Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Να ολοκληρωθεί ταχύτατα η αξιολόγηση

Κανείς υπουργός δεν είναι μόνιμος, αφήστε τις εμφανίσεις στην TV και πιάστε δουλειά, το μήνυμα του πρωθυπουργού. Θα κριθείτε εντός εξαμήνου για όσα κάνετε. Αμεση προτεραιότητα να κλείσει γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση, ώστε να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση και η συζήτηση για το χρέος.

Τσίπρας: Να ολοκληρωθεί ταχύτατα η αξιολόγηση

«Η δεύτερη εντολή μάς γεμίζει με ευθύνες. Πρέπει να φανούμε άξιοι της επιλογής του λαού», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς του. «Πρέπει να προχωρήσουμε τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος», τόνισε και ξεκαθάρισε: α) κανείς υπουργός δεν είναι μόνιμος, β) δεν έχετε χρόνο, πρέπει να παράξετε έργο και σε έξι μήνες από σήμερα πρέπει να μπορείτε να παρουσιάσετε αναλυτικό απολογισμό και με βάση αυτό θα κριθείτε. Οπως μάλιστα είπε, πρέπει να σταματήσουν οι συνεχείς τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Δουλειά των υπουργών είναι να βρίσκονται στα υπουργεία τους και εκεί που έχει ο λαός προβλήματα. «Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά», είπε όπως και στα πρώτα υπουργικά συμβούλια της προηγούμενης περιόδου.

Η εντολή που λάβαμε μεταφράζεται σε μια λέξη: δουλειά. Δουλειά χωρίς ιδιοτέλειες αλλά με συλλογικότητα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πρέπει «σε τέσσερα χρόνια να έχουμε δημιουργήσει μια νέα Ελλάδα: που θα έχει φύγει από την κρίση και την επιτροπεία και θα έχει περάσει σε ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο. Μια Ελλάδα που θα κρατά εδώ τους νέους και ειδικά τους επιστήμονες».

Αυτός ο στόχος στον ορίζοντα της τετραετούς θητείας είναι απόλυτα εφικτός, εκτίμησε, «αρκεί να τολμήσουμε μεγάλες τομές και αλλαγές εντός της χώρας».

Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο έργο

Αν στην πρώτη φάση είχαμε μπροστά μας την τεράστια πρόκληση της διαπραγμάτευσης, σήμερα έχουμε ένα ακόμα πιο δύσκολο και επίπονο έργο. Να ανοίξουμε τον δρόμο για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα αντιστρέφει την πορεία των εξελίξεων της τελευταίας πενταετίας, όταν το νεοφιλελεύθερο σχέδιο επιταχύνθηκε και οδήγησε σε μεγάλες κοινωνικές αδικίες διευρύνοντας τις ανισότητες, είπε.

Απέναντι στην αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη συνταγή που θέλει να θεμελιώσει την ανάπτυξη σε κοινωνικά ερείπια, εμείς θέλουμε να αντιτείνουμε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, τόνισε. «Εχουμε να αντιτείνουμε το μοντέλο που προβλέπει προστασία της εργασίας, αναδιανομή των φορολογικών βαρών και έμφαση στην καινοτομία».

Οπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «πρέπει να εργαστούμε για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ομαλοποίηση της οικονομίας και της κατάστασης στις τράπεζες. Εχουμε μπροστά μας την υποχρέωση της γρήγορης υλοποίησης των συμφωνηθέντων. Αποτελεί άμεση προτεραιότητα, με πρώτο βήμα την ταχύτατη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έτσι θα ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους και θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από αυτές τις διαδικασίες θα εξαρτηθούν πολλά για την οικονομία: η μείωση του χρέους θα μειώσει δραματικά τον επενδυτικό κίνδυνο, ενώ η ανακεφαλαιοποίηση, αν γίνει όπως πρέπει, πέρα από την προστασία των τραπεζών θα βοηθήσει στη ρευστότητα της οικονομίας.

Η συμφωνία δεν έχει μόνο αγκάθια, περιλαμβάνει σειρά θετικών δράσεων αλλά και ανοιχτά θέματα που με επιλογή μας έμειναν ανοικτά.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για θετικές παρεμβάσεις στη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά που πρέπει να έχουν σαφές πρόσημο της κυβέρνησης.

«Mάχη» για τα ανοικτά θέματα του μνημονίου

Στα ανοικτά θέματα τόνισε ότι θα δοθεί «μάχη» με προτάσεις ώστε αυτά να κλείσουν προς όφελος των Ελλήνων. Σε ό,τι αφορά σε αυτή την κατηγορία θεμάτων εστίασε στα κόκκινα δάνεια, στα εργασιακά, στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ αλλά και στο θέμα της ενεργοποίησης ισοδυνάμων για την αποφυγή της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

«Σε αυτά δεν πρέπει να χάσουμε ούτε σπιθαμή από όσα κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση», τόνισε. Προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος είναι να προχωρήσουμε με κοινωνική συνοχή, υποστήριξε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και σε τομείς πέραν από αυτούς της συμφωνίας, όπου η κυβέρνηση μπορεί να αφήσει το δικό της στίγμα. Σε αυτά ανέφερε τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, την υγεία (δημιουργία εθνικού συστήματος πρόνοιας που μπορεί να είναι μεταρρύθμιση ιστορικής σημασίας), αλλά και την Παιδεία. Στην τελευταία είπε πως πρέπει να αναβαθμιστεί η ερευνητική κουλτούρα.

