Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Επιθυμία και ευχή της ΝΔ η αποχή

Κάλεσμα να μην χαθεί ούτε μια ψήφος έστειλε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Το «δημοψήφισμα» της Κυριακής έχει ερώτημα ποιος θα κυβερνήσει το τόπο την επόμενη τετραετία. Το πρόγραμμα Σαμαρά θέλει να εκτελέσει ο Μεϊμαράκης.

Τσίπρας: Επιθυμία και ευχή της ΝΔ η αποχή

Στο δεύτερο μεγάλο δημοψήφισμα ο λαός θα πει πάλι το «όχι», υποστήριξε από το Ηράκλειο της Κρήτης ο Αλέξης Τσίπρας. «Όχι στην προσπάθεια της ΝΔ και της ολιγαρχίας να πάρουν τη ρεβάνς από το λαό μας για την 25η του Γενάρη και την 5η του Ιούλη. Όχι στην εξάρτηση και την υποτέλεια. Όχι στη διαφθορά και τη διαπλοκή», προσέθεσε.

Εκτίμησε ότι ο λαός ξαναδίνει στο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρή εντολή διακυβέρνησης και αλλαγής, με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Δώσαμε μια βασική υπόσχεση και τη κάναμε πράξη: Να ματώσουμε αν χρειαστεί για να σταματήσει άλλο ο λαός μας να ματώνει. Και αν κάποιοι νομίζουν ότι μα έριξαν κάτω, εμείς σηκωθήκαμε, είμαστε όρθιοι και συνεχίζουμε να παλεύουμε».

Όπως είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «Ο κ. Μεϊμαράκης ζητάει από το λαό μας να εμπιστευθεί, για μία ακόμα φορά, τα ψηφοδέλτια του κυρίου Σαμαρά. Το πρόγραμμα του κυρίου Σαμαρά. Τις δεσμεύσεις του κυρίου Σαμαρά. Φανερές και κρυφές. Και αν επικρατήσει να ξαναφέρει το καθεστώς της διαπλοκής και χρεοκοπίας στην εξουσία. Με τα ίδια πρόσωπα που κυβέρνησαν τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Που αποκαλούσαν τα μνημόνια ευλογία και που όχι μόνο υπέγραφαν ότι ζητούσαν οι δανειστές αλλά έλεγαν και φωναχτά πως δεν αφήνουν τη τρόικα να τους πάρει τη δόξα, γιατί δικές τους ήταν οι επιλογές των απολύσεων, των περικοπών, της ανεργίας, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα «το δημοψήφισμα της Κυριακής έχει μόνο ένα ερώτημα: Ποιος θα κυβερνήσει το τόπο για τα επόμενα 4 χρόνια; Ή η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Το χθες ή το αύριο;» Σ' αυτό και μόνο σ' αυτό το ερώτημα απαντάμε την Κυριακή. Ξεμπερδεύοντας με το χθες και κερδίζοντας το αύριο.

Κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη. «Η σπατάλη της ψήφου διασώζει όλο αυτό το παλιό καθεστώς. Η αποχή από την κάλπη είναι η επιθυμία και η ευχή της ΝΔ». Γιατί και όποιος απέχει, συμμετέχει. Συμμετέχει και ψηφίζει. Γιατί κάθε ψήφος που χάνεται για το ΣΥΡΙΖΑ, είναι ψήφος κερδισμένη για τη ΝΔ. Κάθε ψήφος που χάνεται για το ΣΥΡΙΖΑ, είναι ψήφος εμπιστοσύνης στη διαπλοκή και τη διαφθορά.

Απευθύνθηκε στους νέους και ζήτησε να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. «Τους καλώ να μην τους χαρίσουν το δικαίωμα να ζήσουν, να δουλέψουν και να ονειρευτούν στον τόπο μας. Να πάνε στην κάλπη. Να ενωθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Στην προτελευταία ομιλία του (αύριο θα κλείσει την προεκλογική εκστρατεία με την ομιλία του στην Αθήνα) υποστήριξε ότι όλοι γνωρίζουν ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί για τα δικά τους συμφέροντα:

* Γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί, οι σχολικοί φύλακες, οι καθαρίστριες, οι υπάλληλοι των πανεπιστημίων, οι αστυνομικοί. Όλοι αυτοί που Ο κ. Μειμαράκης τους αποκάλεσε άχρηστους;

* Γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ποιος θα διαπραγματευτεί για τα συμφέροντά τους. To κόμμα του κυρίου Μεϊμαράκη και του κυρίου Σαμαρά, μετέτρεψε τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα σε ημιαπασχολούμενους και ημιάνεργους. Εμείς που καταφέραμε να επαναφέρουμε συλλογικές διαπραγματεύσεις και να σταματήσουμε τις ομαδικές απολύσεις.

* Γνωρίζουν οι έμποροι και οι μικρομεσαίοι. Tο κόμμα του κυρίου Μεϊμαράκη και του κυρίου Σαμαρά, είχε συμφωνήσει με τους δανειστές τον αφανισμό τους. Είχαν συμφωνήσει να είναι ανοιχτά τα καταστήματα 52 Κυριακές το χρόνο. Εμείς καταφέραμε να ανατρέψουμε τη συμφωνία της ΝΔ και να διατηρήσουμε το σημερινό καθεστώς των 7 Κυριακών.

