Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Συμμαχίες και... μαχαιρώματα στον δρόμο προς την κάλπη

Έντονες διεργασίες και ζυμώσεις με γεύματα, ραντεβού και... διαψεύσεις. Κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Το σκέφτεται ο Μάκης Βορίδης, αξιοποιεί το «πρόσφορο έδαφος» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΝΔ: Συμμαχίες και... μαχαιρώματα στον δρόμο προς την κάλπη

Συναντήσεις που γίνονται, άλλες που αναβάλλονται, πρωτοβουλίες στήριξης υποψηφιοτήτων, φήμες, διαρροές και διαψεύσεις. Όλα τα έχει η εσωκομματική προεκλογική μάχη στη ΝΔ, πριν καν μάλιστα ξεκινήσει επίσημα.

Σήμερα το μεσημέρι αρχίζει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους και μοναδική επίσημη υποψηφιότητα προσώρας είναι αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αξιοποιώντας αυτός την ευκαιρία, βρίσκει «πρόσφορο έδαφος» μέσω των ΜΜΕ να προβάλλει τις θέσεις του και να πείσει τους νεοδημοκράτες να τον ψηφίσουν όχι για το επίθετό του, αλλά για το βιογραφικό του και για όσα έχει πράξει στον πολιτικό στίβο τα τελευταία έντεκα χρόνια, ως βουλευτής.

Από εκεί και πέρα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τις προθέσεις του, εξακολουθεί να εκφράζει την αντίθεσή του για τη διαδικασία και η όποια απόφασή του θα καταστεί βαρόμετρο για τις εξελίξεις και για πιθανές άλλες υποψηφιότητες.

Η δημοσιότητα που έλαβαν οι φήμες για το περίφημο ραντεβού του με τον Κώστα Καραμανλή χθες το απόγευμα, καθώς και τα σχόλια που τις ακολούθησαν, φαίνεται να ανέβαλαν για λίγο το τετ-α-τετ, το οποίο πάντως θεωρείται δεδομένο πως θα γίνει -φανερά ή έστω μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Ο λόγος του πρώην πρωθυπουργού θα αποτελέσει κομβικό σημείο για την απόφαση του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος παράλληλα φέρεται να έχει τη στήριξη και αρκετών άλλων βουλευτών.

Μια ομάδα μάλιστα εξ αυτών (οκτώ στο σύνολο, κατά βάση καραμανλικοί) φέρεται να θέλουν συνάντηση μαζί του, κατά την οποία θα του ζητήσουν να θέσει υποψηφιότητα, ως εγγυητής της ενότητας της παράταξης και της προσπάθειας ανασυγκρότησής της μετά τις απανωτές εκλογικές συντριβές.

Οικογενειακές διαφωνίες

Μείζονος σημασίας θεωρείται η στάση που θα κρατήσει η Ντόρα Μπακογιάννη στη διαδικασία. Η ίδια δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα είναι υποψήφια ή όχι, ωστόσο στη δεύτερη περίπτωση και εφόσον ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι τελικά υποψήφιος, οι φήμες τη θέλουν να τον στηρίζει στην προσπάθειά του να εκλεγεί πρόεδρος. Κληθείς να σχολιάσει την πληροφορία αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Mega) ουσιαστικά επιβεβαίωσε τη διάσταση απόψεων εντός της οικογενείας: «Θα πρέπει να ρωτήσετε την ίδια δημόσια ποιον στηρίζει. Δεν θα μετατρέψω τις όποιες οικογενειακές διαφωνίες σε δημόσια αντιπαράθεση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σοβαρά σκέφτεται το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του και ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος -μαζί με τον Άδωνι Γεωργιάδη- συναντήθηκαν προχθές το βράδυ με τον Αντώνη Σαμαρά, το περιβάλλον του οποίου πάντως διαψεύδει το ραντεβού. Ο βουλευτής Αττικής, εκφραστής της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, δείχνει να έχει τις «ευλογίες» του πρώην πρωθυπουργού. Στην περίπτωση πάντως που τελικά δεν κατέβει υποψήφιος, πιθανότατα θα στηρίξει (όπως και ο κ. Γεωργιάδης) την υποψηφιότητα Μητσοτάκη.

Με τις μητροπολιτικές ευχές

Εντονότερα ακούγεται από χθες και το όνομα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος χαίρει της εκτίμησης του Κώστα Καραμανλή, ωστόσο η περίπτωσή του κολλάει στην αδυναμία, βάσει του Συντάγματος, να εκλεγεί βουλευτής έως τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε και λήγει επισήμως η θητεία του. Πράσινο φως για τον κ. Τζιτζικώστα έδωσε χθες και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο οποίος εξήρε τον χαρακτήρα και τις ικανότητες του Περιφερειάρχη.

Στόματα ερμητικά κλειστά εξακολουθούν να κρατούν και άλλα κορυφαία στελέχη, τα ονόματα των οποίων έχουν ακουστεί ως πιθανά για τη διεκδίκηση της ηγεσίας της ΝΔ, όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Νίκος Δένδιας.

Αμφότεροι εκτιμάται πως περιμένουν την τελική απόφαση του κ. Μεϊμαράκη για να οριστικοποιήσουν τις προθέσεις τους. Η αίσθηση, πάντως, που υπάρχει είναι ότι κοινές υποψηφιότητες μεταξύ τους δεν θα υπάρξουν και ότι μόνο ένας από αυτούς θα είναι τελικά υποψήφιος, στηριζόμενους από τους άλλους.

Τέλος, το ενδεχόμενο να καταθέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας άφησε ανοιχτό και πάλι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει μία ακόμα υποψηφιότητα-έκπληξη, ενός γαλάζιου αυτοδιοικητικού, του Γιώργου Πατούλη, δημάρχου Αμαρουσίου και προέδρου της ΚΕΔΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v