Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανάβουν τα αίματα» στη ΝΔ

Το ξεκαθάρισμα του τοπίου των υποψηφιοτήτων. Αιχμές και σπόντες ανάμεσα στους μνηστήρες. Πού ποντάρει ο Ευ. Μεϊμαράκης. Σήμερα κλείνει ο κύκλος της κατάθεσης των υπογραφών. Οι κινήσεις Μητσοτάκη, Τσιτζικώστα, Γεωργιάδη και οι φήμες για Αβραμόπουλο.

«Ανάβουν τα αίματα» στη ΝΔ

Πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων από τους ενδιαφερομένους για την αρχηγία της ΝΔ, και οι κόντρες ανάμεσα στους δυνάμει προέδρους -έστω και όχι σε οξείς τόνους- έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους.

Παρά την πρόθεση όλων να φανούν ενωτικοί και υπεύθυνοι, οι αιχμές, οι σπόντες και οι αντιπαραθέσεις δεν λείπουν, ενώ επισήμως η προεκλογική περίοδος ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.

Μέχρι σήμερα το απόγευμα θα μπορούν οι υποψήφιοι να καταθέσουν στην αρμόδια Εφορευτική Επιτροπή τις αιτήσεις τους, συνοδευόμενες από τις απαιτούμενες υπογραφές των μελών της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

Την αρχή έκανε χθες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση της απόφασής του, ενώ ακολούθησε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναμένονται οι Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Άδωνις Γεωργιάδης, εφόσον ο τελευταίος καταφέρει να βρει και τις έξι εναπομείνασες υπογραφές που χρειάζεται για να φτάσει στον μαγικό αριθμό των 50.

Δύσκολο θεωρείται να υπάρξει άλλος υποψήφιος, αν και μέχρι την τελευταία στιγμή δεν μπορούν να αποκλειστούν οι εκπλήξεις. Το τελευταίο διήμερο οι φήμες ήθελαν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να δέχεται πιέσεις να κατέβει κι αυτός υποψήφιος, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία απόκριση από το περιβάλλον του Ευρωπαίου Επιτρόπου.

Η πρώτη κόντρα ανάμεσα στους υποψηφίους είχε προκύψει προχθές, με αφορμή την ημερομηνία διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θέλει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν και οι τρεις άλλοι συνυποψήφιοί του αργότερα, χωρίς βιασύνη. Και οι τρεις τους παρενέβησαν χθες συμφωνώντας πως πρέπει «να υπάρξει ικανός χρόνος να ακουστούν οι προτάσεις των υποψηφίων».

Μαστίγιο και καρότο

Από την πρώτη κιόλας μέρα, κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητάς του, ο κ. Μεϊμαράκης εφάρμοσε την τακτική «του μαστίγιου και του καρότου». Ενωτικός αλλά και αιχμηρός, σε στιγμές της ομιλίας του έστειλε μηνύματα προς πολλές εσωκομματικές κατευθύνσεις. «Υπηρετώ τη ΝΔ από τότε που ιδρύθηκε. Δεν την παράτησα ποτέ, ούτε απομακρύνθηκα όταν ήταν στα κάτω της. Ήμουν πάντοτε στην πρώτη γραμμή», ήταν μία από τις τοποθετήσεις του, που ερμηνεύτηκε ότι «φωτογράφιζε» τόσο τον κ. Γεωργιάδη, που μετρά λίγα μόλις χρόνια στο κόμμα, όσο και τον κ. Τζιτζικώστα, που εξελέγη Περιφερειάρχης ενάντια στην επίσημη κομματική επιλογή, και τον Γιάννη Ιωαννίδη.

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ, με αυτή του την ιδιότητα, συνέχισε και χθες τη σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για τη φοροκαταιγίδα που έρχεται και με αυτή την τακτική σκοπεύει να συνεχίσει μέχρι και το στήσιμο της κάλπης, στοχεύοντας στην προσέλκυση του σκληρού πυρήνα των οπαδών της παράταξης.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε καλά λόγια για τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ωστόσο επανέφερε το ζήτημα κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. «Προσωπικά πιστεύω ότι οι μεγάλες μάχες κερδίζονται και χάνονται στη Βουλή», τόνισε, σχολιάζοντας την αδυναμία του Περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης να εκλεγεί βουλευτής για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, σήμερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ύψωσε τους τόνους απέναντι στον κ. Μεϊμαράκη.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί σήμερα τον Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να τον ενημερώσει για την υποψηφιότητά του, ενώ χθες έκανε το ίδιο και με τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο είδαν επίσης και οι Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας.

Θέση στην εσωκομματική αντιπαράθεση έχουν αρχίσει να παίρνουν και οι γαλάζιοι βουλευτές, κάποιοι εκ των οποίων δημοσιοποίησαν ή διέρρευσαν τις προτιμήσεις τους. Έτσι, για παράδειγμα, υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη τάσσονται οι Νικήτας Κακλαμάνης, Ντόρα Μπακογιάννη, Κώστας Τασούλας, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Κουμουτσάκος, Βασίλης Γιόγιακας και Μάνος Κόνσολας. Τη στήριξή τους στον Απόστολο Τζιτζικώστα έχουν εκφράσει η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Νότης Μηταράκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v