Τράπεζες: Πώς συμβιβάστηκαν Ισπανία και DG Comp για το tax credit

Με κάλυψη μέρους της διαφοράς μεταξύ φόρων και αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων από τις ισπανικές τράπεζες κλείνει η έρευνα της DG Comp. Οι μικρές αναλογίες με την ελληνική περίπτωση.

Τράπεζες: Πώς συμβιβάστηκαν Ισπανία και DG Comp για το tax credit

Το 1,5% της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ των φόρων που κατέβαλαν την περίοδο 2008-2014 και των οριστικών αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων που σχημάτισαν καλούνται να καταβάλουν στο ισπανικό δημόσιο, οι τοπικές τράπεζες.

Με τον παραπάνω συμβιβασμό κλείνει η έρευνα που ξεκίνησε η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) για να βρει αν υπήρξε έμμεση κρατική ενίσχυση μέσω της διάταξης για τις οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred tax credits - DTC).

Έτσι παραμένει σε ισχύ η διάταξη με την οποία το ισπανικό δημόσιο εγγυάται το μέρος του αναβαλλόμενου φόρου που δεν μπορεί να συμψηφιστεί από τα κέρδη χρήσεως, εξέλιξη που επιτρέπει στις ισπανικές τράπεζες να αναγνωρίζουν στα εποπτικά τους κεφάλαια το σύνολο του tax credit.

Πρόκειται για ρύθμιση που δεν έχει πολλές αναλογίες με την ελληνική (σ.σ. νόμος Χαρδούβελη), καθώς στην Ισπανία το δημόσιο καταβάλλει άμεσα μέσω κρατικών ομολόγων το μέρος της αναβαλλόμενης απαίτησης που δεν μπορεί να συμψηφισθεί με τον φόρο χρήσης.

Αντίθετα, στην Ελλάδα η καταβολή γίνεται μέσω υποχρεωτικής αύξησης κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου, με το τελευταίο, όμως, να έχει τη δυνατότητα να πουλήσει τα δικαιώματά του ή τις μετοχές που θα αποκτήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v