Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθάκης: Είναι ώρα για έργα

Πυλώνες εξόδου από την κρίση το ΕΣΠΑ και η βιομηχανία, τόνισε ο υπουργός Oικονομίας. Στόχος είναι να ανάψουν όσο το δυνατόν περισσότερα φουγάρα, υπογράμμισε η υφυπουργός Bιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη.

Σταθάκης: Είναι ώρα για έργα

«Μετά τη νέα σαφή εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός, είναι η ώρα για έργα», είπε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης ο νέος υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου από τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό κ. Νίκο Χριστοδουλάκη.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, οι στοχεύσεις της νέας ηγεσίας είναι συγκεκριμένες και θα ελεγχθούν εκ του αποτελέσματος. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση των χαρτοφυλακίων του ΕΣΠΑ και της βιομηχανίας στο υπουργείο.

Όπως είπε, το μεγάλο στοίχημα είναι η βιομηχανική παραγωγή, τη στιγμή μάλιστα που ο στόχος που έχει θέσει η Ευρώπη είναι η βιομηχανική παραγωγή να ανακάμψει στο 20% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ έως το 2020. «Πρέπει να γίνουν πολλά και πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα γρήγορα», είπε ο υπουργός ο οποίος σημείωσε, «στόχος είναι η βιομηχανία να αποτελέσει βασικό πυλώνα εξόδου από την κρίση».

Ο δεύτερος πυλώνας κατά τον υπουργό είναι η εξασφάλιση των πόρων από το παλαιό ΕΣΠΑ, να ξεπεραστούν οι παθογένειες του παρελθόντος, να ενεργοποιηθεί το νέο ΕΣΠΑ και οι κοινοτικοί πόροι να καταλήγουν στον σκοπό για τον οποίο σχεδιάζονται, είπε ο κ. Σταθάκης.

Ο νέος υπουργός δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο κ. Χριστοδουλάκης σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, για την ενεργοποίηση των ταμείων αποζημίωσης της χώρας από τις δαπάνες που έχουν διατεθεί για τους πρόσφυγες.

Παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης χαιρέτισε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία υφυπουργείου Βιομηχανίας και σημαντική τη σύσταση αρμόδιου υφυπουργείου που θα διαχειριστεί τα κοινοτικά κονδύλια. Ο ίδιος σχολίασε «τα Χανιά (σ.σ. οι κ.. Χριστοδουλάκης και Σταθάκης κατάγονται από τα Χανιά) έρχονται και επανέρχονται στον τομέα της ανάπτυξης, είναι μια σταθερή σχέση, και με τον ίδιο τρόπο εκτιμούμε ότι θα επανέλθει η ανάπτυξη στα Χανιά δημιουργώντας μια σταθερή σχέση».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός ΕΣΠΑ κ. Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε: «Το έργο μπροστά μας είναι δύσκολο και απαιτητικό, αλλά είμαστε εδώ για τα δύσκολα. Η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς».

Η νέα υφυπουργός Βιομηχανίας κ. Θεοδώρα Τζάκρη, αναφερόμενη στο χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει, σημείωσε πως το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο είναι από τα πιο δύσκολα, σημαντικά και κομβικά για την Ελλάδα της κρίσης αφού στοχεύει στην παραγωγική ανασυγκρότηση. Η ίδια δήλωσε πως έχει πολλή όρεξη για δουλειά και πως θα αξιοποιήσει κάθε καλή ιδέα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.

Η κα Τζάκρη στη σύντομη ομιλία της μνημόνευσε και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τον πρεσβύτερο, ο οποίος σε μια σύσκεψη στα μέσα της δεκαετίας του '50 είχε δηλώσει απευθυνόμενος στον αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας, ο οποίος είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τα φουγάρα μιας βιομηχανίας, «μου τρως τον προϋπολογισμό, αλλά δεν θα μου φας και τα φουγάρα», για να τονίσει η κα Τζάκρη «ο στόχος είναι να ανάψουν όσο περισσότερα φουγάρα».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v