Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κούρταλης: Τι ζητάει η ελληνική κλωστοϋφαντουργία από την κυβέρνηση

Ο επιχ/κός κόσμος, χωρίς άλλα περιθώρια αναμονής, περιμένει από τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σε πλήρη αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία και της λειτουργίας των τραπεζών, τονίζει ο κ. Κούρταλης. Ζητά εθνικό σχέδιο για τη βιομηχανία.

Κούρταλης: Τι ζητάει η ελληνική κλωστοϋφαντουργία από την κυβέρνηση

Με την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, την οποία συγχαίρουμε και της ευχόμαστε καλή δύναμη και επιτυχία στο δύσκολο έργο της, κλείνει ένας εκλογικός κύκλος, τονίζει ο Ε. Κούρταλης, πρόεδρος του συνδέσμου Ελλήνων βιομηχάνων κλωστουφαντουργών.

Οπως ανέφερε, πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός έστειλε ισχυρό μήνυμα για σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης τετραετίας, που καλείται να φέρει αποτελέσματα, με πρόγραμμα και ορθό σχεδιασμό, με στόχο την ανάκαμψη και την ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ο επιχ/κός κόσμος, χωρίς άλλα περιθώρια αναμονής, περιμένει από τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σε πλήρη αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία και της λειτουργίας των τραπεζών, σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν τη δημοσιονομική εξυγίανση, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, ώστε να φανούν άμεσα τα πρώτα αποτελέσματα ανακούφισης της αγοράς και ανάσας της οικονομίας.

Εκπροσωπώντας, ο Σύνδεσμός μας, τον παραδοσιακά μεγάλο κλάδο της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, δηλώνουμε πρόθυμοι να στηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση, η οποία με αποφασιστικότητα θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των δύσκολων μέτρων της νέας συμφωνίας με τους εταίρους και σχετικά προτείνουμε τα κάτωθι:

• Να προχωρήσουν, άμεσα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με τη μείωση της γραφειοκρατίας, το άνοιγμα των επαγγελμάτων και τη δημοσιονομική προσαρμογή που θα βοηθήσουν στον εσωτερικό ανταγωνισμό (φτηνότερα προϊόντα).

• Να θεσπιστεί ένας σταθερός και δίκαιος φορολογικός νόμος διαρκείας ώστε να ανακάμψουν οι επενδύσεις αλλά να προσελκύσουμε και νέες τόσο στη χώρα, όσο και στον κλάδο μας.

• Να δοθεί προτεραιότητα στην επαναβιομηχάνιση της χώρας με την κατάρτιση ενός Εθνικού Βιομηχανικού Σχεδίου με στόχο την επαναλειτουργία των βιομηχανιών μας που σήμερα υπολειτουργούν, την τόνωση της χειμαζόμενης μεταποιητικής βιομηχανίας, να σκύψει στα πραγματικά προβλήματα της παραγωγής με ουσιαστικές λύσεις, να στραφεί στην ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, πράγμα που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα μειώσει την ανεργία που είναι η υψηλότερη στην ΕΕ των 27.

• Να επανέλθει η ρευστότητα στις τράπεζες ώστε να χρηματοδοτούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις και να επανέλθει η κανονικότητα στις συναλλαγές. Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στις κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι κυρίως εξαγωγικές, και είναι ανάγκη η νέα κυβέρνηση να διευκολύνει κατά πολύ τα πράγματα.

• Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της μεταποιητικής βιομηχανίας με τη μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, καθότι είναι πάνω από το διπλάσιο σε σχέση με τις χώρες της Ε.Ε.

• Να ενεργοποιηθεί και να βελτιωθεί ο Αναπτυξιακός Νόμος, προς τη σωστή κατεύθυνση, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πρόσβασης στην ελληνική οικονομία άμεσης χρήσης των κονδυλίων της αναπτυξιακής βοήθειας των 35 δισ. από την Ε.Ε., όπως και η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Τα ανωτέρω θα πρέπει να παρουσιάζουν συγκεκριμένους και διακριτούς στόχους, με διαφάνεια και συνεχείς ελέγχους ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος, κατασπατάλησης των πόρων αυτών σε μη παραγωγικές δράσεις, σημειώνει ο κ. Κούρταλης.

• Η κατάρτιση ενός Αναπτυξιακού Σχεδίου με στόχο την ανάκαμψη και αναδιάρθρωση του κράτους, απαλλαγμένο από τις παθογένειες του παρελθόντος, με σαφή προσανατολισμό εξόδου από την κρίση που θα δίνει προοπτική στη χώρα.

• Ταυτόχρονα, με ισχυρή πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και χωρίς συμβιβασμούς, θα πρέπει να προχωρήσει η νέα κυβέρνηση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της διαπλοκής που κρατάει εδώ και δεκαετίες τη χώρα πίσω, και για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στην κοινωνία αλλά και για να καταστούμε ένα ισότιμο και ισάξιο ευρωπαϊκό κράτος, συμμετέχοντας με αξιοπρέπεια στους κόλπους της ΕΕ, υπογραμμίζει ο κ. Κούρταλης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v