Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την κίνηση Μεϊμαράκη περιμένουν οι δελφίνοι

Τις επόμενες ώρες, οι οριστικές αποφάσεις του απερχόμενου προέδρου της ΝΔ. Πώς η στάση του «ανακατεύει» την εσωκομματική τράπουλα. Το κυνήγι των υπογραφών από Μητσοτάκη, Τζιτζικώστα και... Ψωμιάδη. Πώς κινούνται οι άλλοι δελφίνοι.

Την κίνηση Μεϊμαράκη περιμένουν οι δελφίνοι

Στην απόφαση να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ προσανατολίζεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σύμφωνα με ορισμένες πηγές, αν και ο ίδιος εξακολουθεί να διαμηνύει ότι κλίνει προς το να μην είναι υποψήφιος. Ο υπηρεσιακός πρόεδρος του κόμματος, μετά τις πιέσεις που δέχεται από γαλάζιους βουλευτές και στελέχη αλλά και ύστερα από την κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον Κώστα Καραμανλή, εκτός απροόπτου, τις επόμενες ώρες (σήμερα ή αύριο) αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Ο ίδιος πάντως μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους «θόλωσε» τα νερά, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα που να απαγορεύει να ανακοινώσει το εάν θα είναι υποψήφιος την Παρασκευή, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία. Κατά τον ίδιο, η απόφαση είναι δική του και θα την ανακοινώσει όταν θα είναι έτοιμος. Επανέλαβε δε πως εξακολουθεί να κλίνει προς το να μην είναι υποψήφιος.

Ο κ. Μεϊμαράκης, που μέχρι και την τελευταία στιγμή προβληματίστηκε έντονα για την επόμενη κίνησή του, επιμένει στο γεγονός πως η διαδικασία της εκλογής δεν βοηθάει το κόμμα, το οποίο πάντως, όπως εκτιμά ο ίδιος μπορεί να συνεχίσει να το βοηθά με «όπλα» του την εμπειρία και τις γνώσεις.

Όπως και στην αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα στις εθνικές εκλογές, έτσι και τώρα όσον αφορά νεότερους συνυποψηφίους του (π.χ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Απόστολο Τζιτζικώστα) απορρίπτει τη σύγκριση των υποψηφίων με όρους «νέο - παλαιό», καθώς υποστηρίζει ότι «το παλαιό δεν σημαίνει κατ' ανάγκη λάθος και το νέο δεν σημαίνει κατ' ανάγκη σωστό. Πρέπει να συνθέσουμε τον ενθουσιασμό των νέων και σωστών με την εμπειρία των παλαιών», σημειώνει.

Εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες και δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή, η υποψηφιότητα Μεϊμαράκη «ανακατεύει πολύ την τράπουλα» και αρκετοί από αυτούς που έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους ή έστω το σκέφτονται να διεκδικήσουν την ηγεσία της ΝΔ, τελικά δεν θα το πράξουν.

Επισκέψεις στους πρώην αρχηγούς

Απτόητοι πάντως δείχνουν να συνεχίζουν την πορεία τους οι δύο πρώτοι επίσημοι υποψήφιοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ στη μάχη της συγκέντρωσης υπογραφών, προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα, βρίσκεται και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να έχει συγκεντρώσει τις απαραίτητες 50 υπογραφές από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και αμέσως μόλις καταθέσει επισήμως την υποψηφιότητά του, θα επισκεφτεί τους πρώην αρχηγούς του κόμματος Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, για να τους ενημερώσει σχετικά. Εντός της εβδομάδας θα δημοσιοποιήσει τις θέσεις του σε συγκεκριμένα ζητήματα, απαντώντας κυρίως στο ερώτημα ποια ΝΔ οραματίζεται.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που προηγουμένως ενημέρωσε τον Κώστα Καραμανλή, σύμφωνα με το περιβάλλον του, έχει συγκεντρώσει περίπου 70 υπογραφές και στοχεύει σε ακόμα περισσότερες. Πολλά ποντάρει σε δημάρχους και συνδικαλιστές προερχόμενους από τη ΝΔ, ενώ σε όλους τους τόνους διαψεύδει τη φήμη ότι προτίθεται να αποσυρθεί πριν από το τέλος της κούρσας. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πάντως υποστηρίζουν ότι ο Κ. Καραμανλής δεν είναι θετικός με την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα.

Όσο για το ασυμβίβαστο περιφερειάρχη (ακόμα και παραιτημένου) και βουλευτή, όπως λένε συνομιλητές του κ. Τζιτζικώστα, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει και ότι θα μπορούσε μέχρι το 2019 να λειτουργήσει στο κόμμα μια άτυπη δυαρχία, με άλλον αρχηγό και άλλον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Επιστολή για να τον στηρίξουν

Μία ακόμη εσωκομματική μάχη έχει ξεκινήσει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος ήταν υποψήφιος και το 2009, απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά και την Ντόρα Μπακογιάννη, λαμβάνοντας περίπου 10%. Με επιστολή του προς τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας (πριν από τον Απόστολο Τζιτζικώστα) τους ζητεί να στηρίξουν με την υπογραφή τους την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος.

Δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους οι Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκος Δένδιας και Όλγα Κεφαλογιάννη, οι οποίοι, εφόσον είναι υποψήφιος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, δεν αποκλείεται να μην προχωρήσουν σε κάποια κίνηση, όπως άλλωστε και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης που έχει ξεκαθαρίσει ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία μόνο στην περίπτωση που δεν το κάνει ο απερχόμενος αρχηγός.

Όσον αφορά στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, ο Μάκης Βορίδης, που την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά, κρατά στάση αναμονής. Αν τελικά δεν είναι υποψήφιος, μπορεί να είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ άγνωστες είναι οι προθέσεις του Βασίλη Κικίλια, ενός ακόμα εκφραστή της γενιάς των σαραντάρηδων.

Τέλος, εξακολουθούν να «παίζουν» τα ονόματα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Πέτρου Τατούλη, ο οποίος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ριχθεί στην εσωκομματική μάχη, καθώς και του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη. Εν τω μεταξύ, χθές ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος και ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Κηφισιάς και μέλος της Τ.Ο. της ΝΔ, Μάρκος Πανέττας.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v