οι 25 την ιδιότητα του επιλέγοντα καταναλωτή (κυρίως μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές).

Πάντως η προοπτική ανοίγματος της αγοράς λιανικής στο φυσικό αέριο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον σε επιχειρηματικούς φορείς που επιδιώκουν να επεκταθούν στην προμήθεια φυσικού αερίου προς τελικούς καταναλωτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιούνιο και μετά έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ έξι αιτήσεις για τη χορήγηση άδειας αυτού του τύπου. Μέχρι στιγμής άδεια προμήθειας διαθέτουν 15 εταιρείες. Ωστόσο από αυτές μόνο η ΔΕΠΑ και η Μ+Μ (Μότορ Όιλ, Μυτιληναίος) ασκούν τη δραστηριότητα, με περίπου το 95% της αγοράς να ελέγχεται από τη ΔΕΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v