MNI: Οι ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστούν λιγότερα από 25 δισ.

Tα αποτελέσματα των stress tests και η συμμετοχή των ιδιωτών θα καθορίσουν πόσα δισεκατομμύρια θα δοθούν για τις ελληνικές τράπεζες. Το βασικό και το δυσμενές σενάριο και οι προβλέψεις για το ΑΕΠ. Προτεραιότητα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

MNI: Οι ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστούν λιγότερα από 25 δισ.

Οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να χρειαστούν λιγότερα από τα 25 δισ. ευρώ που έχουν προγραμματιστεί για την ανακεφαλαιοποίησή τους, ανέφεραν αξιωματούχοι του ευρωσυστήματος στο πρακτορείο MNI, τονίζοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την ιδιωτική συμμετοχή στις ΑΜΚ και το αποτέλεσμα των επικείμενων stress tests.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ολοκληρώσει την διαδικασία συλλογής δεδομένων και αναμένεται να έχει στα χέρια της την πρώτη ανεπίσημη αξιολόγηση για την ανακεφαλαιοποίηση στα τέλη του μήνα, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του ευρωσυστήματος. Ένας αξιωματούχος είπε ότι η κεντρική τράπεζα και ο εποπτικός της βραχίονας (SSM) σχεδιάζουν να κρατήσουν τις λεπτομέρειες για τα stress tests και τις παραμέτρους από τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών μέχρι να αποκαλυφθούν στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο αξιωματούχος εξέφρασε ακόμα αισιοδοξία ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στην άντληση κεφαλαίων θα είναι τέτοια που υπάρχει ισχυρή πιθανότητα το ποσό των 25 δισ. ευρώ που προορίζεται για τις τράπεζες να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ολόκληρο.

Ελληνας τραπεζικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες «έχουν κρατηθεί μέχρι τώρα στο σκοτάδι» και ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες διαδικασίες, η Τράπεζα της Ελλάδας δεν έχει άμεση εμπλοκή στην αξιολόγηση των δεδομένων, όπως και ότι οι τράπεζες που συμμετέχουν στην αξιολόγηση θα υπογράψουν συμφωνία εχεμύθειας προτού προχωρήσουν.

«Το δυσμενές συνέριο (των stress tests) θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας» σχολίασε η τραπεζική πηγή. «Από όσο γνωρίζω, οι προβλέψεις για την δημοσιονομική κατάσταση της οικονομίας τα επόμενα χρόνια θα παίξουν σημαντικό ρόλο στους όρους του δυσμενούς σεναρίου» πρόσθεσε. «Θα έλεγα ότι η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως σύμφωνα με το βασικό σενάριο περίπου 7 με 8 δισ. ευρώ θα χρειαστούν και περίπου 15 δισ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο» ανέφερε.

Ο Έλληνας τραπεζίτης υπογράμμισε ότι οι προβλέψεις των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών για την εξέλιξη του ελληνικού ΑΕΠ είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξες από αυτές της ΕΚΤ, το οποίο καθιστά πιο ευνοϊκό το δυσμενές σενάριο του τραπεζικού τομέα.

Μόλις ο SSM πληροφορήσει τις τράπεζες για το βασικό και το δυσμενές σενάριο, οι ελληνικές τράπεζες θα υπογράψουν συμφωνία εχεμύθειας και θα έχουν τρεις ημέρες για να υποβάλουν ενστάσεις.

Ωστόσο, άλλη πηγή του ευρωσυστήματος είπε στο MNI ότι η ΕΚΤ θα ήθελε να διασφαλίσει ότι τα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και αυστηρό τρόπο και υπό μακροπρόθεσμη προοπτική, ώστε η Τρίτη ανακεφαλαιοποίηση να λύσει σοβαρά προβλήματα, ιδίως όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει να είναι μια από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης» ανέφερε η πηγή. «Η ΕΚΤ δεν σχολιάζει ή παρεμβαίνει στις εκλογές, αλλά το αποτέλεσμα και ο τύπος της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί είναι στα ραντάρ μας» τόνισε.

Η πηγή επισήμανε πως υπάρχει ακόμα νομοθετικό έργο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δεν έχει εφαρμοστεί, όπως οι αλλαγές στον νόμο για τις εξώσεις. Τα σχέδια περιλαμβάνουν τον διαχωρισμό των «κόκκινων» δανείων σε κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος, τον τύπο και την πιθανότητα αποπληρωμής.

«Τα stress tests είναι μια τεχνοκρατική διαδικασία αλλά η πολιτική σταθερότητα μιας χώρας αντανακλάται στο τραπεζικό της σύστημα, τις ξένες επενδύσεις και τις προοπτικές βιώσιμης ανάκαμψης» ανέφερε η πηγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v