Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κρύβει η διάλυση του ΤΑΠΙΛΤΑΤ

Δύσκολη η διάλυση του ΤΑΠΙΛΤΑΤ. Πώς το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων έφτασε μέχρι εδώ, τι σημαίνει η ομαδική αποχώρηση και πώς μπορεί να μπει λουκέτο σε ένα ταμείο, βάσει του καταστατικού του. Ποιες κινήσεις αναμένονται.

Τι κρύβει η διάλυση του ΤΑΠΙΛΤΑΤ

Σε μια χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία εισέρχονται οι ασφαλισμένοι στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ, μετά την ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων στην Alpha Bank να αποχωρήσουν ομαδικά από το ταμείο, το οποίο λειτουργεί εκτός ορίων κοινωνικής ασφάλισης, ως αστικό σωματείο Ιδιωτικού Δικαίου.

Ο σύλλογος εργαζομένων στην Alpha Bank εκτιμά ότι μόνο με την αποχώρηση μπορεί να διασωθούν τα χρήματα των ασφαλισμένων από ένα ταμείο που το χαρακτηρίζει "τερατούργημα".

Το ΤΑΠΙΛΤΑΤ έχει περίπου 6.500 συνταξιούχους και 5.500 ασφαλισμένους που προέρχονται από την πρώην Τράπεζα Εργασίας, την πρώην Τράπεζα Κρήτης, την πρώην Ιωνική, την πρώην Μακεδονίας-Θρακης, την πρώην ΕΤΒΑ και από την Εθνοκάρτα. Ιδρύθηκε το 1979 και έως τώρα δεν είχε απασχολήσει ποτέ τα κρατικά ταμεία.

Διαθέτει αποθεματικά που φτάνουν τα 120 εκατ. ευρώ σε ρευστό και ομόλογα αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι σημερινοί εργαζόμενοι-ασφαλισμένοι αλλά και όλοι οι νέοι συνταξιούχοι είναι τα θύματα μιας πυραμίδας, που κάποιοι βάζουν χρήματα για να εισπράττουν κάποιοι συντάξεις που σε σχέση με τις εισφορές που κατέβαλαν ξεπερνούν σε απόδοση το 25.000%, ενώ αυτοί απλά θα κλείσουν την πόρτα χάνοντας όλη τους την περιουσία.

Ο σύλλογος εκτιμά ότι το ΤΑΠΙΛΤΑΤ δεν έχει μέλλον, από τη στιγμή που είναι ένα «κλειστό ταμείο», το οποίο εισπράττει ετησίως 8 εκατ. ευρώ ενώ υποχρεώνεται να καταβάλλει 48 εκατ. ευρώ σε συντάξεις. Στο παρελθόν μάλιστα, είχε παρουσιάσει κάποια ακραία παραδείγματα από τους περίπου 2.300 «παλαιούς συνταξιούχους» που εισέπραξαν συντάξεις, για τις οποίες ο συσχετισμός εισφορών-παροχών «ξεπερνά κάθε λογική».

Αίσθηση είχε προκαλέσει η περίπτωση συνταξιούχου ο οποίος είχε καταβάλει ως συνολικές εισφορές ποσό της τάξης των 1.097,92 ευρώ και έλαβε σύνταξη που έως τον Δεκέμβριο του 2014 έφτανε σωρευτικά τις 198.593,76 ευρώ.

Βέβαια, το τελευταίο διάστημα και μετά από τροποποίηση του καταστατικού του, το Ταμείο προχώρησε σε μείωση των συντάξεων, μέσα από μια πιο δίκαιη κατανομή σε σχέση με τις εισφορές.

Έμπειρα συνδικαλιστικά στελέχη και νομικοί εκτιμούν ότι η διαδικασία ομαδικής αποχώρησης από το ταμείο δεν θα είναι εύκολη, καθώς ακόμη και το τροποποιημένο καταστατικό του περιγράφει μεν τον τρόπο που μπορεί να διαλυθεί με αποχώρηση κάποιου από τους συλλόγους που συμμετέχουν, όμως αυτό πρέπει να πληροί τις διατάξεις του αστικού κώδικα και να εγκριθεί από το ΔΣ του ταμείου.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες ,άλλος σύλλογος που συμμετέχει στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ, μετά από απόρριψη ανάλογου αιτήματος από το ΔΣ του ταμείου, έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη. Παράλληλα βέβαια, αντίστοιχες κινήσεις αναμένονται και από σωματεία εργαζομένων σε άλλες τράπεζες, που συμμετέχουν στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ. Να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο του 2014, υπήρξε κοινή απόφαση των συλλόγων των εργαζομένων που τα μέλη τους είναι ασφαλισμένα στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ, με στόχο τη διάλυση του ταμείου.

Σύμφωνα με τον σύλλογο της Alpha Bank, η απόφαση για ομαδική αποχώρηση των μελών του από το ΤΑΠΙΛΤΑΤ συνδυάζεται με αίτημα για άμεση επιστροφή του συνόλου των εισφορών (εργαζόμενου 3% και εργοδότη 4%) στους ασφαλισμένους (εργαζόμενων και νέων συνταξιούχων), κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις και πιθανότατα δικαστικές προσφυγές από τους παλαιούς συνταξιούχους.

Ήδη κοινοποιήθηκε στους εργαζόμενους της τράπεζας η σχετική αίτηση-δήλωση μέλους που θα εξουσιοδοτεί τον Σύλλογο να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Οι δηλώσεις των μελών πρέπει να αποσταλούν στον Σύλλογο μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v