Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλεξιάδης: Εως και 10 χρόνια πίσω οι έλεγχοι σε δηλώσεις και καταθέσεις

Αν είχαμε αντιγράψει το παράδειγμα της Γερμανίας, τα λεφτά θα ήταν στο ταμείο», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για τη λίστα Λαγκάρντ. Όποιος γυρίσει χρήματα από αυτά που σήκωσε το προηγούμενο διάστημα, δεν έχει πρόβλημα, διαμήνυσε.

Αλεξιάδης: Εως και 10 χρόνια πίσω οι έλεγχοι σε δηλώσεις και καταθέσεις

Ελέγχους σε καταθέσεις και φορολογικές δηλώσεις έως και 10 χρόνια πίσω θα κάνει ο ΣΔΟΕ, υπογράμμισε ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. 

Σε δηλώσεις του στο Mega, τόνισε ότι από τους 24.000 πολίτες που έβγαλαν λεφτά έξω, έχουν ελεγχθεί μόλις 1.500. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι όποιος πολίτης γυρίσει χρήματα στην τράπεζα από αυτά που είχε σηκώσει επειδή φοβόταν, "δεν έχει κανένα πρόβλημα". 

«Αυτή την εποχή ο ΣΔΟΕ συγκρίνει τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων με τα δεδομένα των καταθέσεων των προηγούμενων χρόνων. Σε κάποιες περιπτώσεις θα πάμε και 10 χρόνια πίσω. Όσοι δεν δικαιολογούνται, θα κληθούν να δώσουν στοιχεία», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, τόνισε ότι για το 2015 «θα είναι ό,τι και ο ΕΝΦΙΑ για το 2014». Για το 2016, θα πρέπει να καθίσουν τα κόμματα και να συζητήσουν για το πώς θα είναι». 

«Όσον αφορά στη λίστα Λαγκάρντ, πάμε περισσότερα χρόνια πίσω. Ο συντονισμός και ο έλεγχος εναπόκειται στη δικαιοσύνη, καθώς έχει δοθεί εισαγγελική παραγγελία. Είμαι υπηρεσιακός υπουργός και δεν μπορώ να ανοίξω το στόμα μου. Όταν φύγει αυτό το βάρος από πάνω μου, θα μπορώ να πω περισσότερα. Ξέρω ότι είναι 2.062 περιπτώσεις, πολλές εκ των οποίων ελέγχονται και για άλλα πράγματα. Από αυτές, έχουν ελεγχθεί λιγότερες από 150 μέχρι σήμερα. Ελπίζω μετά τις 20 του μηνός να μπορώ να μιλήσω για τη λίστα Λαγκάρντ. Αν είχαμε αντιγράψει το παράδειγμα της Γερμανίας, τα λεφτά θα ήταν στο ταμείο», τόνισε. 

Για τα θέματα φορολογίας εξήγησε ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας βάζει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για το τι θα γίνει. Αναφέρθηκε στην πλήρη δυνατότητα που δίνεται πλέον στις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ αλλά και στην οικονομική αστυνομία να έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα των τραπεζικών λογαριασμών.

Σχετικά με πληροφορίες που κάνουν λόγο για σκέψεις να μην υπάγονται στους περιορισμούς των capital controls τα χρήματα που θα αποφασίσει κάποιος να μεταφέρει σε ελληνικές τράπεζες από το εξωτερικό ή από το σπίτι του, ο κ. Αλεξιάδης είπε πως αν και δεν είναι αρμοδιότητά του, είναι κάτι που εξετάζεται.

"Το θέμα των capital controls είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργού, αλλά είναι μία από τις ιδέες που σκεφτόμαστε. Πρέπει άμεσα να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους θα επιστρέψουν χρήματα είτε από το εσωτερικό, είτε από το εξωτερικό στις τράπεζες να μην υπάγονται αυτά τα χρήματα στη διαδικασία στα capital controls", ανέφερε

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v