Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Αρχίζει η μάχη για την εκλογή προέδρου

Ο Ευ. Μεϊμαράκης αποφάσισε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας. Ο ίδιος εμφανίζεται απρόθυμος να είναι υποψήφιος για τη θέση του νέου προέδρου. Οι αντιδράσεις και τα πρώτα ονόματα που «παίζουν».

ΝΔ: Αρχίζει η μάχη για την εκλογή προέδρου

Ο κύβος ερρίφθη και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αποφάσισε να ξεκινήσει τώρα τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου στη ΝΔ. Μετά το βαρύ εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής και τις γκρίνιες που άρχισαν από στελέχη του κόμματος για τα αίτια της ήττας, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θέλησε να επιταθεί η εσωστρέφεια και επισπεύδει τις εξελίξεις.

Έτσι, μετά από συνεργασία που είχε χθες με τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν από σήμερα οι διαδικασίες εκλογής προέδρου και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης άφησε να φανεί ότι ο ίδιος δεν θέλει να είναι υποψήφιος και ότι κλείνει προς το «όχι» λόγω διαδικασίας (έχει ταχθεί κατά γιατί θεωρεί ότι δεν πρέπει να εκλέγεται πρόεδρος με τη διαδικασία που ορίζει ότι ψηφίζουν όλοι οι Ελληνες που επιθυμούν). Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει τρόπος αλλαγής της διαδικασίας.

Όπως είπε, από «σήμερα θα είμαι υπηρεσιακός πρόεδρος και όχι μεταβατικός και θα ασκήσω τα βασικά καθήκοντά μου. Δεν πρόκειται και δεν μπορώ να συγκαλέσω κανένα όργανο καθώς αναλαμβάνει η ΚΕΦΕ (Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή)». Όταν έρθει η ώρα, θα απαντήσω στην κριτική που δέχομαι, συμπλήρωσε. 

Ωστόσο, ο βουλευτής επικρατείας της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο, σημείωσε οτι ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι τελικώς υποψήφιος. «Τον Οκτώβριο ξεκινούν ήδη οι διαδικασίες εκλογής αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία, όπως ορίζει το καταστατικό και ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι πιθανότατα υποψήφιος», δήλωσε.

Να σημειωθεί ότι πληροφορίες αναφέρουν πως γίνονται ήδη συσκέψεις στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του απέναντι στις εξελίξεις. Από την πλευρά του ο Πέτρος Τατούλης μιλώντας στο ραδιόφωνο επανέλαβε την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου. 

Πριν από λίγο εμφανίστηκε ένας ακόμα εν δυνάμει δελφίνος, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, συνεργάτες του οποίου λένε ότι θα είναι υποψήφιος, αν δεν είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Την ίδια ώρα, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός, σε συνομιλία του με τον κ. Μεϊμαράκη το βράδυ των εκλογών, του είχε ζητήσει να μην βιαστεί να παραιτηθεί και κινήσει τις διαδικασίες. Το αιτιολόγησε αυτό, λέγοντας πως η ΝΔ δεν θα πρέπει να είναι ακέφαλη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και στην επικείμενη αξιολόγηση της οικονομίας από τους δανειστές.

Από την πλευρά του, ο Μ. Βορίδης χαρακτήρισε απολύτως ορθή την επιλογή να ξεκινήσουν από σήμερα οι διαδικασίες εκλογής προέδρου στη Νέα Δημοκρατία. "Πολύ σωστά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανοίγει αυτή τη διαδικασία", ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA", σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα που βρισκόταν σε εκρεμμότητα μετά την παραίτηση Σαμαρά.

Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος, απάντησε: "Θα το δούμε στην πορεία, δεν είναι κάτι που έχω να πω τώρα".

Για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο κ. Βορίδης είπε ότι "είναι ένα από τα λαμπρά στελέχη της ΝΔ, έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, έδωσε έναν σπουδαίο αγώνα στις εκλογές και έχει να προσφέρει. Αν θα είναι υποψήφιος ή όχι είναι δικό του θέμα", πρόσθεσε.

Μιλώντας στο Star ο Αδωνις Γεωργιάδης σχολίασε ότι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έχει κάθε δικαίωμα να είναι υποψήφιος. Όπως είπε, μπορεί να άσκησε κριτική στη στρατηγική του κόμματος αλλά όχι στον Μεϊμαράκη. «Δεν έχω τέτοιου είδους σχέδια, θα δούμε τι θα γίνει», απάντησε σε ερώτηση για το εάν θα είναι υποψήφιος.

Φαίνεται πως υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι και δεν νομίζω ότι πρέπει να γίνει πλειάδα. Το μείζον είναι να συζητήσουμε τι Νέα Δημοκρατία θέλουμε.

Η διαδικασία

Έως το τέλος της εβδομάδας θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση ΚΕΦΕ της ΝΔ στην οποία μετέχουν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέας Παπαμιμίκος ως πρόεδρος, ο γγ της ΚΟ, Γιάννης Πλακιωτάκης, τα τρία αρχαιότερα με κοινοβουλευτική θητεία μέλη, που είναι οι κ.κ. Δαβάκης, Τραγάκης και Γιακουμάτος, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Ρόδη Κράτσα, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του προηγούμενου συνεδρίου, Φίλιππος Ταυρής, ο πρώτος σε ψήφους αιρετός στην Εκτελεστική Γραμματεία, Μενέλαος Δασκαλάκης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Κώστας Τζιμάρας, ο γραμματέας Οργανωτικού, Κώστας Κόλλιας, ο γραμματέας Εκλογών, Επαμεινώντας Λεκκέας και ο διευθυντής Διαγραμματειακού, Αλέκος Κόκκαλης.

Σε αυτήν τη συνεδρίαση θα οριστεί προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, επτά έως δέκα ημερών. Για να είναι κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να έχει 50 υπογραφές από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, ή του 1/10 των μελών του προηγούμενου εθνικού συνεδρίου, το οποίο αριθμούσε 4.450 μέλη.

Στη συνέχεια θα συνεδριάσει πάλι η ΚΕΦΕ για τον έλεγχο των υπογραφών και θα δοθούν δύο ημέρες προθεσμία για ενστάσεις. Ακολούθως, θα ανακηρυχθούν οι υποψηφιότητες και κάθε υποψήφιος θα ορίσει έναν εκπρόσωπο στην ΚΕΦΕ.

Η διευρυμένη, πλέον, ΚΕΦΕ μετά θα ορίσει ημερομηνία εκλογών, οι οποίες εκτιμώνται ότι θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Νοέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v