Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κινήσεις των δελφίνων στη ΝΔ

Επαφές Μεϊμαράκη με Κώστα Καραμανλή και Δημήτρη Αβραμόπουλο. Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο γρίφος Δένδια, οι παρεμβάσεις Τατούλη - Μ. Κεφαλογιάννη και η επιστροφή... Ψωμιάδη.

Οι κινήσεις των δελφίνων στη ΝΔ

Σε «άγνωστο X» της εξίσωσης της εκλογής προέδρου στη ΝΔ εξελίσσεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Κι αυτό διότι ο ίδιος δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα είναι υποψήφιος ή όχι, απόφαση που κατ' επέκταση θα επηρεάσει άλλους εν δυνάμει δελφίνους και την περαιτέρω στάση τους.

Μέχρι στιγμής, από τα «βαριά» ονόματα, μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του στις εσωκομματικές εκλογές, με όλους τους υπόλοιπους να κινούνται παρασκηνιακά, να δείχνουν να μη βιάζονται και να περιμένουν την απόφαση του κ. Μεϊμαράκη.

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ χθες βρέθηκε στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ωστόσο οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του δεν τον εμπόδισαν να προχωρήσει και σε δύο σημαντικές επαφές όσον αφορά στο εσωτερικό μέτωπο.

Αφενός συναντήθηκε με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποίο φέρεται να συζήτησαν σε πολύ καλό κλίμα για τα πάντα, και αφετέρου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κώστα Καραμανλή.

Μάλιστα χθες έντονες ήταν οι φήμες για συνάντησή τους σήμερα το απόγευμα στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στην πλατεία Μαβίλη, αμέσως μετά την επιστροφή του κ. Μεϊμαράκη από τις Βρυξέλλες. Κάτι πάντως που δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από τη Συγγρού.

Μπορεί να είναι το ραντεβού -εφόσον πραγματοποιηθεί- που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις και δη την απόφαση του απερχόμενου προέδρου, ο οποίος φέρεται να έχει ήδη τη στήριξη αρκετών βουλευτών και στελεχών. Όπως για παράδειγμα, του καραμανλικού Γιώργου Βλάχου (ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τα πήγε καλά σε μια δύσκολη συγκυρία, δικαιούται να είναι υποψήφιος, να εκλεγεί, να ανανεώσει τη ΝΔ και να την επαναφέρει πλήρως στην κοινωνία), του Γιάννη Βαρβιτσιώτη (αυτοί που ξεκίνησαν το θέμα της ηγεσίας στη ΝΔ έκαναν τραγικό λάθος, έπρεπε να μείνει ο κ. Μεϊμαράκης) και του επίσης καραμανλικού Ευάγγελου Αντώναρου, πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ επιζητά τη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού, προκειμένου να καταθέσει μια πραγματικά ισχυρή υποψηφιότητα, ενώ ανάλογη στήριξη ενδέχεται να επιδιώξει και από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος άλλωστε τον είχε προτείνει ως -προσωρινό έστω- διάδοχό του.

«Στην κρίση των πολιτών»

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε ήδη τον προεκλογικό του αγώνα, τον οποίο, όπως διαβεβαιώνει, θα φτάσει μέχρι τέλους. Θέτει θέμα ιδεολογικού στίγματος της ΝΔ, δηλώνει εκφραστής του «νέου» και ζητεί τη διεξαγωγή ντιμπέιτ με τους συνυποψηφίους του, με οποιουσδήποτε όρους και προϋποθέσεις. Από τα «μειονεκτήματα», ότι αποτελεί γόνο πολιτικής οικογένειας.

Απαντά γι' αυτό: «Είχα πάντα την ηθική υποχρέωση να αγωνίζομαι και να δουλεύω δυο φορές πιο πολύ για να αποδείξω ότι αξίζω. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου απέναντι στο όνομά μου. Σέβομαι τον πατέρα μου, τιμώ την ιστορία του και εκτιμώ ότι μετά από 11 χρόνια μπορούν να δουν τον Κυριάκο πίσω από τον Μητσοτάκη. Θέτω στην κρίση των πολιτών το βιογραφικό μου, τις θέσεις μου, το έργο μου».

Παράλληλα, έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, στην περίπτωση που εκλεγεί: «Θα πρέπει να αποφασίσουμε με ποιους θα προχωρήσουμε και ποιους θα αφήσουμε πίσω. Το ότι είσαι μεγάλο κόμμα δεν σημαίνει ότι νερώνεις τις θέσεις σου σε τέτοιο βαθμό που θες να είσαι αρεστός σε όλους. Στο παρελθόν κλείσαμε το μάτι και σε συντεχνίες και δεν πήραμε διαζύγιο από τον λαϊκισμό».

Ανάρτηση-γρίφος

Άγνωστες παραμένουν ακόμα οι προθέσεις άλλων ηχηρών ονομάτων εντός της ΝΔ, όπως της Όλγας Κεφαλογιάννη, της Ντόρας Μπακογιάννη, του Μάκη Βορίδη και του Νίκου Δένδια. Ο τελευταίος δήλωσε χθες την παρουσία του με ένα tweet-γρίφο που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό: «Η Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζεται μεγάλα λόγια. Έργο πάνω σε συγκροτημένες ιδέες χρειάζεται και να εκφράσει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης επανέλαβε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία της ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχω δώσει δείγματα γραφής, όταν παίρνω τέτοιες αποφάσεις, τις πηγαίνω μέχρι το τέλος».

Επίσης, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δικής του υποψηφιότητας, υποστηρίζοντας πάντως ότι «δεν αυτοπροσδιορίζεσαι ως υποψήφιος, οι άλλοι βρίσκουν αυτές τις ποιότητες σε εσένα και αυτή η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από τα στελέχη προς τα πάνω».

Από χθες, έκανε και πάλι την εμφάνισή του ένας «παλιός γνώριμος», ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, δηλώνοντας «παρών» και διαμηνύοντας στους ιθύνοντες της ΝΔ να τον έχουν «υπόψη τους». Με γραπτή δήλωσή του, ο πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ζητεί «να απαλλαγεί η παράταξη από τους τουρίστες, από τους κομματικούς ανθρωποδιώχτες, από αυτούς που για τους δικούς τους ιδιοτελείς λόγους ήθελαν και θέλουν τη Ν.Δ. ένα μικρό κόμμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v