Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BBG: Οι τεράστιες προκλήσεις της νέας κυβέρνησης σε 5 γραφήματα

Οι τράπεζες που χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση, η ανεργία, οι πωλήσεις των περιουσιακών στοιχείων και η έλλειψη επενδυτών είναι κάποιες από τις πρώτες προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η νέα ελληνική κυβέρνηση. Οι ειδικοί εκτιμούν συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος.

BBG: Οι τεράστιες προκλήσεις της νέας κυβέρνησης σε 5 γραφήματα

Όποιος κερδίσει τις εκλογές αυτής της Κυριακής αντιμετωπίζει ένα καθήκον που δεν θα το ζήλευε κανείς, υπογραμμίζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. Ο επόμενος πρωθυπουργός θα «ανταμειφθεί» για τη νίκη του «με μία κατεστραμμένη οικονομία, μια ανεργία σχεδόν σε επίπεδα-ρεκόρ και διαλυμένες τράπεζες».

Ενόψει της πρώτης αξιολόγησης της προόδου του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να επιβλέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να διασφαλίσει ότι προχωρά το πρόγραμμα σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό και στις πωλήσεις των κρατικών περιουσιακών στοιχείων -στο πλαίσιο μιας οικονομίας που πιθανότατα θα πιέζεται από την επιβολή των capital controls στα τέλη του Ιουνίου.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως παρότι η ελληνική οικονομία έδειξε απροσδόκητη ελαστικότητα κατά το δεύτερο τρίμηνο, εμφανίζοντας ανάπτυξη 0,9%, έρευνες που σχετίζονται με το αίσθημα σχετικά με τη βιομηχανία και την οικονομία κατέδειξαν πως «θα μπορούσε να καταρρεύσει κατά το δεύτερο μισό του χρόνου».

Ο Nick Kounis, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην ABN Amro Bank NV του Άμστερνταμ, τόνισε πως «οι περισσότεροι από τους μηνιαίους δείκτες δείχνουν μία αρκετά απότομη συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο (...) Ιστορικά, γνωρίζουμε επίσης από τα capital controls πως τείνουν να έχουν σχετικά αρνητικές και μακροπρόθεσμες συνέπειες στη δραστηριότητα».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 19 οικονομολόγων που ρώτησε το Bloomberg, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,4 φέτος, ενώ το δημοσίευμα συγκρίνει το ποσοστό αυτό με το 2% της αύξησης που προβλεπόταν τον Ιανουάριο, πριν ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία.

Πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για τον σκοπό αυτό η νέα διάσωση προβλέπει 25 δισ. ευρώ, δηλαδή το ίδιο ποσό που πήγε στις τράπεζες και κατά την προηγούμενη διάσωση.

Επιπλέον, το Bloomberg αναφέρει πως αν και ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε μέσα από τη διαπραγμάτευση να πετύχει μία χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, η νέα κυβέρνηση πρέπει να δράσει ώστε να διασφαλίσει πως τα οικονομικά θα παραμένουν με βάση τα προβλεπόμενα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση θα πρέπει να προσελκύσει επενδυτές προκειμένου να μειώσει το ποσοστό της ανεργίας, το οποίο παραμένει κοντά στο 25% για τέταρτη χρονιά το 2015. Το πρακτορείο αναφέρει πως οι οικονομολόγοι πλέον προβλέπουν αύξηση του ποσοστού ξανά το 2016.

Όπως τόνισε ο Kounis, η οικονομική κατάσταση πρόκειται να επιδεινωθεί και αυτό θα αρχίσει να επηρεάζει την αγορά εργασίας. «Αυτό εξηγεί μερικώς την επιλογή του χρόνου για αυτές τις εκλογές: Να πραγματοποιηθούν πριν αυτά τα κακά νέα φτάσουν στο εκλογικό σώμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v