Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να ξεκαθαρίσουν με ποιον είναι

Τα δύο κόμματα δεν μπορούν να λένε ότι είναι και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ, είναι εκ του πονηρού, τόνισε. Απέκλεισε συνεργασία με τη ΝΔ. Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα που μπορούμε να διαπραγματευτούμε. Τα κόκκινα δάνεια, οι συντάξεις και οι «ουρές» του προγράμματος.

Τσίπρας: ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να ξεκαθαρίσουν με ποιον είναι

Θέλουμε να συγκυβερνήσουμε με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, κάνοντας όμως παράλληλα άνοιγμα σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. 

«Και τα δύο κόμματα θα σταθμίσουν την ευθύνη να μην οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές. Δεν ξέρω αν τοποθετούνται στο προοδευτικό ή το συντηρητικό φάσμα», υπογράμμισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Κάλεσε δε τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το Ποτάμι να «ξεκαθαρίσουν τη θέση τους». «Όταν λένε και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ, είναι εκ του πονηρού, πρέπει να ξεκαθαρίσουν», τόνισε.

«Ο κ. Βενιζέλος ευχήθηκε προχθές να κερδίσει ο κύριος Μεϊμαράκης. Η κυρία Γεννηματά πρέπει να πάρει θέση. Εγώ θα της το πω; Ξεκαθαρίστε τη θέση σας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Εκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο από την αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη λεγόμενη "αριστερή παρένθεση". «Εχουν σχέδιο να μας αναγκάσουν στη διαδικασία της ενσωμάτωσης, να πάμε σε μια κυβέρνηση-ζόμπι, χωρίς κοινά χαρακτηριστικά και με πρωθυπουργό κάποιον που δεν έχει εκλέξει ο λαός». 

«Ο κ. Μεϊμαράκης μοιάζει με πολιτευτή της δεκαετίας του '70, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι οι ιδέες που πρεσβεύει. Εχει κάνει καμιά αυτοκριτική;», διερωτήθηκε.

«Δεν μπορεί να με λέει ψευτράκο και πονηρούλη και να θέλει να συγκυβερνήσουμε. Σήμερα με υποβίβασε κιόλας, μου έδινε την πρωθυπουργία και στην ομιλία του στη ΔΕΘ με έκανε αντιπρόεδρο. Μάλλον με μπερδεύει με τον κύριο Βενιζέλο», σχολίασε. 

Κάλεσε τους πολίτες να του δώσουν «δύο παραπάνω βουλευτές. Είχαμε πάρει 149 βουλευτές, όταν οι άλλοι φόβιζαν τον ελληνικό λαό ότι θα βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ. Εγώ είχα πει ότι δεν έχω κρυφή ατζέντα, είχα πει ότι δεν θα έπαιζα τη χώρα κορόνα γράμματα. Το υποστήριζε μια μειοψηφία η οποία έφυγε από το κόμμα. Τώρα δεν υπάρχει κανείς να φοβάται ότι θα βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ. Εμείς διεκδικούμε να διορθωθούν τα δίκαια του λαού. Θέλω μόνο δύο παραπάνω βουλευτές», τόνισε.

Καλύτερη η συμφωνία

Δεν το συζητάμε ότι η συμφωνία που φέραμε είναι καλύτερη από τις άλλες δύο, υποστήριξε σημειώνοντας ότι τα δημοσιονομικά μέτρα είναι πολύ λιγότερα. Η συμφωνία έχει επώδυνα μέτρα αλλά είναι πολύ καλύτερη και από αυτή που υπήρχε στο τραπέζι πριν το δημοψήφισμα που ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έλεγε ότι πρέπει να υπερψηφίσει ο ελληνικός λαός.

Οι ουρές και οι αστερίσκοι είναι αυτά που καταφέραμε να σταματήσουμε και μπορούμε τώρα να διεκδικήσουμε: τα κόκκινα δάνεια, οι πλειστηριασμοί πρώτοι κατοικίας, οι εργασιακές σχέσεις.

Για τους αγρότες γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια πολύ σκληρή εξέλιξη με την εξίσωση της φορολογίας τους με τους υπόλοιπους. Μέχρι το τέλος του έτους όμως θα καταθέσουμε το σχέδιό μας. Παράλληλα, κερδίσαμε πράγματα όπως η μη φορολόγηση των επιδοτήσεων.

Τα πέντε μέτωπα

Η συμφωνία υπάρχει αλλά υπάρχουν και πέντε μέτωπα. Το χρέος, τα κόκκινα δάνεια, οι εργασιακές σχέσεις, η ενέργεια (δημόσιος χαρακτήρας ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ) και το Ταμείο Ιδιωτικοποίησεων.

Η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης

Απαντώντας στο αίτημα Μεϊμαράκη για την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης σημείωσε ότι ο ίδιος είχε προτείνει στη σύσκεψη των αρχηγών να υπάρξει ένα συμβούλιο ευρωπαϊκής πολιτικής. Δεν το απορρίπτει ως ιδέα αλλά ξεκαθαρίζει ότι αυτό που έχει σημασία είναι ποιες πολιτικές θα εξυπηρετεί.

Τα κόκκινα δάνεια

Η ανακεφαλαιοποίηση καλύπτεται από ένα επαρκέστατο ποσό, 25 δισ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα για διαπραγμάτευση και λύση στα κόκκινα δάνεια. Τα κόκκινα δάνεια δεν δημιουργήθηκαν από τα capital controls (παρότι αυτά δημιούργησαν ύφεση στην οικονομία), υποστήριξε.

Σημείωσε ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη απ' ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί και εκτίμησε ότι μπορεί η χώρα το α' εξάμηνο του 2016 να μπει σε ανάπτυξη που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Αν έχουμε μειώσει και το χρέος, θα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα πάει προς μια διέξοδο, με την κοινωνία όρθια, υπογράμμισε.

Οι συντάξεις

Η μόνη δέσμευσή μας είναι τα πεπραγμένα μας. Η συμφωνία που ήθελαν να περάσουν έφερνε μεγάλες μειώσεις. Τις αποτρέψαμε. Σώσαμε το ΕΚΑΣ. Το ασφαλιστικό είναι βραδυφλεγής βόμβα για το μέλλον, γιατί το κατέστρεψαν Σαμαράς-Βενιζέλος με το PSI και τη μεγάλη ανεργία.

Η δέσμευσή μας είναι ότι θα πάμε σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση με κοινωνική δικαιοσύνη, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Δεν έχουμε αλλάξει ιδεολογία μετά τη φυγή της Αριστερής Πλατφόρμας. Αριστερά δεν είναι η δραχμή. Απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν υπάρχει η λέξη «αριστερά» στην προεκλογική καμπάνια, απάντησε ότι δεν υπάρχει λόγος να δηλώνεις κάτι που είναι δεδομένο.

Δεν μπορεί να μας κατατάξει κανείς στα δεξιά ή στο κέντρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στα αριστερά του χάρτη, τόνισε. Παράλληλα, σημείωσε ότι απευθύνεται και σε πολίτες που δεν ανήκουν στην αριστερά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v