* Ποιος μπορεί να σας προστατεύσει απέναντι στους δανειστές αναρωτήθηκε: αυτοί που κάθε μέρα, επί έξι μήνες, μας σταύρωναν ως επικίνδυνους και ανεύθυνους, μόνο και μόνο επειδή διαπραγματευόμασταν για εσάς - για το λαό και τον τόπο; Οι ομοτράπεζοι του κυρίου Χριστοφοράκου, οι δωρολήπτες της Siemens, οι τρόφιμοι της λίστας Λαγκάρντ και οι αυτουργοί της μεγάλης φοροδιαφυγής; Αυτοί που δεν τόλμησαν να ερευνήσουν τη λίστα Λαγκάρντ γιατί κινδύνευαν να βρουν μέσα τους εαυτούς τους;

* Ποιοι θα διαπραγματευτούν τη μείωση του δημόσιου χρέους; Η ΝΔ και όσοι συγκυβερνούσαν μαζί της; Που το θεωρούν βιώσιμο και ζητούσαν από τους δανειστές πιστοποιητικό βιωσιμότητας; Αυτοί που μας ζήταγαν να υπογράψουμε, 20 δις περισσότερα μέτρα;

Οπως είπε, από τις 21 Σεπτέμβρη, συσπειρωνόμαστε και αγωνιζόμαστε:

• Για να εγγυηθούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και την πώληση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες στα ξένα αρπακτικά κεφάλαια.

• Για να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση, τον αγώνα για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

• Για να δώσουμε τη μάχη της διαπραγμάτευσης, ώστε να βελτιώσουμε τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου στην πράξη.

• Για να βάλουμε τέλος στο κομματικό κράτος της κλεπτοκρατίας, του ρουσφετιού και της αναξιοκρατίας και να εμπεδώσουμε το κράτος δικαίου και αξιοκρατίας. Να εμπεδώσουμε τις ίσες δυνατότητες και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, ανεξάρτητα από το που ζουν και ποιες οικονομικές δυνατότητες έχουν.

• Για να ενισχύσουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της - και ως βασικού φορέα απασχόλησης.

Η διαπραγμάτευση δεν πήγε χαμένη 

Σε συνέντευξή του στο Star, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παίρνει καλό βαθμό στη διαπραγμάτευση, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος (αν δεν είχαμε υψώσει ανάστημα το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ χειρότερο) αλλά χαμηλότερο βαθμό στα θέματα της καθημερινότητας γιατί κινήθηκε σε πρωτοφανές πλαίσιο ασφυξίας.

Υπερασπίστηκε τη συμφωνία που έφερε, σημειώνοντας ότι περιέχει πολύ χαμηλότερη δημοσιονομική προσαρμογή από τα δυο προηγούμενα μνημόνια ενώ δίνει προοπτική ενώ εκτίμησε ότι η ΝΔ δεν θα μπορούσε να κάνει σκληρή διαπραγμάτευση για το χρέος, γιατί έλεγε ότι είναι βιώσιμο.

Ερωτηθείς αν μετάνιωσε που οδήγησε σε επίσπευση των εκλογών τον Ιανουάριο, τόνισε ότι «για εμένα προσωπικά μπορεί να ήταν ευνοϊκότερο αν οι εκλογές γίνονταν κανονικά. Για τη χώρα όμως ήταν καλύτερο το ότι κερδίσαμε τις εκλογές και δώσαμε τη μάχη, φέραμε μια συμφωνία με σαφώς λιγότερες σκληρές δεσμεύσεις».

Εχουμε μπροστά μας τις εξής δυνατότητες: Με τη σταθεροποίηση της οικονομίας, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που εξασφαλίζει τις καταθέσεις των πολιτών, το χρέος που θα μειωθεί, υπάρχει η βεβαιότητα ότι οι κόποι δεν πάνε χαμένοι. Η διαπραγμάτευση δεν πήγε χαμένη, υπογράμμισε.

Δεν βοήθησε η δημιουργική ασάφεια

«Δεν είχαν δόλο, είχαν άλλη αντίληψη για τα πράγματα», είπε ερωτηθείς για τα κυβερνητικά στελέχη που μπορεί να είχαν στο μυαλό τους την επιστροφή στη δραχμή. Το κακό είναι, όταν η πραγματικότητα σε διαψεύδει, να λες τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

Σε ερώτηση για το αν ο Βαρουφάκης έκανε λάθη που οδήγησαν σε μακρά διαπραγμάτευση, ύφεση για τη χώρα και στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε όχι επειδή φταίει ο Βαρουφάκης, αλλά επειδή ένα κομμάτι του κόμματος δεν ήθελε καμία συμφωνία. Όμως, σημείωσε, μια Αριστερά που δραπετεύει, που λέει ότι διατηρώ την ιδεολογική μου καθαρότητά μου και δεν βάζω τα χέρια μου στη λάσπη, δεν είναι χρήσιμη.

«Η δημιουργική ασάφεια του Φλεβάρη δεν βοήθησε. Όμως εγώ έχω την ευθύνη. Τώρα ο Βαρουφάκης γυρνάει δεξιά και αριστερά και δίνει συνεντεύξεις και εγώ τραβάω το ζυγό.», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v