Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρες μνηστήρων εν αναμονή των υπογραφών

Σήμερα ή αύριο λύνει τη σιωπή του ο Μεϊμαράκης, που ζήτησε και επίσημα τη λίστα με τα ονόματα όσων έχουν δικαίωμα υπογραφής. Ποιοι συνεχίζουν, ποιοι αποσύρονται και ποιοι το «σκέφτονται». Στο κυνήγι στήριξης επιδίδονται οι δελφίνοι, με ορίζοντα την Παρασκευή.

Κόντρες μνηστήρων εν αναμονή των υπογραφών

Ξεκαθαρίζει σιγά σιγά το παζλ των υποψηφιοτήτων για την αρχηγία της ΝΔ, με ένα σημαντικό κομμάτι του να ετοιμάζεται να το προσθέσει σήμερα ή αύριο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ έχει αποφασίσει να διεκδικήσει τη... μονιμότητά του και σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι υπογραφές για την υποψηφιότητά του ήδη συγκεντρώνονται. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεργάτες του ζήτησαν ήδη και επίσημα τη λίστα με τα ονόματα όσων έχουν δικαίωμα να υπογράψουν για να διεκδικήσει την Προεδρία.

Τον ίδιο αγώνα, την εξασφάλιση των 50 αναγκαίων υπογραφών από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής ή 450 από μέλη του προηγούμενου Συνεδρίου, δίνουν και οι άλλοι υποψήφιοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Άδωνις Γεωργιάδης, με τους δύο πρώτους να διαρρέουν ότι τις έχουν ήδη συγκεντρώσει και τον τελευταίο ότι βρίσκεται κοντά στην επίτευξη του στόχου.

Την ίδια ώρα, ονόματα που τις τελευταίες μέρες εμφανίζονταν ως πιθανοί υποψήφιοι ανακοινώνουν ότι δεν θα συμμετέχουν στη διαδικασία, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τον Μάκη Βορίδη και τον Κώστα Μπακογιάννη.

Άλλοι, όπως ο Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο Γιώργος Πατούλης, περιμένουν την κίνηση του κ. Μεϊμαράκη, η οποία πιθανόν θα αποτρέψει τις δικές τους φιλοδοξίες, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο να συμβεί και με άλλα «βαριά» ονόματα, λόγου χάρη του Νίκου Δένδια και της Όλγας Κεφαλογιάννη. Άγνωστο είναι εξάλλου το αποτέλεσμα της προσπάθειας του Βασίλη Κικίλια. Από την πλευρά του, πάντως ο Παναγιώτης Ψωμιάδης αποσύρθηκε και επίσημα από την κούρσα. 

Και σε αυτές τις εκλογές πάντως οι διαρροές, οι αιχμές και τα σχόλια -δημόσια και μη- δίνουν και παίρνουν, κυρίως από τα «περιβάλλοντα» των υποψηφίων αλλά και υποστηρικτές αυτών, με διάφορές αφορμές: την ανοιχτή διαδικασία (μετά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη την αμφισβήτησαν χθες και οι Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα και Ευάγγελος Αντώναρος), τα «συμφέροντα» πίσω από τις υποψηφιότητες (ο Νικήτας Κακλαμάνης μίλησε για επιχειρηματίες που κρύβονται πίσω από κάποιους), τον Γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο («έχω την προσωπική μου άποψη για τις ικανότητες του καθένα», η σχετική αιχμή του απερχόμενου προέδρου), καθώς και τις υπογραφές (με τον κάθε υποψήφιο παρασκηνιακά να αμφισβητεί αν οι υπόλοιποι μπορούν να τις συγκεντρώσουν).

Πρώτη μάχη εντυπώσεων

Το θέμα των υπογραφών, όσο πλησιάζει η Παρασκευή, καταληκτική ημέρα κατάθεσης των υποψηφιοτήτων, έχει τη δική του σημασία, καθώς θα αποτελέσει και την πρώτη μάχη των εντυπώσεων μεταξύ των εν δυνάμει προέδρων της ΝΔ.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σύμφωνα με συνεργάτες του, έχει αποφασίσει να μη λάβει υπογραφές από βουλευτές, περιφερειάρχες ή αντιπεριφερειάρχες αφού «προτεραιότητα έχει η ενότητα» ενόψει της επόμενης μέρας και «δεν είναι σωστό να βάλει σε αντιπαράθεση κανέναν με κανέναν σε θεσμικό επίπεδο».

Η κινητοποίηση για τη συγκέντρωση υπογραφών υπέρ της υποψηφιότητάς του είναι πολύ μεγάλη και στόχος του να κάνει μια «επίδειξη ισχύος» καταθέτοντας τον μέγιστο δυνατό αριθμό υπογραφών.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με το περιβάλλον του, έχει συγκεντρώσει ήδη τις -ποιοτικές, όπως τις χαρακτηρίζουν- υπογραφές, η 50ή και άκρως συμβολική θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή του πατέρα του και επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενώ αναζητείται η πιο κατάλληλη χρονική στιγμή για να ανακοινωθεί και επίσημα η υποψηφιότητα.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας επίσης φέρεται να έχει συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές, προερχόμενες κυρίως από γαλάζια στελέχη της Βόρειας Ελλάδας (κατά βάση αυτοδιοικητικούς, συνδικαλιστές και νέους), όπου ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δείχνει να έχει μεγάλη δυναμική.

Πιο δύσκολα φαίνονται τα πράγματα για τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος χθες το απόγευμα έλεγε ότι κατάφερε μέχρι τότε να συγκεντρώσει περίπου 30 υπογραφές, ωστόσο αισιοδοξεί πως δεν θα έχει πρόβλημα προκειμένου να φτάσει τις 50 και να εγκριθεί η υποψηφιότητά του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v