Σε ό,τι αφορά στην ανεργία δήλωσε πως έχουν ήδη γίνει βήματα που πρέπει να συνεχιστούν ώστε να ανακουφίζονται οι συμπολίτες μας και να δημιουργούνται δυνατότητες εργασίας. Η ανεργία είναι σε μεγέθη απαράδεκτα για μια ευρωπαϊκή χώρα, υπογράμμισε.

Τόνισε πως πρέπει να σπάσουμε το απόστημα της διαπλοκής. Άλλωστε με δική μας πρωτοβουλία τα ζητήματα αυτά έχουν ενταχτεί στις προαπαιτούμενες δράσεις.

Μια ακόμα μεγάλη προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ ώστε να κινητοποιηθούν πόροι για την ανάπτυξη. Έχουμε προσανατολίσει το ΕΣΠΑ σε επενδύσεις που δίνουν έμφαση στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες.

Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους επιστήμονες να γυρίσουν στην Ελλάδα ώστε να διακοπεί η ροή των επιστημόνων στο εξωτερικό. Από το ΕΣΠΑ δεν πρέπει να χαθεί από καμία περίοδο ούτε ένα ευρώ. Σε αυτό το πεδίο εξαρτώνται σχεδόν όλα από την απόδοσή μας, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ηρθε η ώρα να ανταποκριθούμε στην εντολή του λαού. Ο λαός θέλει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κυβερνήσουμε.

Τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν

Η προηγούμενη περίοδος είχε αφήσει μια παρακαταθήκη δράσεων και νομοσχεδίων. 

Αυτά είναι τα νομοσχέδια για τις τηλεοπτικές συχνότητες, για τη λαθρεμπορία καπνικών προϊόντων, για τη συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών, το νομοσχέδιο για την έρευνα και την καινοτομία, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όλα αυτά τα νομοσχέδια είναι έτοιμα και όταν ανοίξει η Βουλή θα κατατεθούν και θα ψηφιστούν.

Για το προσφυγικό

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό. Οπως τόνισε, έχουμε να διαχειριστούμε μια τεράστια προσφυγική κρίση που αποτελεί ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Απέναντι στη λογική που θέλει τα ευρωπαϊκά σύνορα να γίνουν πεδίο μάχης, εμείς πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να αποδείξουμε ότι η ανθρωπιά δεν είναι μια ουτοπία, επεσήμανε.

Η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και η υπηρεσιακή έχουν κάνει πάρα πολλά για αυτό το θέμα. Στη Σύνοδο Κορυφής πετύχαμε μια συμφωνία.

Για αυτό το ζήτημα κρίνεται η ταυτότητα της Ευρώπης, ποια Ευρώπη θέλουμε. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η έννοια της αλληλεγγύης δεν είναι αλά καρτ αξία, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως στη Σύνοδο πάρθηκε μια απόφαση για εγκατάσταση 120.000 προσφύγων και για οικονομική στήριξη των χωρών υποδοχής.

Είναι ένα θετικό βήμα η προχθεσινή απόφαση, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση χωρίς να ενδώσουμε σε ρατσιστικές κραυγές.

Η οργάνωση του κυβερνητικού σχήματος

Η επιλογή της συγχώνευσης υπουργείων δεν μπόρεσε να λειτουργήσει γιατί απαιτούσε αντίστοιχες αλλαγές στα οργανογράμματα υπουργείων, πράγμα που θα απαιτούσε χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε υπουργείο μπορεί να λειτουργεί αυτόματα, είπε

Γι' αυτό θα συστήσω τρεις κύκλους διυπουργικής επαφής-συντονισμού.

Ο πρώτος κύκλος αφορά στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομίας, στο οποίο θα συμμετέχουν τα παραγωγικά υπουργεία.

Ο δεύτερος κύκλος θα αφορά στην κοινωνική πολιτική, με τη συμμετοχή των υπουργείων Εργασίας, Υγείας και Παιδείας.

Ο τρίτος κύκλος κυβερνητικού συντονισμού θα αφορά στην άμυνα και την εξωτερική πολιτική.

«Δεν έχετε χρόνο»

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως το κυβερνητικό συμβούλιο θα είναι ολιγομελές. Εγώ ο ίδιος θα έχω περισσότερο χρόνο για να αξιολογώ και να ελέγχω, υπογράμμισε προσθέτοντας πως κανείς δεν είναι μόνιμος στα υπουργεία. Οποιαδήποτε άλλη αντίληψη δεν θα γίνεται αποδεκτή, επεσήμανε.

Δεν έχετε χρόνο, πρέπει να βιαστείτε να παράξετε έργο. Σε έξι μήνες ο καθένας θα πρέπει να είναι έτοιμος να παρουσιάσει έναν απολογισμό έργου για το οποίο θα κριθεί.

Θέλω να σας καλέσω να σταματήσετε τις διαρκείς τηλεοπτικές εμφανίσεις και τις δημόσιες δηλώσεις. Σας επέλεξα για υπουργούς, δεν είναι η δουλειά των υπουργών να στελεχώνουν τις τηλεοπτικές εμφανίσεις. Υπάρχουν άλλοι γι' αυτό. Δουλειά των υπουργών είναι να βρίσκονται στα υπουργεία και όπου υπάρχουν προβλήματα. Μιλάει καλύτερα όποιος μιλάει με το έργο, τόνισε.

Το ύφος της κυβέρνησης πρέπει να συνοψιστεί στο λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v